Крим буде вільним! Qırım serbest olacaq!

18 травня 2022 року

Сьогодні, в умовах російської агресії, примусова депортація населення з території України здійснюється такими ж методами, як і 78 років тому.
Викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук спільно із студентами спеціальностей «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії», «Готельно-ресторанний бізнес», «Агрономія», Боярського фахового коледжу, провели on-line зустріч, присвячену Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
Із вступним словом виступив завідувач кафедри, д.і.н. Василь Стрілець, який вказав на тотожність причин і методів здійснення примусових депортацій в минулому і сьогоденні.

Доцент кафедри, д.політ.н. Людмила Харченко презентувала аудиторії фільм запрошеного гостя – режисера Нарімана Алієва «Додому», світова прем’єра якого відбулася 22 травня 2019 року на 72 Каннському міжнародному кінофестивалі. Цей фільм займає 59-60 позицію серед 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Слід зазначити, що п.Людмила особисто звернулася до режисера з проханням надати можливість переглянути фільм за офіційною ліцензією і запросила самого режисера, Нарімана Алієва, виступити перед студентсько-викладацькою аудиторією.

     

Наріман Алієв, український режисер та сценарист кримськотатарського походження, Лауреат премії кінокритиків «Кіноколо» (2019) у номінаціях найкращий режисер і найкращий фільм, Заслужений діяч мистецтв України (2020).
Виступаючи перед студентами, зазначив, що цей фільм – відповідь на анексію Криму у 2014 році.
Це- історія родини, старше покоління якої народилося в умовах депортації. Вічний конфлікт поколінь батьки-діти, прогресував в умовах збройної агресії щодо України, у кримських татар виражений більш виразно, причиною чого автор вважає відсутність суб’єктності. Отже, постає питання: що буде після окупації? Проблемою покоління, яке народилося і виросло в умовах депортації стала закритість, законсервованість, яка допомогла зберегти свою ідентичність, і, водночас, продукувала архаїчність, несучасність. Ця архаїчність виразно спостерігається у старшого покоління; молоде, яке народилося в незалежній Україні, сприймає світ інакше, більш широко. Спостерігається певний дисонанс. Потрібно усвідомити: хто ти? Сюжетна лінія фільму – люди, які мають право на власну думку але не можуть почути іншу. Водночас це фільм про надію: допоки жива хоча б одна людина, яка ідентифікує себе як кримський татарин/татарка, зберігається сподівання на відродження.
30-хвилинний перегляд початкової частини фільму викликав значний інтерес в аудиторії.

      

Доцент, к.і.н. Олена Кропивко у своєму виступі зазначила, що депортація відбувалася насильницькими і форсованими методами, а визнання необґрунтованості звинувачення Верховною Радою СРСР у 1967 році не призвело до повернення на історичну батьківщину. Заборона була знята лише у 1974 році, проте інститут «прописки» не дозволяв всім бажаючим повернутися аж до 1989 року. Тільки через 45 років радянська влада визнала депортацію незаконною і злочинною. До вересня 1993 року до Криму повернулося 260 тисяч кримських татар.

Студентки спеціальності «готельно-ресторанний бізнес» Дарина Рибалко і Дана Сус виступили із доповідями і презентаціями «Депортація кримських татар» і «Культурна спадщина Криму в умовах російської анексії», в яких деталізували причини і наслідки депортації та проблему незаконного переміщення музейних цінностей, руйнації пам’яток архітектури та інших об’єктів культурної спадщини після 2014 року.

     

Професор, д.і.н. Сергій Білан долучившись до обговорення, запропонував аудиторії ознайомитися із коротким відеоматеріалом із циклу «Історія без міфів» «1944: депортація кримських татар:10 запитань історику».

Підводячи підсумок, можна процитувати слова Президента Володимира Зеленського, сказані ним рік назад: «…Кожен з нас розділяє разом з вами цей біль. А отже, сьогодні кримських татар в Україні стає щонайменше 40 мільйонів… І сьогодні ми маємо … навчитися такої ж єдності та незламності віри…».

 

 Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook