Механіко-технологічний факультет: обговорення результатів проміжної атестації студентів на засіданні навчально-методичної комісії

17 листопада 2022 року
    Оскільки, мета освітнього процесу полягає у підготовці компетентних та висококваліфікованих фахівців, а в статті 63 Закону України ”Про вищу освіту” вказано, що здобувачі вищої освіти зобов'язані виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану), дотримуючись академічної доброчесності, та досягати визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання – контроль і підтримка освітньої діяльності студентів, у закладах вищої освіти, вимагає виважених підходів. Контроль виконання графіка освітнього процесу, на протязі навчального семестру, проводиться наскрізним моніторингом відвідування занять, а контроль засвоєння матеріалу з модулів дисциплін, здійснюється за результатами проміжної атестації та підсумкової сесії. У якості підтримки навчання студентів, вагому роль відіграють колегіальні рішення органів адміністрації факультетів та студентського самоврядування, в індивідуальному підході до кожного здобувача вищої освіти.

  На засіданні навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету, 15 листопада 2022 року, відбулося обговорення результатів проміжної атестації студентів. Для зручності, засідання проходило у змішаному форматі. Зрозуміло, що кожен студент сприймає навчальний матеріал по різному, адже являється окремою особистістю з унікальними рисами характеру. Крім того, під час військового стану та діючих енергетичних обмежень, потрібно застосовувати додаткові зусилля, в опануванні освітнього матеріалу, але не всім студентам вдається належним чином виконати умови навчального плану, перед виходом на сесійний контроль. Тому, показники низької активності в освітньому процесі деяких здобувачів вищої освіти, вимагають конкретних пояснень і цілеспрямованих дій.

   Наразі, 28 студентів факультету, не можуть якісно опрацювати семестровий матеріал, невчасно виконують розрахункові, практичні та курсові роботи, мають близько 70% неатестацій.
   З огляду на синергетичне вирішення проблеми, на засідання, крім студентів, були запрошені куратори і старости академічних груп факультету та представники органів студентського самоврядування.
   Під час обговорення з учасниками зустрічі, причин низької активності студентів, встановлено, що основні негаразди в опануванні навчального матеріалу пов’язані з розбалансованістю світогляду, тимчасовими підробітками і, як результат, з хибною зміною життєвих пріоритетів. Студентам- боржникам, потрібно сконцентруватися, зібратися і усвідомити, що зараз, основна сфера їхньої зайнятості – це навчання. Лише дипломованому, кваліфікованому випускнику вищого навчального закладу, запропонують роботу у провідних організаціях. Все, що заходиться за межами диплому – не робота, а підробіток.

  На засіданні прийняте спільне рішення, що до початку екзаменаційної сесії, студентам необхідно активізувати роботу, щодо ліквідації заборгованостей з освоєння навчального матеріалу. Акцент поставлений на відповідальність та наполегливість кожного здобувача вищої освіти, у навчальному середовищі факультету, адже ці якості є основними складовими побудови освіченої особистості. Ті студенти, які не виконають умови навчального плану у встановлений період – на жаль, будуть відраховані, ще до початку семестрового контролю знань.
  Студенти взяли до виконання завдання ліквідувати заборгованості з навчальних дисциплін у стислі терміни, зважаючи, що до початку екзаменаційної сесії залишається 3 тижні. Куратори та старости академічних груп, взяли на себе зобов’язання щоденного моніторингу діяльності боржників, контролю виконання ними практичних та курсових робіт.

   Спільні дії, завжди приводять, до позитивного нівелювання проблем і негараздів, а колективні рішення – надають активності і впевненості, для руху, у вірному руслі.
Вітаємо всіх здобувачів вищої освіти університету з Міжнародним днем студента. Бажаємо всім успіхів, миру і Перемоги!

Ігор Сівак, заступник декана, голова навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook