На гуманітарно-педагогічному факультеті стартували курси з підготовки до складання магістерського тесту навчальних компетентностей (МТНК)

30 травня 2022, 22:49

  Через воєнні дії в Україні традиційні вступні випробування до магістратури (ЄВІ/ЄФВВ) скасовано. Вступна кампанія 2022 року підготувала для випускників бакалаврату нові завдання та виклики, які в цьому році вирішуватимуться ними вперше і тому вже зараз потребують практичної підготовки, аби гідно впоратися з цими викликами. Відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році майбутні магістри проходитимуть таке випробування як написання Магістерського тесту навчальних компетентностей (МТНК).

  Тож проконсультувавшись із Приймальною комісією НУБіП та порадившись із ректором НУБІП України Станіславом Ніколаєнком гуманітарно-педагогічний факультет, на чолі з деканом Інною Савицькою, та кафедра філософії та міжнародної комунікації взяли на себе цю просвітницьку роль. Була втілена в життя ідея проведення літніх курсів з підготовки до складання Магістерського тесту навчальних компетентностей (МТНК). Модератором курсів виступила доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації Ірина Матвієнко.

 Традиційно для весняного семестру в університеті організовуються зустрічі випускників-бакалаврів із ректором та представниками приймальної комісії, навчального відділу і спікерами-організаторами підготовчих курсів гуманітарно-педагогічного факультету щодо надання вичерпної інформації із питань вступу до магістратури. 25 травня 2022 року відбулась зустріч ректора із випускниками бакалаврату, на якій були обговорені новації вступу та подальші перспективи навчання в магістратурі.

 Одразу після інформування випускників бакалаврату  щодо запланованого заходу стало зрозуміло, що попит на ці знання і вміння є, на курси зареєструвалось близько 50 осіб. Отже, відповідальність за відбір і якість подання інформації була велика.

  30 травня 2022 року на платформі Webex Meet онлайн стартували безкоштовні курси з підготовки до складання Магістерського тесту навчальних компетентностей (МТНК).

  Магістерський тест навчальної компетентності – форма вступного випробування для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі здобутого ступеня вищої освіти бакалавра, яка передбачає оцінку готовності вступника до опанування освітньої програми магістерського рівня. 

  


  Як і ЗНО, через воєнні дії в Україні традиційні вступні випробування до магістратури (ЄВІ/ЄФВВ) скасовано, проте відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році майбутні магістри проходитимуть таке випробування як магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) ー для вступу за спеціальностями галузей знань:

  • 05 «Соціальні та поведінкові науки»,
  • 06 «Журналістика»,
  • 07 «Управління та адміністрування»,
  • 28 «Публічне управління та адміністрування»,
  • 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право»).

 

 

  Магістерський тест навчальних компетентностей міститиме завдання, спрямовані на визначення загальної навчальної компетентності вступника. Їх укладають відповідно до Програми ТЗНК (тести загальних навчальних компетентностей). Складатиметься з двох блоків: вербально-комунікативний компонент (Критичне читання, аналітичне письмо, комунікація і медіація) та логічно-аналітичний компонент (логічне мислення; аналітичне мислення). Усього буде 33 завдання, з-поміж яких:

  • 10 завдань на заповнення пропусків у мікротексті (буде запропоновано доповнити речення в мікротексті словосполученнями / словами з наведених варіантів);
  • 23 завдання з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів. На виконання тесту відведено 75 хвилин.

 Робоча група з підготовки МТНК при МОН розробила демонстраційний варіант тесту. Завдання МТНК буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожний правильно заповнений пропуск у мікротексті. Отже, за виконання завдань МТНК можна отримати від 0 до 33 балів. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати, переведені у шкалу 100–200 балів.

 Під час виконання демонстраційного та реального тестування вступник може обирати послідовність виконання, змінювати варіанти відповіді, а після завершення отримати результат. Якщо у вступника повільний інтернет або немає можливості працювати протягом 75 хвилин за комп’ютером, рекомендуємо завантажити файл із демонстраційним варіантом МТНК, виконати завдання та звірити відповіді з правильними.

 Нагадуємо, що реєстрація вступників для складання магістерського тесту навчальної компетентності розпочинається з 27 червня й триватиме до 18:00 18 липня.

 

Тож, хто ще не встиг долучитися до курсів, прохання заповнити реєстраційну  форму 

Чекаємо на наступних зустрічах з 30.05.2022 по 8.08.2022 (щопонеділка) о 10.00  за покликанням: https://nules.webex.com/meet/malushka20

 

 

Ірина Матвієнко,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook