Протипожежна охорона лісів – ДСНС України проти передання їй цих функцій?

5 жовтня 2022 року
ВСЕ ПРО ЛІС

Публічна дискусія стосовно давно назрілих у лісовій галузі України змін привертає увагу дедалі більше урядовців та представників громадськості.

Нещодавно уряд розпочав реформу лісового господарства. 24 обласних управлінь перетворять у дев’ять регіональних офісів лісового та мисливського господарства, а 158 лісгоспів – об’єднають у єдине державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство “Ліси України”.

Сміливі кроки у реформуванні застарілої радянської адміністративної системи в сучасну європейську обговорюється публічно громадськістю, експертним середовищем та урядниками різних ланок.

На думку підприємця, громадського діяча Олександра Місюри , чисто арифметичні дії – додавання та віднімання (організаційні зміни), без змістовних перетворень усіх технологічних ланцюжків лісового господарства, не дадуть очікуваного суспільством результату, адже потрібні рішучі структурні зміни, наприклад, кадрова реформа, усунення дублюючих функцій поміж різними державними органами та службами тощо.

Одним з ключових елементів системи лісового господарювання є захист від пожеж. Серед загалу лісівників, підприємців в сфері лісопереробки і громадських активістів триває дискусія щодо того, наскільки доцільним є утримання відомчої лісівничої пожежної охорони та чи може цю функцію виконувати ДСНС України?

Позиція керівництва відомства категорична: передача функцій відомчої протипожежної охорони лісів до ДСНС України зменшить (оптимізує) витрати лісгоспів на охорону лісів. На їх думку, це збільшить навантаження на Державний бюджет України. Ймовірно, рятівники натякають, що у них значно збільшиться обсяги робіт, тому вони не горять бажанням додатково попрацювати.

Ідея передачі функцій відомчої пожежної охорони лісгоспів до ДСНС не підтримується тому, що це призведе, на думку посадовця, до суттєвого зниження рівня протипожежного захисту лісів України, – вважає заступник керівника ДСНС України Дмитро Бондар.

З іншої сторони, ДСНС України опосередковано підвередило, що пожежно-рятувальні підрозділи можуть виконувати ті ж самі функції замість відомчої пожежної охорони лісгоспів, однак цього недостатньо для створення протипожежних умов в лісах. Адже, на думку рятівників, протипожежна безпека охоплює великий спектр невластивих ДСНС завдань.

Отже, ДСНС готова допомагати в гасінні пожеж в лісах України, однак воліє, аби всі протипожежні заходи виконувалися власниками лісів.

 

Джерело: ВСЕ ПРО ЛІС. https://misura.fun/archives/2969?fbclid=IwAR3cEtrPHy8TomYwxlPRw5c6Vq-eI1-UBChgl56ZRbAW8XoD8StZqbsud0A

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook