Звіт декана факультету аграрного менеджменту підтриманий, а роботу колективу факультету схвалено

21 грудня 2022 року
Чи справді вірив я у перемогу в такій тяжкій, нерівній боротьбі?
Так, вірив я. Найперше вірив - Богу. І вірив людям. Людям і собі.
 
Ліна Костенко
 
   Підбігає кінця важкий для України, воєнний 2022 рік, який назавжди закарбується у пам’яті багатьох поколінь наших співвітчизників. Водночас, саме цього року українці згуртувалися та продемонстрували безпрецедентний опір ворогу, відстоюючи свободу та незалежність. Вести боротьбу довелося на всіх фронтах, в  тому числі, не можна було допустити втрати  набутого у системі освіти. Відомі слова гімну України про те, що «душу й тіло ми положимо за нашу свободу», тепер стали особливо близькими та відображають найпалкіші бажання кожного з нас.
   Прослуховуючи Державний Гімн під час урочистого початку традиційних щорічних зборів трудового колективу факультету аграрного менеджменту з приводу звіту декана факультету, науково-педагогічні працівники з тривогою та, водночас, з гордістю згадували події року, усвідомлюючи, що в тому числі і завдяки їх згуртованій та плідній роботі всупереч всім викликам вдалося зберегти та навіть примножити успіхи, а внесок кожного з нас у долю нашою Батьківщини на теперішній час є важливим. 
   На зборах трудового колективу факультету аграрного менеджменту з приводу звіту декана факультету за календарний рік був присутній проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Захід координувала заступник декана факультету, кандидат економічних наук Людмила Чорненька. 
   Звітуючи за результатами календарного 2022 року, декан факультету аграрного менеджменту, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Остапчук розпочав свою доповідь зі слів про те, як із початком широкомасштабної війни мільйони українських жінок та дітей, змушені були покинути рідні домівки, в той час як чоловіки взяли зброю в руки та стали на захист Батьківщини. Факультет аграрного менеджменту пишається своїми студентами, випускниками та співробітниками, які долучилися до лав ЗСУ та займаються волонтерською діяльністю, допомагаючи нашим захисникам. Декан закликав вклонитися кожному воїну та подякувати кожному захиснику, які наближають нашу перемогу ціною своїх життів. Наша держава зазнає економічних втрат, які оцінюють ся мільярдами доларів, однак світ став з нами «в одну шеренгу», різнобічно підтримуючи. 
   Під час промови Анатолій Остапчук закликав вшанувати хвилиною мовчання геройськи загиблого цьогоріч Сергія Романчука, випускника та пізніше співробітника факультету аграрного менеджменту, свого заступника, учня та поплічника, який багато зробив у свій час для розвитку факультету. 
   На великому екрані для науково-педагогічних працівників демонструвалось відео зі сценами, які показують мужність українців у їх боротьбі з агресором, адже щоденний подвиг кожного пересічного громадянина на своєму місці не лишає байдужим нікого у світі, а наша націю вже називають незламною.
   Що стосується системи вищої освіти, то, зрозуміло, що виклики, які стоять перед нею сьогодні, важко було передбачити раніше. Серед іншого, Анатолій Остапчук зазначив, що негативним фактором є так звана «освітня міграція», яка призвела, на жаль, до суттєвого зниження попиту на національну вищу освіту.
   Декан нагадав, як уже 14 березня 2022 року завдяки зусиллям керівництва університету НУБіП України став першим вітчизняним вищим навчальним закладом, який відновив освітній процес у дистанційному форматі. Здобувачі 2022 року вступу приступили до навчання в очному форматі, факультет аграрного менеджменту у складних умовах воєнного часу продовжував надавати якісні освітні послуги. Однак, починаючи з 24 жовтня, численні «повітряні тривоги» та обстріли столиці змусили прийняти рішення про перехід у дистанційний формат. Декан констатував, що ввірений йому факультет зустрів достойно виклики, зумовлені війною, та впевнено та підготовлено продовжує реалізовувати всі завдання.
   Анатолій Остапчук відзначив кращих співробітників факультету, поіменно назвавши всіх професорів, доцентів і асистентів, чия віддана та наполеглива праця сприяє розвитку факультету.  
   У непрості часи нам всім доводиться жити, і безпека всіх учасників освітнього процесу була і залишається головним та незмінним пріоритетом. Декан розповів про облаштовані укриття на 170 осіб у 10 навчальному корпусі, яке пройшло перевірку комісією ДСНС, та створені там всі необхідні умови для перебування там. Всі учасники освітнього процесу поінформовані стосовно поводження під час небезпечних ситуацій та стосовно процедури можливої евакуації або переміщення в укриття.
   Не залишається поза увагою адміністрації факультету аграрного менеджменту і навчально-методична робота. Цього року проведено аналіз ЕНК кожної кафедри та визначено, що факультет забезпечений на 95 % ЕНК з усіх дисциплін, причому 5 % складають вибіркові компоненти. Декан зазначив, що незважаючи на такі позитивні показники, потрібно працювати над удосконаленням змісту уже атестованих навчальних курсів  (85% курсів є атестованими) щодо приведення їх до чинних вимог. 
   Традиційно Анатолій Остапчук прозвітував стосовно проходження практики студентами факультету аграрного менеджменту та про збереження у належному стані матеріально-технічної бази факультету. За рахунок коштів благодійників вдалося навіть провести косметичні ремонтні роботи в аудиторіях 10 навчального корпусу та гуртожитку №2. У планах на сьогодні є придбання та встановлення генератора у 10 навчальному корпусі, для чого вже розпочато перемовини з представниками бізнесу та членами ради роботодавців.   
   Декан відмітив, що, в цілому, незважаючи на воєнний стан, вдалося зберегти штат співробітників та контингент студентів. На разі необхідно активізувати профорієнтаційну роботу за всіма напрямками для забезпечення наборів студентів у наступному році.  Декан відмітив, що на факультеті активно ведеться міжнародна робота: збільшується кількість студентів, які навчаються в групах з англійською мовою викладання дисциплін, залучаються до навчання студенти з інших країн світу, науково-педагогічні працівники проходять стажування в інших країнах світу, успішно функціонують освітні програми, які мають міжнародну акредитацію AQUIN. 
   Не оминув увагою Анатолій Остапчук і результати роботи колективу факультету щодо набору в аспірантуру та роботі за даним напрямком. Тематика наукових досліджень аспірантів факультету завжди є профільною до власних наукових досліджень керівників, що відповідає всім вимогам. Декан відмітив злагоджену та продуктивну роботу проектної групи спеціальності 073 «Менеджмент» щодо підготовки акредитації навесні 2023 року. Програми 073 «Менеджмент» та 075 «Маркетинг» користуються популярністю серед вступників в аспірантуру, в тому числі серед іноземців, яких на факультеті зараз є 10 осіб. 
   Відмітивши безперечні успіхи, декан визнав, на факультеті окремі наявні проблемні питання. На засіданнях ректорату, вченої ради НУБіП України роботу факультету інколи критикували, але критикували справедливо. Зокрема, що стосується недозаповнення ліцензійних обсягів на бакалавраті та на магістратурі. На разі ведеться активна робота щодо вирівнювання показників у потрібному напрямку. Також потрібно активніше працювати щодо збільшення проектної активності на факультеті.
   Завершуючи свій звіт, Анатолій Остапчук наголосив, що, незважаючи на всі виклики, які постали перед громадянами нашої країни, викладачами та студентами, ми віримо у Збройні Сили України, Сили тероборони, країни-партнери, які нам допомагають, віримо в перемогу, акумуляцію потенціалу нашої держави, відновлення економіки, міст і сіл, інфраструктури.  Вже скоро ми зможемо повернутися до звичного життя, навчання, роботи, відбудови нашої країни.  
   До обговорення звіту декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука долучилися завідувачі та представники кафедр факультету аграрного менеджменту – завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, доктор економічних наук, професор Марина Дєліні; представник кафедри менеджменту імені Й.С. Завадського кандидат економічних наук, доцент Ольга Гогуля; завідувач кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД, доктор економічних наук, професор Віталій Луцяк; виконувач обов’язків завідувача кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі, доктор економічних наук, професор Олександр Луцій та завідувач кафедри економічної теорії, доктор економічних наук, професор Микола Талавиря. Всі доповідачі запропонували підтримати звіт та схвалили роботу колективу факультету аграрного менеджменту за 2022 рік.
   Звіт декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука був цілком підтриманий проректором з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерієм Іщенком, який, зокрема, акцентував увагу присутніх необхідності забезпечення злагодженої роботи колективу в умовах нестабільного електропостачання. При цьому важливим є розуміння наявних викликів кожним окремим співробітникам та усвідомлення того факту, що всі служби і так працюють на повну потужність, намагаючись подолати всі складнощі та забезпечити світлом киян.
 
Тож до нових звитяг! До Перемоги! Слава Україні!
 
Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook