Гуртківці-міжнародники завершують семестр (До Днів науки у НУБіП України)

8 травня 2022 року

 Кінець квітня - початок травня є чи ненайкращими часами у нашій столиці - коли зацвітають каштани, наливаються грона бузку, зеленіють схили Дніпра й все навкруги, б’ють звільнені від зимового полону дніпровські хвилі, починають свої нічні співи соловейки, там де ще людина геть не знищила місця їхнього пташиного, вірного кохання... Буяє весна, наша Київська, Голосіївська весна...

Це є часи, коли до весняної сесії ще не так близько, а завершальні дні навчання набувають найяскравіших, осяяних ще неспекотним сонцем барв. Цими нетривалими часами у вишах країни за багатодесятилітньою традицією проходять Дні науки. Не оминають вони й стіни гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України... А студенти-міжнародники - члени науково-навчальних гуртків кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, крім інших заходів, збираються на традиційну підсумкову конференцію «Українська дипломатія і світ».
Чергова така, вже ХV за ліком, науково-практична конференція відбулась 27 квітня ц. р. у, на жаль, вже звичному он-лайн режимі на платформі Zoom і зібрала попри всі зрозумілі обставини та негоди війни біля 100 учасників. Її організатором, як завжди, став актив науково-навчальних гуртків «Дипломатія і геополітика» та «Інформація і політика». На його ж пропозицію, назву конференції, зважаючи на воєнні часи, було трохи за редакцією, але суттєво за сенсом змінено, і вона пройшла під назвою «Українська дипломатія у часи випробувань».
До учасників конференції звернулись з вітальними і професійними словами наші старші колеги, друзі, відомі вітчизняні дипломати, державні діячи, що вони із різних причин не мали можливості бути безпосередньо із нами на зв’язку, - міністр закордонних справ України 2007-2009 рр. В. ОгризкоНадзвичайний та Повноважний Посол України О. Горін, Надзвичайний та Повноважний Посол, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Австрія В. Хименець.
Як завжди на виступи записалось чимало бажаючих, цього разу - понад 20 студентів, виступити за браком часу вийшло сімом.
Вітальним словом до учасників наукового форуму звернувся доктор історичних наук, професор, в. о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Василь Стрілець. Побажавши всім учасникам і запрошеним мирних весняних днів, В. Стрілець зокрема відзначив, попри усі труднощі воєнного часу, студенти продовжують активно працювати, в тому числі займатись наукою і демонструють при цьому чудові результати у цей непростий час. Наукову молодь привітали також й інші представники НПП кафедри.
Відзначимо традиційну вже надзвичайно широку палітру наукових тем та розмаїття уподобань молодих дослідників. Хоча із зрозумілих причин цього разу акцент неодноразово робився на аналізі дипломатичної складової зовнішньої політики керівництва Держави вже протягом війни 2022 р.
Розпочала дискусію виступом на тему: «Українська економічна дипломатія у російсько-українській війні» випускниця бакалаврату цього року групи МВ-18001б, неодноразова учасниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, Всеукраїнського конкурсу студентських науково-популярних есе, що його проводиться під егідою Української Асоціації зовнішньої політики, студентка, для якої наукова робота стала неодмінною складовою навчання з перших кроків в Університеті, що вона має вже сьогодні біля десятка наукових та науково-популярних і публіцистичних публікацій, Товкун Інна.

     

Другою слово взяла інша учасниця цьогорічного Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, неодмінна учасниця молодіжних наукових та інших заходів, включаючи міжнародні, бакалавр другого курсу групи МВ-20001б Запорожченко Марина із виступом на тему: «Китай «частинка» Тайваню, чи Тайвань китайський острів? Історія проблеми та перспективи вирішення», що він привернув увагу присутніх полемічною постановкою питання та обґрунтованістю й зрілістю висновків.

    

Такі конференції не є закритими для бажаючих займатись наукою інших спеціальностей та напрямів підготовки. Міжнародники зазвичай запрошують всіх, хто хоче познайомити громадськість із результатами власних розвідок. Цього разу до нас приєднався студент І курсу механіко-технологічного факультету, ОП «Агроінженерія» Мотузюк Арсеній, який презентував виступ на науково малодосліджену тему «Дипломатія Євгена Коновальця», що він схвально був сприйнятий аудиторією.

          

Чимало заявок на виступи було присвячено різним аспектам теми культурної дипломатії. На пленарному засіданні цій проблемі були присвячені виступи студентки І курсу групи МВ-21002б Свириденко Олександри «Культурна дипломатія України у сучасних світових реаліях» та студентки ІІІ курсу групи МВ-19002б Щербини Софії «Сучасна культурна дипломатія України: витоки, здобутки, перспективи».
Проблему дипломатичних взаємин України розвинули своїми виступами представниця ІІ курсу групи МВ-20001б Церінг Єлизавета «Дипломатичні відносини України і ФРН: слова і справи», який вона виголосила англійською мовою, що теж є однією із помітних прикмет багаторічного проведення нашого форуму, та студент ІІІ курсу групи МВ-19002б Онишко Михайло-Петро «Українсько-німецькі стосунки: історія і сучасність».

    

Докладне обговорення прослуханого й почутого учасники засідання домовились провести на секційних зустрічах.
Наукові підсумки конференції підбив в. о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наукдоктор історичних наук, професор В. Стрілець: відзначивши достатньо високий рівень дослідницької підготовки студентської молоді, обґрунтованість та оригінальність висновків доповідачів на пленарному засіданні, він побажав їм продовжувати шлях науковим плаєм, не сходити із власної наукової стежини, використовувати усі існуючи можливості поєднання навчання із науковою роботою.
Науковий керівник конференціїдоцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук С. Асатуров, наголосивши на надзвичайній важливості проведення гуртківцями таких конференцій задля підвищення професійного рівня майбутніх міжнародників, запропонував активістам науки й надалі продовжувати традицію організації таких молодіжних форумів, що вони довели свою неабияку ефективність у науковій та навчальній діяльності міжнародників та всіх студентів НУБіП України, побажав всім мирного неба, а студентам - вдалої підготовки до заліково-екзаменаційної сесії і якнайкращих успіхів у її складанні у надзвичайно складних умовах воєнного стану.
А за вікнами весна квітне, буяє наша Київська, Голосіївська весна...

 

 

Анастасія Куцолабська,
студентка групи МВ 20001 б,
Сергій Асатуров,
науковий керівник конференції

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook