«Енергетичний тероризм». Саме з такої теми розпочав роботу студентський фаховий акселератор в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

2 лютого 2023 року
  З жовтня 2022 року російська федерація систематично вдається до актів енергетичного тероризму проти України, завдаючи масованих ракетних та дронових ударів по об’єктах цивільної енергетичної інфраструктури. Знищенням енергетичної інфраструктури України російська федерація намагається зламати опір нашого народу.

  Саме цієї теми торкнулися на фаховому освітньому акселераторі «Енергетична безпека в умовах війни» спікер Ольга Буславець та майже 150 учасників, які долучились до заходу в очному та дистанційному форматі. Присутні у конференцзалі мали змогу безпосередньо долучитись до дискусії. Саме ідею спілкування зі слухачами, не відділених екраном, було покладено доповідачем у формат стартового вебінару акселератора.

  Ольга Анатоліївна поінформувала присутніх про наслідки бомбардувань енергетичної інфраструктури та шляхи подолання нових проблем і викликів.
  Спроби російської федерації за допомогою енергетичного шантажу підкорити Україну, а також схилити уряди держав світу до скасування санкцій, припинення підтримки України та інших поступок зазнали поразки, тому путін перейшов від шантажу до тероризму - фізичного знищення енергетичної інфраструктури України, яка є частиною європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).
  Базовий ланцюг функціонування нинішньої об’єднаної енергосистеми України складається з об’єктів генерації, системи передачі (магістральних мереж), системи розподілу (розподільні мережі нижчих класів напруги) та кінцевих споживачів. Порушення цього базового шляху постачання електроенергії в умовах воєнного часу і реалій бомбардування енергетичної інфраструктури російським агресором призводить до порушення існуючих графіків електропостачання, дефіциту потужності внаслідок зменшення генерації та унеможливлення її транспортування через магістральні і розподільні мережі.
  Деяка частина генеруючих потужностей зруйнована, зупинена, або знаходиться на окупованих територіях. Особливий режим роботи мають електростанції, які знаходяться недалеко від лінії фронту під артилерійськими обстрілами. Все це призводить до дефіциту потужності та лімітованого графіка електроспоживання у порівнянні з мирним часом.

  Такі підступні удари призвели до масових відключень електроенергії у всіх регіонах України.
  Захоплення російськими військовими Запорізької АЕС має на меті не лише знесилення енергетичної системи України, а й використовується російським агресором як інструмент ядерного шантажу України, Європи та всього світу.

  Саме система передачі зазнала найбільших ушкоджень. В такій ситуації проблема енергозабезпечення вирішується на мережевому рівні. У значній мірі саме неможливість транспорту електроенергії операторам системи розподілу через магістральні мережі є головною причиною дефіциту потужності і введення лімітів на електроспоживання у регіональних мережах.

  Важливими є також чинники нерівномірності тривалості відключень, які характеризуються станом вузлових режимів. Чим більше обладнання магістральних мереж навколо великого міста чи області пошкоджено, тим вищий рівень обмежень. Оскільки ушкодження носять нерівномірний і випадковий характер, то й плани відключень формуються відповідно.

  Активними учасниками дискусії були студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Давид Лєщенко, Софія Стеценко, Валерій Швед, Ольга Білоусова, Дмитро Гаєв, Юлія Рибак, Всеволод Лісогор, Олексій Кучмар та інші.
  Студентів цікавили питання щодо формування графіків відключень постачальників електроенергії в умовах дефіциту потужності, структури генеруючих потужностей енергосистеми, балансування енергосистеми в умовах зниження генерації, створення децентралізованої енергосистеми у майбутньому, ролі діючих відновлюваних джерел енергії для стабілізації постачань електроенергії в нинішніх умовах та ін.
  Ольга Буславець давала розлогі та обґрунтовані відповіді, посилаючись на нормативні документи та фактичні статистичні дані з відкритих джерел.
  Переконані, що спільними зусиллями міжнародного співтовариства держава-терорист, її керівництво неодмінно та невідворотно будуть притягнуті до відповідальності.
  А на завершення було фото на згадку.

  Дирекція ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює щиру подяку Ользі Буславець за підтримку наших освітніх проєктів та можливість для студентів спілкуватись з провідними фахівцями енергетичної галузі.
  Всім миру і добра, до нових зустрічей!

Віктор КАПЛУН,
директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook