В Турецькій Анталії почали спалахувати пожежі: усі бояться повторення минулорічної історії з евакуацією з готелів

7 червня 2022 року
DIP

В Анталії почали спалахувати пожежі: усі бояться повторення минулорічної історії з евакуацією з готелів

В Анталії б’ють на сполох – у провінції зафіксовані перші цього року лісові пожежі. Поки їх гасять у гірських районах цієї курортної провінції, зокрема, згідно з даними турецьких ЗМІ, лісова пожежа спалахнула в районі Гюндогмуш. При тому, що в Анталії вже стоїть типова літня дуже спекотна та суха погода, експерти з пожежної служби побоюються повторення торішнього кошмару, який налякав усіх туристів: тоді згоріло кілька готелів, та якщо з багатьох готелів, які заволокло димом, відпочиваючих масово евакуювали.

Наразі пожежа спалахнула у лісі біля перехрестя Пинарбаші району Гюндогмуш. Причини поки що з’ясовуються. Місцеві жителі, які бачили зростання диму, повідомили про ситуацію в Центрі екстреного виклику 112. У зону пожежі були направлені надзвичайні служби Управління лісового господарства Гюндогмуша, Пожежна служба столичного муніципалітету Анталії та групи пожежогасіння з довколишніх районів. Роботи з гасіння пожежі продовжуються.

Нагадаємо, що минулого року лісові пожежі у Туреччині стали справжнім лихом для курортів. З початку липня вогонь охопив ліси у курортних провінціях Анталія та Мугла, від вогню постраждало безліч населених пунктів, «дісталося» і готелям. Усього було зафіксовано 120 пожеж у туристичних районах, найбільше від них постраждали курорти Мармаріс та Бодрум, де проводилася евакуація туристів із готелів. Усього було зафіксовано понад 133 лісові пожежі, у той час як у попередні роки – з 2008 по 2020 рік фіксувалося на понад 43 пожежі за сезон.

При цьому на даний момент в Анталії стоїть типова погода турецького літа – спекотна, суха та вітряна. У середньому денна температура сягає +37 – і без опадів. Така погода прекрасна для літнього відпочинку – але, на жаль, і сприяє поширенню лісових пожеж.

Експерти з кліматології також не обнадіюють – швидше лякають готельєрів та туристів. За їхніми заявами, Туреччині доведеться нести на собі основний тягар стихійних лих, пов’язаних зі зміною клімату, і постраждають від цього в першу чергу улюблені туристами курорти – Анталія та сусідні.

Туреччину вже «атакували» лісові пожежі, повені, землетруси, посуха та морські соплі, але вона ризикує зіткнутися з ще більшою кількістю стихійних лих, якщо не рішуче протистоятиме зміні клімату – запевняють дослідники.

 

Джерело: DIP. https://dip.org.ua/turechchina/v-tureckij-antalii-pochali-spalaxuvati-pozhezhi-usi-boyatsya-povtorennya-minulorichnoi-istorii-z-evakuaciyeyu-z-goteliv/ 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook