18 вересня – День працівника лісу

18 вересня 2022 року
 
  У третю неділю вересня своє професійне свято відзначають люди, які піклуються про лісові багатства та сприяють їхньому раціональному використанню. День працівника лісу закріплений Указом Президента Україні від 28 серпня 1993 р. № 356/93.
 
   Ліс – ось справжній, живий скарб нашої землі. Зайве нагадувати про значення, яке має лісове господарство для економіки держави, а також є чинником величезного позитивного природного і екологічного впливу на навколишнє середовище. Ліс – це душа всієї планети. Його раціональне і розумне використання дарує людям тепло і затишок, а безконтрольна вирубка лісу несе в собі значні проблеми, які можуть торкнутися практично всіх – зазначає dilovamova.com.
   Є така робота  ліс захищати. Працівники лісу піклуються про лісові багатства, бережуть ліс від пожеж, незаконної вирубки та стихійних звалищ. Вони завжди на варті й роблять усе можливе, щоб зберегти та примножити лісові запаси. Лісники знають у своїх угіддях кожну травинку та стежку, тонко відчувають стан своїх «підопічних» та можуть вчасно надати їм допомогу – work.ua.
   Україна посідає восьме місце в Європі за кількістю лісів. Причому, половина лісів країни була створена штучно. Загальна площа лісового фонду України становить 10,4 млн га, із яких вкритих лісовою рослинністю – 9,6 млн га. Лісистість території країни становить 15,9%. За 50 років площа лісів зросла на 21%, а запас деревини майже у три рази. З біорізноманіття наші ліси займають одне з перших місць в Європі. Найбільша лісистість – у Карпатах і Кримських горах. Ліси України сформовані понад 30 видами деревнихпорід, серед яких домінують сосна (Pinus silvestris), дуб (Quercus robur), бук (Fagussilvatica), ялина (Picea abies), береза (Betula pendula), вільха (Alnus glutinosa), ясен (Fraxinus excelsior), граб (Carpinus betulus), ялиця (Abies alba).
https://forest.gov.ua/storage/app/sites/8/uploaded-files/1565784007781.png
   Не варто забувати, що турбота та збереження цього природного національного скарбу – наш спільний обов’язок, а не тільки професійний обов’язок лісництва.
 

   У професійне свято працівників лісу ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто не байдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею і турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже і рятує ліс. Зичимо міцного здоров’я, добра та Миру!

 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook