Очколяс Олена Миколаївна

На кафедрі працює з 2004 року. Закінчила у 2011 році Національний університет біоресурсів і природокористування України за спеціальність «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». З лютого 2012 р. здобувач кафедри за спеціальністю 05.18.16 – технологія харчової продукції.

Кандидатську дисертацію захистила «08» листопада 2018 року у спеціалізованій вченій раді Д 41.088.02 Одеської національної академії харчових технологій, м. Одеса та отримала диплом ДК № 050188, рішення Атестаційної колегії МОН України від 18 грудня 2018 року.

З вересня 2015 р. по лютий 2019 р. асистент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів.

З січня 2016 року і по вересень 2024 р. обіймала посаду відповідальної за міжнародні зав’язки факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

З лютого 2019 р. по лютий 2021 р. старший викладач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів.

З 09 лютого 2021 року на підставі рішення атестаційної колегії Міністерства освіти і науки видано  атестат доцента АД № 006255.

З лютого 2021 і по теперішній час доцент  кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів.

 

Автор 108 публікацій, з них 10 статей у наукометричних базах Scopus, 5 монографії, 5 патентів України на корисну модель, 2 посібники, у тому числі, 58 наукових праць, опублікованих у вітчизняних і міжнародних рецензованих фахових виданнях.

Науковий напрямок – розробка та удосконалення технології молочних продуктів.

Підвищення кваліфікації:

1. Використання хмарних сервісів Майкрософт у навчальному процесі Київ, НУБіП 13 жовтня 2016 року, свідоцтво СС 00493706/001300-16.

2. Підвищення кваліфікації в умовах фермерського господарства «Зінка» Київ, НУБіП 15 жовтня 2020 року, свідоцтво СС 00493706/012663-20.

3. Підвищення кваліфікації на сертифікованих курсах «Food Safety short course» Penn State University в НУБіП України. З 04 червня по 06 липня 2018 р. та отримані сертифікати:

4. Elena Ochkoljas has successfully completed the Penn State Food Safety Certificate Program, Jule 6, 2018;

5. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Principles of Food Science” conducted by Penn State University from June 4, 2018 to June 8, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

6. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Food Microbiology” conducted by Penn State University from June 11, 2018 to June 13, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

7. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Sanitation” conducted by Penn State University from June 13, 2018 to June 15, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

8. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Thermal processing and Acidified Foods” conducted by Penn State University from June 18, 2018 to June 22, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

9. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “HACCP” conducted by Penn State University from June 25, 2018 to June 28, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

10. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Food Defense” conducted by Penn State University on June 29, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

11. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Cereal and Grain Quality” conducted by Penn State University from July 2, 2018 to July 3, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev;

12. Elena Ochkoljas has successfully completed training for: “Food Mycology and Mycotoxins” conducted by Penn State University from July 3, 2018 to July 6, 2018 at the National University of Life and Environmental Sciences in Kiev.

13. Стажування в рамках проекту DAAD «Digital Modernization of Lecturing in Ukrainian Agricultural Universities» 180 годин 12 – 19 вересня 2021 р.

14. Тренінг щодо сучасних інтерактивних методів викладання «Digital Modernization of Lecturing in Ukrainian Agricultural Universities».

15. Літня школа «Second Digital Pan Caucasian Summer School Wine Business» 4 – 12 жовтня 2021 р.

16. Проходження курсу «Хмелева закваска від А до Я» навчання в он-лайн школі «Хліб та закваска» (вересень 2022).

17. Участь у віртуальній літній школі в рамках проекту DAAD «Цифрова модернізація викладання в українських аграрних університетах» (05 - 14 липня 2022).

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Очколяс О.М. Вплив генотипових та паратипових факторів на якісні показники молока / Очколяс О.М., Сичов М.Ю., Ломова Н.В. // Тваринництво України. 2010. № 11. С. 26-27.

2. Очколяс О.М. Зміни в консервованому стерилізованому маслі при зберіганні / Очколяс О.М., Ломова Н.В. // Продовольча індустрія АПК. 2010.  №5-6. С. 16-20.

3. Сир. Господины на замытку / Очколяс О.М., Ломова Н.В. // Продовольча індустрія АПК. 2011.  №5. С. 11 - 13.\

4. Очколяс О.М. Вплив терміну зберігання на якісні показники консервованого стерилізованого масла / Очколяс О.М., Ломова Н.В. // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології ім. С.З. Гжицького, Частина 4 Технічні науки серія «Харчові технології». 2011. С.89-94.

5. Очколяс О.М. Оценка возможности использования БАД из «Ламинарии» и «Фукуса» в качестве ингредиентов оздоровительного назначения / Очколяс О.М., Лебська Т.К. // Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів Одеської національної академії харчових технологій. 2014. Т.2. № 46. С. 137-140.

6. Очколяс О.М. Вплив біологічно активної добавки морської водорості фукусу на мінеральний склад вершкового масла / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Международное научное издание «Сборник научных трудов Sworld».2014. №3(36). С. 35-39.

7. Очколяс О.М. Особенности производства сливочного масла в Украине и возможности расширения его ассортимента / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Международное научное издание  «Сборник научных трудов Sworld». 2014. №3(36). С. 61-66.

8. Очколяс О.М. Вершкове масло з покращеним мінеральним складом / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Продовольча індустрія АПК. 2014. №4. С. 15-17.

9. Очколяс О.М. Исследование качества сливочного масла, обогащенного биологически активной добавкой морских водорослей «Ламинарии» / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Міжнародний періодичний науковий збірник «Інтегроване управління водними ресурсами». 2014. С. 255-257.

10. Очколяс О.М. Использование биологически активной добавки из ламинарии и фукуса в качестве ингредиентов для питания оздоровительного назначения / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Продовольча індустрія АПК. 2014. №5. С. 16-19.

11. Очколяс О.М. Оценка возможности использования БАД из ламинарии и фукуса в качестве ингредиентов для оздоровительного назначения / Очколяс О.М., Лебська Т.К. // Наукові праці ОНАХТ. 2015. Вип. 46. Т. 2. С. 137–140.

12. Очколяс О.М. Оцінка біологічної цінності вершкового масла збагаченого // Продовольча індустрія АПК. 2015. №6. С. 45-47.

13. Очколяс О.М. Збагачення вершкового масла біологічно активною добавкою «Фукусу» / Очколяс О.М., Тесак Ю.// Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів Одеської національної академії харчових технологій. 2015. С. 238-240.

14. Очколяс О.М. Стан і перспективи розвитку ринку вершкового масла в Україні / Очколяс О.М., Лебська Т.К. // Продовольча індустрія АПК. 2016. № 4. С. 3– 7.

15. Очколяс О.М. Споживчі властивості вершкового масла з наповнювачами морських водоростей / Очколяс О.М., Лебська Т.К. , Тищенко Л.М.// Товари і ринки. 2016. № 1. С. 124–128.

16. Очколяс О.М. Сенсорний аналіз вершкового масла із морськими водоростями методом профілю флейвора / Очколяс О.М., Лебська Т.К. // Товари і ринки. 2016. № 2. С. 109–117.

17. Тесак Ю.І. Технoлoгiя швидкoзaмoрoжених нaпiвфaбрикaтiв збагачених морськими водоростями / Ю.І. Тесак, Н.В. Голембовська, О.М. Очколяс // Научные труды SWorld. – Выпуск 3 (44). Том 3. – Иваново: Научный мир, 2016 – С. 89 – 93.

18. Ochkolyas E. Prospects of using seed chia in dietary nutrition / E. Ochkolyas, N. Holembovskaya // Scientific World Journal. - Minsk, R. Belarus, 2017.

19. Ochkolyas О. Influence of algae on the change of butter quality indicators / Ochkolyas О., Lebskaya T.// Ukrainian Journal of Food Science. 2016. № 4 (1). С. 40– 49.

20. Очколяс О.М. Виготовлення дієтичних варених ковбас з додаванням біологічно-активної добавки насіння чіа / Н.В. Голембовська, Б.І. Леонова, Е.Р. Старкова, О.М. Очколяс // Продовольча індустрія АПК. – 2017. – № 6. – С. 33 – 35.

21. Ochkolyas О. Methods of determination of parameters of whey with food fibers / Ochkolyas О., Tsygankov S., Grek O.,  Krasulya O., Onopriichuk O., Chubenko L., Savchenko O., Snizhko O.// EUREKA: Life Sciences. 2018. Issue 1. P. 69–76.

22. Ochkolyas О. Determination methods of food fibers characteristics in milk mixtures with the modified fat composition / Ochkolyas О., Grek O., Tymchuk A., Tsygankov S., Savchenko O., Ovsiienko K.  // EUREKA: Life Sciences. 2019. Issue 4. P. 45–53.

23. Ochkolyas О. Methods for determining the characterization of mashes with fiber for semi-finished products on the milk-protein base / Grek O., Tymchuk A., Tsygankov S., Onopriichuk  O., Savchenko O. // EUREKA: Life Sciences. 2019. Issue 6. Р. 51 –  56.

24. Ivaniuta A. A. Вплив біохімічних властивостей сировини на зміну якості малосоленої рибної продукції. / Ivaniuta A. A., Menchynska A. A., Ochkolyas O. M., Ch. Tsui, Nesterenko N. A., Manoli T. A.// Науковий журнал «тваринництво та технології харчових продуктів. 2021. Том 12. №2. С. 17 -23.

25. Степанова В.С. Вегетаріанство як вектор розвитку wellness-індустрії /Степанова В.С., Атанасова В.В., Козонова Ю.О., Менчинська А.А., Очколяс О.М.// Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2022. Випуск 2. С. 11-17.

Статті у періодичному науковому виданні іншої держави, які входять до наукометричної бази Scopus 

1. Tsygankov S. Study into effect of food fibers on the fermentation process of whey / Tsygankov S., Grek О., Krasulya O., Onopriichuk O., Chubenko L., Savchenko, O., Snizhko O., Ochkolyas O.// Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. 1(11-91), с. 56-62.

2. Grek О. Study of dietary fiber properties in dairy mixes containing modified fat compositions /Grek О., Tymchuk A., Tsygankov S., Savchenko O., Ovsiienko K., Ochkolyas О.// Eastern-European Journalof Enterprise Technologies, 4/11 (100). 2019. 6-13.

3. Grek О. Research of recipe components influence on the properties of dairyprotein mashes for semi-finished / Grek О., Tymchuk A., Tsygankov S., Onopriichuk O., Savchenko O., Ochkolyas О.// Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 6(11-102), с. 41-48.

4. Grek О. Research of quality indicators in protein-blueberry concentrates. / Grek О., Tymchuk A., Tsygankov S., Savchenko O., Ovsiienko K., Ochkolyas О.// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2020. 14. с. 156-163.

5. Grek О. Fat effect of standardized milk on qualimetric indicators of protein-blueberry concentrates / / Grek О., Tymchuk A., Tsygankov S., Savchenko O., Ovsiienko K., Ochkolyas О.// Journal of Hygienic Engineering and Design. 2020. №32. С. 17-22.

6.  Ivaniuta, A.. The use of secondary fish raw materials from silver carp in the technology of structuring agents. /Ivaniuta, A., Menchynska, A., Nesterenko, N., Holembovska, N., Yemtcev, V., Marchyshyna, Y., Kryzhova, Y., Ochkolyas, E., Pylypchuk О., V. Israelian // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. №15, С.546–554.

7. Zhuk Y. Antimicrobial susceptibility of mastitis pathogens of dairy cows in Ukraine / Zhuk Y., Zaritskyi R., Dreval D., Derkach S., Kovpak V., Masalovych Y., Ochkolyas О., Bazyvoliak S., Antypov Y., Kharsika I.// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2022. №16. С. 688-704.

8. Danylenko S. Justification and microbiota compositions development for the fermentation of raw meat / Naumenko O., Yemtsev V., Kryzhska T., Potemska O., Tolok G., Kanishchev O., Ochkolyas O., Prokopenko N., Omelian A.// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2023. № 17. с. 405-418.

9. The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process / Blahopoluchna A., Mushtruk M., Mushtruk M., Slobodyanyuk N., Liakhovska N., Parakhnenko V., Udodov S., Karpovych I., Ochkolyas O., Omelian A., Rzhevsky G.// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2023. № 17. с. 529-549.

10. Ustymenko I. Study of indicators of quality and safety of sour cream with vegetable oils /Ustymenko I., Savchenko O., Tolok G., Kryzhova Y., Rudyk Y., Rybchynskyi, R., Tyshchenko L., Ochkolyas O., Kostiuk T., Marchyshyna Y.// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2023. № 17. с. 444-454.

Патенти:

1. Спосіб виробництва желатину на основі прісноводної рибної сировини. 146164/ 20.01.2021, бюл. № 3/2021. Слободянюк Н.М.; Іванюта А. О.; Менчинська А.А.; Очколяс О. М.

2. Спосіб сублімаційного сушіння рибного бульйону. 146165/ 20.01.2021, бюл. № 3/2021. Слободянюк Н.М.; Іванюта А. О.; Менчинська А.А.; Очколяс О. М.

3. Спосіб виробництва молочного білково-ягідного продукту. Патент на корисну модель, № 147377,  опубл. 06.05.2021; Бюл. № 18. Савченко О. А. Очколяс О. М.

4. Спосіб виробництва молочно-білкового напівфабрикату. Патент на корисну модель, № 147378,  опубл. 06.05.2021 ; Бюл. № 18. Савченко О. А. Очколяс О. М.

5. Спосіб виробництва сироваткового сиру з харчовими волокнами. Патент на корисну модель, № 147378,  опубл. 06.05.2021 ; Бюл. № 18. Савченко О. А. Очколяс О. М.

 

Монографії:

1. Теоретичні та практичні основи комплексної переробки прісноводних видів риб внутрішніх водоймів України: монографія / Н.В. Голембовська, Н.М. Слободянюк, О.М. Очколяс – К.: ЦП «КОМПРИНТ». 2017. – 200 С.

2. Сировина для дитячого та дієтичного харчування: монографія / Н.В. Голембовська, О.М. Очколяс, І.А. Веретинська, А.А. Менчинська, О.Ю. Станіславчук, Є.В. Сухенко, В.М. Ісраелян – К.: ЦП «КОМПРИНТ». 2017. – 160 С.

3. Technological specification and nutritional value of raw materials of vegetable and animal origin for production of semi-finished products / N. Slobodyanyuk, N., Golembovska, E. Ochkolyas // Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania”, Idea Knowledge Future, Wrocław 2018. – Pages 610-622.

4. Технологія вершкового масла підвищеної харчової цінності / Очколяс О.М., Лебської Т.К., Баль-Прилипко Л.В., , Савченко О.А., Тимчук А.В., Сніжко О.О. – К.: ЦП «КОМПРИНТ». 2019. – 198 С.

5. Біотехнології багатокомпонентних заквашувальних препаратів та кисломолочних продуктів/ Савченко О. А., Даниленко С. Г., О. І. Потемська, О. М. Очколяс: Монографія. – К., «Компринт», 2021. – 189 с.

Навчальні посібники: 

1. Технологічні розрахунки в сироробній галузі: навчальний посібник / Савченко О.А., Очколяс О.М.,2. Загальні технології харчових виробництв.

2. Загальні технології харчових виробництв /Грек О.В., Тимчук А.В., Савченко О.А., Очколяс О.М.// Київ: Редакційно – видавничий центр «КОМПРИНТ». 2020. 180  с.

 

 

 

 

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook