Для первинного розмінування територій України потрібен один рік

22 червня 2022 року
Укрінформ

Для первинного розмінування територій України потрібен один рік

Після завершення всіх бойових дій в Україні для первинного розмінування 270 тисяч квадратних кілометрів території потрібен один рік, для повного - 10 років
Про це на брифінгу з гуманітарного розмінування підрозділами МВС в Укрінформі сказала речниця Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва.

“На сьогодні ми розуміємо, що в Україні необхідно розміновувати близько 270 тисяч квадратних кілометрів території, це включаючи окуповані території. Першочергово необхідно зробити первинне оперативне розмінування для того, щоб люди могли безпечно повертатися. Ми ставимо перед собою завдання здійснити це первинне розмінування за один рік після завершення всіх бойових дій в країні. Щоб не виникали такі ситуації, коли місцевість була розмінована, а після цього знову були обстріли і знову треба проводить повторне розмінування”, - зазначила Матвєєва.

Вона пояснила порядок розмінування звільнених територій, як це повинно відбуватися. Спочатку розміновуються дороги, які ведуть до населених пунктів. За цим йде розмінування у самих населених пунктах: прибудинкові території, цивільна інфраструктура, об’єкти критичної інфраструктури, також розміновується територія довкола населених пунктів. І аж після первинного розмінування, яке дасть можливість повернутися населеним пунктам до життя, далі буде розмінування полів, водних об’єктів, лісів.

“Тобто ми ставимо амбіційні цілі провести первинне розмінування за 1 рік після завершення всіх бойових дій в країні. Якщо ж говорити про повне розмінування полів, лісів, водоймищ, то на це необхідно, за приблизними підрахунками, від 5 і до 10 років”, - наголосила речниця МВС.

Також вона заявила, що над розмінуванням деокупованих територій України працюють 120 піротехнічних розрахунків ДСНС, тобто 600 піротехніків, ще сто розрахунків планується створити найближчим часом.

"Наразі з гуманітарного розмінування деокупованих територій у ДСНС працюють 120 піротехнічних розрахунків. Ще сто планується створити найближчим часом. Піротехнічний розрахунок — це 5 піротехніків і 3 автомобілі: броньований, технічний і для перевезення особового складу. Таким чином всього зараз у ДСНС задіяно 600 піротехніків. До того ж рішенням уряду будуть додатково ще 400 піротехніків", - сказала Матвєєва.

Вона зазначила, що для того, аби навчити нових піротехніків або підвищити кваліфікацію тих, які вже працюють, на базі міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування створено додаткові навчальні курси та тренінги.

“Один з них - з групою зі знешкодження саморобних вибухонебезпечних предметів Центру рятувальних служб Естонії. Були навчання з технічного обстеження в межах реалізації проєктів “Міжнародна технічна допомога ОБСЄ”, “Розвиток потенціалу протимінної діяльності”. Також провели навчальний курс з гуманітарного розмінування разом з Данською радою у справах біженців та Данською групою з розмінування”, - поінформувала речниця МВС.

Вона додала, що Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування ДСНС України підписав меморандум в сфері протимінної діяльності з Женевським центром гуманітарного розмінування, а також з Хорватським центром протимінної діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні через російську агресію на наявність вибухонебезпечних предметів потрібно обстежити близько 160 тисяч квадратних кілометрів.

 

Джерело: Укрінформ. https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3511896-dla-pervinnogo-rozminuvanna-teritorij-ukraini-potriben-odin-rik.html

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook