Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає….

7 квітня 2023 року

  В рамках виконання програми виховання студента «Фахівець, Громадянин, Патріот» та плану виховної роботи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології 4 березня 2023 року пройшла захоплююча екскурсія в Музеї видатних діячів української культури, або як ще його називають «Український Парнас». Цього разу відбулося знайомство з життєвим шляхом і творчістю неймовірної жінки, поетеси та патріота України — Лесі Українки. Екскурсію для студентів першого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» організовала кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики на чолі із заступником декана з виховної роботи Анною Дащенко та наставником першого курсу Петром Дроздом.


  Всі музейні експозиції, на яких представлено унікальні автентичні побутові речі, що належали українським геніям, розміщені у меморіальних будинках, де проживали члени їх родин на перетині XІX-XX століть та є пам’ятками архітектури України. До музейного комплексу входить 5 меморіальних будинків та відділів експозицій, а саме: музей Лесі Українки, музей Михайла Старицького, музей Миколи Лисенка, а також постійно діюча виставка «Іван Франко і Київ». Відвідувачі музею поринають в епоху столітньої давнини, де відчувається атмосфера, в якій мешкала родина Косачів.


  Ті речі, що збереглися, знайшли своє місце у відтвореній меморіальній квартирі. Інтер’єр доповнили оригінальні типологічні меблі та ужиткові предмети тієї епохи, які за описами подібні до меморіальних, а також речі, виготовлені за тогочасними зразками. Джерелом для наукової реконструкції та реставрації послужили архівні документи, фото, листи та спогади рідних та знайомих поетеси.
  Сім залів літературної експозиції розповідають про життєвий та творчий шлях Лесі Українки, про родини Драгоманових і Косачів, коло друзів та однодумців поетеси. Майже повністю експозиція побудована на матеріалах ХІХ – початку ХХ ст.

 
  Упродовж 1,5 год екскурсовод ознайомив відвідувачів з культурною спадщиною України, яка нагадує, що в усі часи українці мали чудові приклади для наслідування. Рідкісні екземпляри, як писемного мистецтва так і художнього, автентичні особисті речі, мальовничі картини, мелодійні вірші й «сторінки» особистого життя Лесі Українки справили неймовірне враження. Леся Українка була видатною поетесою, яку цитують і досі, борцем за волю, сильною жінкою та просто генієм всіх часів. Українці можуть з гордістю пишатися її внеском в культурну спадщину не тільки України, а й без перебільшення, всього світу.

 

  До екскурсії приєдналися співробітники кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики — доценти Ольга Бойко та Наталія Нестерова. Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики має «безпосереднє» відношення до Лесі Українки, адже її рідна сестра Ізидора Петрівна Косач була випускницею у далекому 1912 році. Але це вже зовсім інша історія...

 

Петро Дрозд, заступник декана
з навчальної роботи і господарської діяльності

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook