Мукачівський аграрний коледж консультує обласну владу з вівчарства та виноградарства

29 серпня 2022 року
   На базі ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» відбулась планова робоча зустріч Голови Закарпатської військової адміністрації Віктора Микити, заступників Василя Іванчо і Ігоря Шинкарюка, директора Мукачівського фахового коледжу Юрія Садварі, завідувачами агрономічного відділення Ольги Гудзоватої, ветеринарного відділення Маріанни Гуленко, викладачами коледжу: Наталії Шахнович, Наталії Доктор, Наталії Бабілі, Андрія Чонки; представниками ГО виноградарів, голова асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпатської області Олександра Гарновдій та голови організаційного комітету ГО «Асоціація вівчарів Закарпаття» Василя Губаля, науковців з питань розвитку вівчарства, к.с.г. Львівського національного університету ветмедицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького Дмитра Періг та представника зовнішньо-економічного напрямку Республіки Казахстан Бахімбека Ельжанова в межах підтримки проекту Закарпатської ОВА розвитку вівчарства.
   На розгляд винесено два важливих питання – розвиток вівчарства та виноградарства на території Закарпаття.
 
   За роки незалежної України різко скоротилося поголів’я овець, незважаючи на те, що збереглись в достатній кількості пасовища та площі для вирощування кормів. В належному стані гірські Полонини, де літом випасаються отари. Але, основною причиною скорочення поголів’я – це низька ціна збуту баранини, низький попит на продукцію вівчарства та внутрішньому ринку, низька закупівельна ціна на вовну, втрачена селекційна робота і багато іншого.
   До позитивних факторів можна віднести збереження наукової бази, яка представлена базовим університетом НУБіП України та Мукачівський фаховим коледжем, на базі якого керівництво Закарпатської області військової адміністрації на чолі з головою Віктором Микита, директором коледжу Юрієм Садварі, викладачами, науковцями, гостями з Казахстану проведено такий важливий захід. Виходячи з цього, в області можуть розвиватись такі напрямки вівчарства: вовняне, мясне, племінне розведення овець. 
   Представники Казахстану на протязі місяця вивчатимуть та передаватимуть досвід розведення овець в гірських районах області. Це було обговорено під час зустрічі з представниками Закарпатської ОДА, науковцями ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» та представниками зовнішньо-економічного напрямку ТОВ фабрика «КУАЛТД» Бахінбеком Ельжановим.
  Крім того, підприємці Казахстану готові інвестувати на покращення навчальної бази фахового коледжу з підготовки спеціалістів ветеринарної медицини та переробки сировини вівчарства, створення підприємства з переробки вовни, шкіри, виробництва юрт, ременів, сідел для коней та іншої продукції з ринком збуту на території Казахстану та інших країн-партнерів. Казахи також готові допомогти закарпатським вівчарям у селекційній роботі. Виступили представники Казахстану, фермери та завідувачка відділення ветеринарної медицини Маріанна Гуленко. Вона ознайомила із навчально-практичним процесом підготовки спеціалістів середньої ланки ветеринарної медицини.
 
   При підготовці ветеринарних фахівців велика увага приділяється вивченню тваринництва, зокрема таких галузей, як вівчарство та козівництво. Адже, вівчарство – це галузь, яка завжди була добре розвинена в області.
   За останній час поголів’я овець в області збільшилось на 40% і на сьогодні поголів’я складає 139,8 тис. гол. Зокрема, це господарства у Рахівському районі, такі як: ФОБ «Сагон В», ФГ «Гексада», «Фенікс С», у Хустському районі ФОП Липей Ю.Ю., «Бараново», ФГ «Селицька садиба», у Міжгірському районі ФГ «Ізівське руно».
   Студенти нашого відділення мають змогу проходити технологічну та переддипломну практику цих господарствах.
   Розвиток цієї галузі є дуже перспективним. Саме розвиток вівчарства у гірських районах сприяє підтриманню балансу в екосистемах краю. Сподіваємось на підтримку обласної державної адміністрації ОВА по покращенню матеріально-технічної бази відділення, що дасть змогу покращити якість підготовки здобувачів освіти, які будуть працювати на благо нашої держави. Учасники могли ознайомитись з матеріально-технічною базою ветеринарної медицини, аудиторіями, лабораторіями, студентами та педагогами відділення, навчальними планами, перейшли до висвітлення не менш важливого питання напряму денного.
 
   Підводячи підсумки голова обласної військової адміністрації Віктор Микита рекомендував створити робочу групу, розробити аналіз перспективності розвитку вівчарства краю та можливість створення кооперативів для консолідації товарних партій. Тому першочерговим завданням по відродженню вівчарства є відновлення поголів’я овець, підвищення його продуктивності та відродження таких технологічних рішень і прийомів виробництва продукції, які б забезпечували конкурентноспроможність галузі.
   Після короткої зустрічі перейшли до висвітлення не менш важливого питання відродження виноробства та виноградарства в регіоні.
   Віктор Микита наголосив, що сьогодні ми співпрацюємо з Бургенландом, який виробляє понад 100 млн. пляшок на рік високоякісного вина і готовий інтегрувати власний досвід та ресурси в нашу область.
   Ігор Шинкарюк, заступник голови Закарпатської ОВА зауважив, що один з елементів програми – це навчання та практика закарпатських студентів в Академії виноробства Бургенланду, а також отримати від партнерів необхідного устаткування й матеріалів для можливості подальшої реалізації здобутих знань на плантаціях виноградників Закарпаття.
   У 1985-1988 роках у Радянському Союзі ширилась антиалкогольна компанія. Тоді влада знищила 14 тис. га лози в нашому регіоні. Втрачене ми й досі не відновили у повному обсязі, однак точно відновимо разом із перемогою над окупантами.
   Ми об’єднуємо навчальні заклади співпрацю для розробки спільної програми на постійній основі. Це майбутнє виноробства та виноградарства краю і можливості для розвитку фахівців, яких Закарпаття немало десятиліттями – обмін студентами, викладачами, науковцями та спеціалістами Бургенланду.
 
   А це насамперед відродження важливої галузі Закарпаття – виноградарства та садівництво, яке має історичне значення для регіону в різні часи Словацього, Чешського, Угорського володіння краю, де народились історичні традиції вирощування, виготовлення, споживання сонячного напою з виноградної лози.
   Продовжили висвітлення важливих питань Голова ОВА Віктор Микита, директор коледжу Юрій Садварі, голова асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпатської області Олександр Гарновдій, заступниками ОВА Василь Іванчо, Ігор Шинкарюк, Ольга Гудзовата, Наталія Шахнович, Наталія Доктор, Наталія Бабіля
    Профільний навчальний заклад Закарпаття й Австрії співпрацюватимуть у сфері розвитку виноробства та виноградарства.
     Основним леймотивом наради-семінару була програма реалізації відродження виноробства та виноградарства в регіоні.
 
Дирекція коледжу
 

    

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook