Ph.D. Роль ОНП «Екологія» у формуванні висококваліфікованих спеціалістів

10 лютого 2023 року
  Освітньо-наукова програма «Екологія» для підготовки докторів філософії за спеціальністю 101 Екологія була розроблена і впроваджена у 2016 р. на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).

 НУБіП України розпочав підготовку здобувачів вищої освіти в галузі екології з 1994 р., коли була створена кафедра агроекології. У 2014 р. кафедру агроекології було реорганізовано з кафедри загальної екології і безпеки життєдіяльності та екології агросфери, а згодом у кафедру екології агросфери та екологічного контролю. Нині підготовка докторів філософії за спеціальністю 101 Екологія здійснюється на двох кафедрах – Екології агросфери та екологічного контролю і Загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
  Унікальність освітньо-наукової програма «Екологія» НУБіП України полягає у можливості поєднання професійних знань з галузей природничих та сільськогосподарських наук для вирішення проблем екології, раціонального використання природних ресурсів, охорони довкілля від надмірного тиску аграрної діяльності, та ефективного ведення аграрного виробництва в умовах підвищеного антропогенного тиску. Багаторічний досвід наукових досліджень НУБіП України у напрямах рослинництва, землеробства, захисту рослин, агрохімії, садівництва, овочівництва, та ін. дозволяє підійти професійно до вирішення завдань екології аграрних екосистем, екотоксикології, екологічної безпеки агропромислового виробництва, збереження біорізноманіття агроландшафтів, контролю стану компонентів природного середовища, екологічного моніторингу агроекосистем тощо. Саме таке поєднання дозволяє сформувати у здобувачів компетентності, необхідні для розроблення науково-обгрунтованих рекомендацій і заходів щодо уникнення/подолання негативних впливів аграрної діяльності на довкілля та використати ці знання у процесі розробки новітніх екологобезпечних та ресурсозберігаючих технологій.
  Реалізація ОНП «Екологія» відбувається із постійним залучення до її обговорення та удосконалення роботодавців, оскільки вирішення питань фахової практичної підготовки здобувачі, їх працевлаштування у сфері екологічного контролю, оцінки впливу на довкілля виробничої і господарської діяльності не можливе без тісної співпраці з роботодавцями. Активними учасниками такої співпраці є ГК BioNorma, ННЦ Інститут землеробства НААН України, Інститут агроекології та природокористування НААН України, ТОВ «Інститут здоров’я рослин», Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Corteva Agriscience Ukraine.

  Здобувачі ОНП «Екологія» мають можливість використовувати сучасні наукові лабораторії як екологічного спрямування, так і суміжних напрямів в структурних підрозділах НУБіП України. Як базові лабораторії для підготовки науковців, слугують навчально-наукові лабораторії «Оцінки впливу на довкілля», «Екологічного контролю довкілля» та навчально-наукові – «Моніторингу довкілля», «Радіометрії». Основним завданням діяльності лабораторій є встановлення будь-яких наслідків антропогенного впливу для довкілля, в тому числі на стан біорізноманіття, ґрунтового покриву, атмосферного середовища, водних екосистем, природних територій та об'єктів, екотоксикологічної характеристики пестицидів, агрохімікатів, нанопрепаратів, оцінювання екологічної небезпечності нових технологій вирощування сільськогосподарської продукції, рівня забруднення об’єктів довкілля важкими металами та радіонуклідами.
  Аспіранти ОНП Екологія залучені до виконання науково-дослідних робіт обох кафедр. На кафедрі екології агросфери та екологічного контролю проводяться дослідження в рамках НДР: «Прогнозування стану водних ресурсів Дніпровського басейну внаслідок антропогенного навантаження» – аспірантка Анна Куровська є відповідальним виконавцем; «Дослідити зміни еколого-меліоративного стану осушуваних заболочених земель в Україні» – аспірант У. Жофань є виконавцем; «Наукове обґрунтування оцінювання локальних джерел забруднення агроценозів» – аспірантка Вікторія Голубцова є відповідальним виконавцем; «Екологія шкідливого ентомокомплексу посівів пшениці озимої в умовах Лісостепу України за змін клімату» – аспірант Серафим Лопатько є виконавцем.
  На кафедрі загальної екології, радіобіології та БЖД виконуються наступні НДР: «Екологічна оцінка впливу ксенобіотиків на біологічні системи водного середовища» – аспірантка Марія Павловська є відповідальним виконавцем; «Наукове обґрунтування системи екологічного моніторингу регіонального рівня» – аспірант Денис Сагайдак є виконавцем.
  Серед випускників спеціальності екологія: директор наукової бібліотеки НУБіП України Кіщак Т.С., доцент Міняйло А.А., старший викладач Сальнікова А.В., які продовжують свій науковий і педагогічний шлях у нашому університеті. В 2021 році першою, хто здобув ступінь доктора філософії з галузі знань 10 «Природничі науки» та спеціальності 101 Екологія була Власенко Інна Сергіївна, яка зараз працює в Національній академії аграрних наук України.
  Вагомий внесок у розвиток, формування і підвищення якості ОНП Екологія належить професору, доктору сільськогосподарських наук Макаренко Наталії Анатоліївні. Наталія Анатоліївна підготовила не лише кандидатів наук зі спеціальності екологія, але й докторів наук. Ще багато не встигла зробити Наталія Анатоліївна із запланованого, її життя обірвалось 19 листопада 2022 року.
  Міжнародна академічна мобільність аспіратів ОНП Екологія забезпечується укладеними угодами і домовленостями про співпрацю з Академією Поморською м. Слупськ (Польща), Вищою школою сільського господарства ISA Lille, м. Ліль (Франція), Університетом Вагенінген (Нідерланди), Варшавським університетом наук про життя. Таким чином, аспіранти мають змогу долучатися до міжнародної академічної спільноти та отримувати європейський досвід. Зокрема аспірантка Анна Куровська приймала участь у міжнародному навчальному курсі «Modelling Future Water Stress», що проходив на базі Університету Вагенінген (Нідерланди), а також є учасником міжнародного проекту CLIMAGRI4Ukraine, координаторами якого є Університет Вагенінген та НУБіП України.

  Павловська Марія брала участь у міжнародному проекті ПРООН EMBLAS, спрямованому на покращення методів моніторингу водного середовища і гармонізації цих методів із вимогами Морської Рамкової Директиви ЄС.

  Міжнародне стажування в рамках проекту DAAD «EcoMining: development of integrated PhD program for sustainable mining and environmental activities» пройшли аспіранти Серафим Лопатько та Анна Куровська, під час якого вони виконували свої наукові дослідження у провідних лабораторіях університету (Технічний університет «Фрайберзька гірнича академія», Німеччина), це сприяло набуванню інтернаціональної комунікації та удосконаленню навиків soft skills.

 

  Внутрішня академічна мобільність аспірантів реалізується через підписані договори з установами-партнерами такими як Інститут захисту рослин НААН України, Інститут землеробства НААН України, Інститут агроекології та природокористування НААН України, Український науковий центр екології моря, Національний антарктичний науковий центр МОН України, Українська лабораторія якості та безпеки АПК НУБіП України, ТОВ «Інститут агробіології» та інші; а також в рамках підписаних меморандумів із Державною екологічною інспекцією, Міністерством захисту рослин та природних ресурсів України та іншими. Наприклад, аспірантка 4-го року навчання Марія Павловська проводила наукові дослідження на базі Українського наукового центру екології моря та Національного антарктичного наукового центру МОН України; аспірант 4-го року навчання Серафим Лопатько проводив свої наукові дослідження на базі Інституту захисту рослин НААН України; аспірантка 3-го року навчання Анна Куровська частину наукових досліджень виконувала на базі Української лабораторії якості та безпеки АПК; аспіранти 1-го року навчання Ольга Крушельницька та Олеся Жмур нині проводять свої дослідження на базі ТОВ «Інститут агробіології».

 

  Освітньо-наукова програма Екологія має визначені перспективи розвитку упродовж найближчих 5 років, оскільки аналіз євроінтеграційних процесів свідчить про підвищення попиту на висококваліфікованих спеціалістів-екологів як в Україні, так і за її межами. Враховуючи зазначене, планується посилити подальшу орієнтацію на аналогічні програми закордонних університетів, активізувати стажування викладачів, в т.ч. за кордоном. Планується ввести англомовні дисципліни фахової підготовки здобувачів, а згодом – англомовну ОНП з більш широким залученням здобувачів іноземців. Враховуючи виклики сьогодення, а саме воєнну агресію проти України та заподіяння величезної шкоди навколишньому середовищу України, планується ввести лекції і практичні у фахові дисципліни, а також розширити напрями наукових досліджень, які будуть сприяти розв’язанню екологічних проблем, пов’язаних з воєнними діями. Особлива увага буде приділятися роботодавцям – укладання нових угод про співпрацю і використання їх матеріально-технічної бази із спільною участю у міжнародних конкурсах Горизонт Європа та публікацією результатів дослідження в індексованих журналах, спільне проведення конференцій, семінарів тощо.

Алла Клепко,
гарант ОНП «Екологія»
Надія Міняйло,
заступник завідувача відділу аспірантури

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook