Всьоме проведена Міжнародна конференція «Роль молоді у розвитку АПК України»: залучаємо молодь у науку та беремо курс на повоєнне відновлення

21 квітня 2023 року

Залучення молоді у наукову діяльність на теперішній час має величезне значення у зв’язку з необхідністю відновлення та розвитку потенціалу нації на всіх рівнях для збільшення знаннємісткої складової у процесі відтворення у рамках повоєнного відновлення. Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту у співпраці з гуманітарно-педагогічним факультетом НУБіП України протягом семи років поспіль проводить конференцію «Роль молоді у розвитку АПК України» та задіює до участі у ній все більше і більше молодих людей. Багато з тих, хто брав участь у роботі конференції раніше, на сьогодні вже закінчили університет та професійно зростають у різних сферах: присвятили себе науково-педагогічній діяльності, здійснюють практичну діяльність, долучилися до захисту нашої Батьківщини у лавах ЗСУ або представляють нашу країну, університет та кафедру за кордоном, працюючи та проживаючи там.

19 квітня 2023 року студенти факультету аграрного менеджменту та гуманітарно-педагогічного факультету всіх рівнів вищої освіти взяли участь у VII Міжнародній конференції «Роль молоді у розвитку АПК України». До роботи конференції також долучилися молоді вчені університету, запрошені практики та гості. До складу організаційного комітету ввійшли партнери з Польщі, Ізраїлю та Італії.

Конференцію відкрила член-кореспондент НАН України, д.е.н, професор та засновниця кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лідія Шинкарук. Передусім вона подякувала військовим, які мужньо захищають нашу землю, за можливість проводити конференцію. На думку Лідії Василівни, майбутнє України - за молоддю. Також Лідія Шинкарук сказала кілька слів стосовно важливості аграрного сектору для розвитку України.

Подякувавши співорганізаторам конференції, Лідія Шинкарук передала слово для привітання начальнику науково-дослідної частини НУБіП України Володимиру Отченашко, який від імені ректора НУБіП України академіка Станіслава Ніколаєнко привітав присутніх та зазначив, що на сьогодні серйозні задачі стоять не тільки перед воїнами, але перед академічною спільнотою. Володимир Отченашко зауважив, що хоча зараз в Україні значна частина сільськогосподарських земель замінована або забруднена шкідливими хімічними речовинами, Україна продовжує володіти потужним аграрним сектором. Водночас, на глобальних ринках постійно зростає конкуренція. В таких умовах, потрібно працювати над реалізацією принципів європейського зеленого курсу та створенням нових ланцюгів поставки продукції на світові ринки.

Лідія Шинкарук подякувала за привітання та додала, що, взагалі, економічна війна є також явищем дуже небезпечним, адже ворога не видно.

Декан гуманітарно-педагогічного факультету, к.ф.н., доцент Інна Савицька, звертаючись до учасників конференції, подякувала своїм колегам – Лідії Шинкарук, Марині Дєліні та Ірині Сопівник за те, що за будь-яких викликів та у будь-яких умовах вони завжди підтримують молодь та щорічно проводять конференцію. Інна Савицька нагадала, що українці - непереможна нація, а тому здатні працювати та займатися наукою навіть у складні періоди історії.

Заступник декана факультету аграрного менеджменту, к.е.н. Лариса Карпенко відмітила актуальність тематики конференції та важливість залучення молоді в науку.

Цікавим був виступ практика, власника фермерського господарства, розташованого на межі Миколаївської та Херсонської областей, Леоніда Чернохатова. У своєму виступі він сказав кілька слів про складнощі, з якими на сьогодні зіштовхнулися аграрії, але акцентував увагу на тому, що незважаючи ні на що, наразі є змога запропонувати студентам достойний рівень зарплат та роботу на виробництвах.

 

Лідія Шинкарук подякувала та закликала до подальшої комунікації щодо працевлаштування креативних випускників, які у подальшому можуть стати успішними менеджерами.

Далі права модерувати конференцію були передані студенту третього курсу професійно орієнтованої групи кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Ростиславу Коваленко, який подякував за довіру та одразу взявся до роботи, поінформувавши присутніх стосовно регламенту виступів та обговорень.

 

Першим з доповіддю виступив випускник факультету аграрного менеджменту 2019 року, а нині успішний менеджер Ярослав Литвинчук. Він розповів про свій досвід професійного зростання та поділився враженнями від впровадження власних інвестиційних проектів. Ярослав Литвинчук охоче відповів на всі питання, які йому задали після доповіді, та закликав бути терплячими, адже успіх приходить не одразу - потрібен час та наполегливість.

 

Про цифрові технології в управлінні аграрним бізнесом розповіла студентка Вікторія Совайло. Вона зазначила переваги концепції agrichain для дистанційного управління в сільському господарстві.

 

Цікавою та актуальною була доповідь Сергія Додачка щодо експорту меду з України. Як відомо, український мед відрізняється високою якістю та цінується у світі.

 

Доповідь студентки третього курсу факультету аграрного менеджменту Анни Красноштан відрізнялась поєднанням економічної та культурологічно-етнографічної складових. Студенці вдалося фахово охарактеризувати з економічної точки зору інвестиційну привабливість рідного їй регіону Кролевеччини, розташованого у північній частині Сумської області, зацікавивши слухачів розповіддю про культурні пам’ятки та легенди. Анна Красноштан продемонструвала здібності переконувати присутніх щодо перспектив розвитку свого регіону. Безперечно, у майбутньому вона зможе використовувати такі навички на практиці під час ділових перемови з потенційними інвесторами.

 

Щодо ролі товарних деривативних контрактів у мінімізації цінових ризиків АПК доповів студент третього рівня вищої освіти НУБіП України Анатолій Стоянов. Він ознайомив присутніх з видами контрактів та способами зниження ризиків. Стосовно особливостей розвитку АПК у повоєнний період виступив студент магістратури Максим Пархомчук. Його доповідь базувалась на статистичних даних щодо сучасного стану аграрного сектору України та містила пропозиції з його відновлення.

 

Далі модератор конференції від факультету аграрного менеджменту Ростислав Коваленко передав права ведення конференції студентам гуманітарно-педагогічного факультету Вікторії Будегай та Олександру Алєксєєву, які одразу анонсували доповідь Івана Кушніренка про девіації у поведінці сучасної молоді.

Доповіді студентів гуманітарно-педагогічного факультету були підготовлені на актуальні у період відновлення України теми, коли, з одного боку, молодь, діти молодшого віку та молоді сім’ї потребують підтримки, а з іншого, потрібно вирішувати проблеми біженців та внутрішньо переміщених осіб. Так, Оксана Білокінь говорила про значення емоційного інтелекту у сучасних умовах, Марія Вовченко – про вплив соціальних інститутів на морально-психологічний стан дітей, Андрій Галанін – про роботу з азартно залежними людьми, а Людмила Присяжнюк – про вплив музикотерапії на відчуття студентами щастя. Також мова йшла про проблеми молодих сімей в умовах війни – про це доповіла студентка Валерія Кирик.

 

 

 

 

 

 

Загалом, конференція «Роль молоді у розвитку АПК України», яка вже стала традиційною, була проведена на високому науковому рівні. У той же час дружня та неформальна атмосфера, яка панувала під час роботи, сприяла активним обговоренням, які виникали після доповідей та дозволяли уточнювати різні аспекти проблем, які потребують вирішення.

 

Хочеться подякувати організаторам конференції – колективам кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту та кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України за плідну багаторічну співпрацю на науково-педагогічній ниві та побажати подальших успіхів, а студентам, які сьогодні стали учасниками заходу, - професійного зростання та розвитку.

З вірою у Перемогу! Слава Україні!

Катерина АЛЕКСЕЄВА,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook