До Дня вишиванки студенти та викладачі факультету харчових технологій провели челендж «Вишиванка–місток єднання минулого, сьогодення та майбутнього українців»

19 травня 2022 року

 НАД УКРАЇНОЮ ВСМІХНУЛОСЬ СОНЦЕ КРАСНЕ,

ЗІГРІЛО ЗЕМЛЮ ПРОМЕНЕМ СВОЇМ.

А Я ВДЯГНУЛА ЗРАНКУ ВИШИВАНКУ.

Я - УКРАЇНКА І ПИШАЮСЬ ЦИМ!

Лариса Баль-Прилипко

  

     Вишиванка… Краса і оберіг нашого народу, історія поколінь і погляд у майбутнє…

     День української вишиванки 2022 − свято, яке українці зустрічають щороку. На честь нього не передбачені вихідні, але ця подія − урочистий день для кожної людини у нашій країні.День української вишиванки не має постійної дати − щорічно він відзначається в третій тиждень травня. У 2022-му році свято випадає на 19 травня.У мирний час в різних містах люди влаштовували флешмоби і ярмарки, змагання та концерти. Зараз, у воєнний час, влада не рекомендує влаштовувати масові заходи, але кожен українець може вдягти вдома вишиванку і зустріти торжество в колі сім'ї. Тому саме в цей день викладачі і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК провели онлайн флеш-моб, дрес-кодом цього дня була вишиванка, і вся факультетська родина замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки.

 

 

 

  

Вишиванка символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші…

 

Маю вишиванку, яку вишила мені моя прабабуся, вона для мене найцінніший скарб… Для мене вишиванка − це не просто одяг, а пам‘ять про мою прабабусю. До кожної вишитої бусини вона читала молитву, це свого роду оберіг для мене.

Катерина Горбань

 

  

  Вишиванка для мене є символом українського духу, свободи і незламності. Чорні та червоні візерунки відображають щастя й горесті, зірки й тернії великого українського народу та нашої історії. Історії людей, для яких свобода та незалежність - найсвятіші цінності.

Вишиванка - ДНК моєї нації.

Слава Україні!

За Священну Українську Перемогу!

Маркова Діана

  

Для українців вишиванка не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне і святе. Вишивка – як символ, який зберігає коріння, ідентичність, розуміння себе.

Шелих Марія

 

   

Для мене вишиванка – поєднання з Україною та всіма українцями. Вишиванка несе в собі велике сенсове навантаження про патріотизм, знання батьківщини та краси українця. Надає впевненості в собі, як частини великого могутнього народу.

Євгенія Сизон

           

            Українська вишита сорочка− це не просто елемент гардеробу, а й потужний оберіг. З давніх-давен слов'яни використовували льон і конопляне полотно, червоні і чорні нитки. Також мало значення і те, для кого шиється сорочка − для дівчинки, хлопчика, жінки або чоловіка, а може бути, для воїнів. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки, "зачаровуючи" їх на здоров'я, удачу або любов.

            Під час створення вишиванки важливо враховувати значення орнаменту:

  • ромб −символ родючості, поліпшення добробуту сім'ї;
  •  квадрат − баланс, гармонія, удача і порядок;
  • спіраль − циклічність часу, символ змін;
  • сварги (нагадують половину цифри 8) − сила духу;
  • восьмикутна зірка − символ возз'єднання чоловічого і жіночого, посилює інтуїцію;
  • хрест − захист від темних сил, гармонія і духовне просвітлення;
  • калина − безсмертя роду і довголіття сім'ї;
  • ромашка − символ кохання і юності;
  • маки − потужний захист від зла, наближення виконання бажань.

     Згідно з повір'ями, чоловікам краще носити вишиванку з геометричним візерунками, а жінкам - із зображеннями рослин, трав і квітів.

      Українська сорочка-вишиванка ввібрала в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Це не лише витвір мистецтва, а й наш оберіг. Вона закодована одвічними життєдайними знаками сонця, землі і води. І захищає така сорочка, й сили додає, й кохання береже…

 

В нас обереги вишивають здавна…

Така традиція в народі прижилась.

Вона прадавня, вічна й дуже славна.

В культурі й до сьогодні збереглась.

Ані вікам, ні моді не здолати —

Вона в людському серці і в душі.

У ній любові, мрій, надій багато

І ти традиції забути не спіши…

 

     Не помилимось, коли скажемо, що саме наш народ подарував світові вишиванку. Такої багатої натхненної душі годі шукати у світі − піснею виливаються узори вишиття і долі на полотно, радують очі гордістю і неповторністю.

     Сьогодні свято… Але вишиванка − не лише атрибут свята, це повсякденний елемент життя народу. Тішить те, що мода на вишиванку не відходить в минуле з роками − все більше і більше вихоплюють з натовпу очі вишитих узорів. Розквітають вони на одежі не лише українців, а зачаровують і наших іноземних гостей.

   Багато світових дизайнерів, таких як Валентино, Дольче Габбана, Ніна Річі, Елі Сааб та багато інших, прикрашають свій одяг вишивкою, в тому числі й українськими орнаментами і візерунками. Вишивка на одязі виглядає дуже ніжно і романтично, здатна освіжити будь-який, навіть сумний комплект. Ось чому вишиванка є такою популярною − це стильний одяг для людей, які знаються на моді.

 

  

  

 

     Вишиванка − це наш національний скарб, який передається з покоління в покоління. В ній − оригінальність, неповторність і, звичайно, краса. Можна було б назвати її модним трендом, але не повертається язик, бо вишита сорочка − це не дань моді, а наше минуле, теперішнє і майбутнє. За кожним стібком голкою − своя історія, свій біль і радість, зустрічі й розлуки, журба і любов…

    Як би скептично ми не ставилися до різної магії і забобонів, але факт залишається фактом − з давніх часів і до наших днів налічується чимало випадків, коли сорочка, вишита дбайливими маминими руками, не раз рятувала від нещасть і постійно повертала до рідного порогу. Наші предки вірили в силу вишитих візерунків і вважали вишиванку надійним оберегом від бід і неприємностей. Кожен візерунок на сорочці виконує свою функцію і несе певний сенс і значення…

    Хочеться вірити, що люди одягають вишивані сорочки не під впливом моди. Бо щоб носити вишиванку, її потрібно відчувати душею… Оберіг для душі − вишиванка, дарує спокій, згладжує проблеми, освітлює добром і радістю кожен день, тому не лише у свято вдягайте вишиванки. Хай це стане добрим звичаєм почати день із позитиву, очистити екологію не лише природи, а й душі.

  Я вишию сорочку 

 

Я вишию сорочку кольорову

Й по білім світі гордо в ній піду.

У ній зустріну пору світанкову

І щастя світле я у ній знайду.

Я – українець! Дуже гордий з цього.

Несу у світ традиції свої

Для себе в Бога не прошу нічого,

Все в мене є: і гори, і гаї,

Поля родючі, повноводні ріки,

Озера сині, чисті небеса...

Я син землі від роду і навіки,

В краю, де поруч казка і краса.

Я – українець з щедрою душею,

На вишитому рушникові хліб несу.

Горджуся Україною своєю

І в серці бережу її красу,

Історію, традицію і пісню,

Й правдиве слово-думу Кобзаря...

То ж вишиванку я до серця тисну

І вірю, що зійде моя зоря.

Надія Красоткіна

ОДЯГАЙТЕ ВИШИВАНКУ,

де б ви не були...

Щоб яскраві візерунки у світі цвіли.

Маками, калиною, колосками з поля...

ХАЙ НАМ, БРАТТЯ, УКРАЇНЦІ

УСМІХНЕТЬСЯ ДОЛЯ!

Тетяна Розбицька, PhD
заступник декана з виховної роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook