Природокористування і якість життя - поради лікаря: критичний погляд на безпечність трав’яних чаїв

27 грудня 2022 року

  Трав’яні чаї мають значну популярність, яка продовжує зростати. Вони мають репутацію корисних і безпечних. Споживачі надають перевагу їм перед чорним або зеленим чаєм через відсутність кофеїну, а також завдяки більшій пропозиції інгредієнтів та смаків. 

   Багато говориться про користь трав’яних чаїв, але вкрай рідко звертають уваги на ризики від їх вживання. Варто знати, що саме ви п’єте і як це впливає на ваш організм. 

   Такі чаї виготовляються з різноманітних ароматних трав, які здавна вживають люди. Найбільша небезпека трав’яних чаїв полягає в тому, що одна і та ж рослина може бути лікувальною і шкідливою залежно від дози. До того ж, може бути індивідуальні особливості впливу рослин, особливо у людей, які мають хронічні захворювання.

   До прикладу, трава беладона має довгу терапевтичну історію. Ця рослина з тої ж родини, що й томати, картопля та тютюн. Беладону застосовують для лікування астми, пневмонії, розладів травлення та м’язової слабкості. Вона може полегшити головний біль, симптоми синдрому подразненого кишківника, прояви менопаузи та розширити бронхи при їхньому спазмі. Квітка беладони в дуже малих дозах має лікувальні властивості, але смертельна у великих кількостях. Це потужна отруйна рослина, що містить до 20 різних і потужних алкалоїдів.  

   Шанувальники трав’яних чаїв можуть бути здивовані небезпекою багатьох звичайних трав, які використовуються для приготування чайних сумішей. Сам факт того, що чимало трав’яних чаїв мають доведену користь для здоров’я, є попередженням. Це означає, що трави взаємодіють з організмом, і ця взаємодія відбувається на біохімічному та фізіологічному рівнях. 

   Компоненти трав’яного чаю не є інертними, а медичні переваги цих трав походять від їхнього значного впливу на біохімічні реакції та ключові процеси в органах і тканинах. Трави, чаї з них або фармакологічні засоби можуть зумовлювати їхні суттєві зміни. Ризики від вживання рослинних засобів можуть бути вищими внаслідок відсутності достатніх досліджень, у тому числі із визначенням безпечної дози вживання. Розглянемо найпоширеніші рослини, що входять до складу трав'яних чаїв. 

- М’ята сама по собі корисна, але при одночасному вживанні з ліками вона може вплинути на роботу нирок.

 - Вживання женьшеню збільшує витривалість та концентрацію. Проте він може знизити ефективність ліків проти згортання крові (розріджувачів крові) і викликати кровотечу у жінок після менопаузи. Чай з женьшеню не варто пити перед сном та не можна споживати регулярно протягом тривалого періоду часу.

 - Гібіскус знижує артеріальний тиск. Водночас він негативно впливає на рівень естрогену і може викликати галюцинації.

 - Звіробій знижує депресію та розлади настрою. Але одночасно ця рослина може викликати головний біль, нудоту, запаморочення і сухість у роті. Крім того, підвищити ймовірність отримати сонячні опіки.

 - Гінгко білоба допомагає боротися із запаленням. Але він може розрідити кров і викликати кровотечу.

 ПОМИЛКОВІ ПРИПУЩЕННЯ

 Споживачі часто вважають, що «всі натуральні» засоби безпечні і це повною мірою поширюється на рослинні засоби. Але це не так, принаймні не завжди так. До найбільш ризикованих інгредієнтів трав’яних сумішей належать звіробій, живокіст, кава (або перець п’янкий), Чапараль і м’ята Пенніроял.

  Навіть трав’яні чаї, які здаються ніжними та м’якими, можуть мати потужний вплив у великих дозах. Так, популярний ромашковий чай полегшує травлення, має протизапальні і антибактеріальні властивості, зменшує стрес і заспокоює. Втім його побічні ефекти досить серйозні. Це ризики кровотечі, сильна сонливість у разі змішування з алкоголем. Ромашковий чай не можна вживати під час вагітності.

 ВЗАЄМОДІЯ З ЛІКАМИ

  Багато побічних ефектів трав’яного чаю виникають від взаємодії з ліками. Наприклад, засоби для розрідження крові, антикоагулянти та аспірин у поєднанні з трав’яними чаями можуть спричинити пошкодження печінки та нирок. Такі побічні ефекти можуть бути небезпечними для життя. Тому вкрай важливо повідомити свого лікаря, які трав'яні чаї ви вживаєте.

   Якщо ви приймаєте варфарин, який є одним із найбільш призначаємих антикоагулянтів, будьте обережні з трав’яними чаями. Деякі з них, наприклад чай з женьшеню, підвищують ймовірність сильної кровотечі.

   Валеріановий чай, який вважається заспокійливим і снодійним засобом, діє так само як медичний анестетик. Його варто пити лише за порадою лікаря і не змішувати з прийомом інших препаратами. Рекомендується припинити споживання чаю з валеріаною за два тижні до будь-якого хірургічного лікування, а жінкам слід уникати його під час вагітності.

 ВІДСУТНІСТЬ ПОВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

   Чайні суміші часто мають некоректну інформацію на етикетках. Такий трав’яний чай може містити інгредієнти, які не перераховані або неправильно зазначені. Також чимало виробників не дотримується вимог щодо маркування.

 ЯК ЗМЕНШИТИ РИЗИКИ

   Купуйте продукцію перевірених брендів. Обирайте компанії, які мають репутацію виробника високоякісних чаїв. Як правило, якісні продукти мають повну інформацію як про особливості чаїв, так і про їх ризики. 

  1) Перевіряйте джерело походження товару. На етикетці має бути вказано, звідки отримані інгредієнти для трав’яного чаю. Також мають бути відповідні сертифікати щодо перевірки продукції, її безпечності та відповідності вимогам законодавства. 

  2) Споживайте свідомо. Трав’яний чай не означає безпечний. Рослини, що використовуються для сумішей, можуть мати сильний вплив на організм. Використовуйте дані досліджень, аби зрозуміти дію інгредієнтів вашого чаю. Такі джерела, як PubMed, містять інформацію про побічні ефекти та дозування.

  3) Повідомте свого лікаря. Регулярне вживання трав’яного чаю з домінуючим інгредієнтом по суті є прийомом ліків. Розкажіть своєму сімейному лікарю, які трав’яні чаї ви п’єте. Особливо, якщо вживаєте фармакологічні препарати. 

  4)  Будьте обережні з трав’яними дієтичними добавками. Споживання чудодійних чаїв, зокрема для схуднення, як і псевдолікам є небезпечним та може викликати потенційно смертельні ускладнення. Не піддавайтеся рекламі і не купуйте їх. А якщо вже зробили це, то припиніть і викиньте сумнівні засоби у смітник. 


Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факльтету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook