Планове засідання гуртка «Селекціонер-генетик». Пізнаючи глибини селекції, навіть в такі складні часи, ми тримаємо майбутнє в своїх руках

1 квітня 2022 року
Ще не вмерла Україна,
І слава, і воля!
Павло Чубинський
 
   Справжній селекціонер розуміє, що повинен бути готовий до всього. Хоч і до такої ситуації як зараз на наших землях і не підготуєшся… Нові знання потрібно отримувати завжди. А володіти знаннями про історію як вони формувались, а також знати про досягнення, що ми наразі маєм в галузі улюбленої і вибраної нами науки – селекції - це також важливо.
   Історія науки як і історія Батьківщини для свого народу це не просто минуле, це душа, з якою нам впевнено крокувати у майбутнє. Адже як сказав відомий філософ доби Відродження: «Рослина без коріння всихає, людина без минулого не живе», так і селекціонер, знаючи здобутки і відкриття своїх попередників, зможе відчути себе супернауковцем із фантастичного фільму про майбутнє, і, натхненний справами великих людей, створити нові сорти та гібриди, рятуючи людство від голоду. 
   Для України зараз складний час. Але всі ми знаємо, що скоро розпочнеться новий етап в нашій історії, етап відбудови, росту і становлення як великої незалежної мирної багатої квітучої держави. І лише від нас, українців, залежить чи зможемо ми досягти обраної цілі. Зараз нелегкий час, але це час щоб триматися, набиратися сил і знань. А знання – це сила, що не має меж.
   З метою поширення цінних знань серед неодмінно великих в майбутньому людей, наших студентів, на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського 1 вересня 2005 року було організовано науковий гурток «Селекціонер-генетик». Селекціонери хочуть вчитись і пізнавати свою історію. І в здійсненні цього бажання студентам-гуртківцям активно допомагає колектив кафедриТому основні мета і завдання гуртка полягають в опануванні студентами теоретичних основ генетико-селекційних досліджень, одержанні практичних навичок з планування, проведення польових та лабораторних експериментів та аналізу отриманих даних.
   В цей нелегкий час гурток продовжує працювати. Віталій Жемойда, керівник гуртка, професор кафедри, 29 березня провів планове засідання, яке можна поділити на дві тематичні основи:
    1. Організаційні питання щодо продовження навчального процесу селекціонерів бакалаврів 4-го курсу та магістрів 1-го року навчання.
    2. Історія та досягнення кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.
   Розпочав засідання Віталій Жемойда з привітання та висловлення стурбованості ситуацією в країні. Він був приємно вражений кількістю студентів, які виявили бажання долучитися до конференції. З його слів, вочевидь, відвідуваність краща, ніж на навчальних заняттях.
   Продовжив засідання Олександр Макарчук, завідувач кафедри. Він наголосив на продовженні навчання. Згідно попередньої інформації, написання дипломних бакалаврських робіт було відмінено, проте актуальним стає написання курсового проекту студентами 4-го курсу. «Ми запропонували алгоритм виконання курсового проекту. Тому вже починайте готувати розділи за рекомендаціями. Ви і ваші керівники повинні добре обміркувати роботу. Це ваше наукове становлення. Далі ми плануємо організувати для вас додаткову зустріч з керівниками».
   Також Олександр Макарчук звернув увагу на те, що традиційно всі випускники кафедри обов’язково приймають участь в наукових конференціях перед захистом бакалаврських робіт. Він пропонує всім студентам продовжити цю традицію. Так, для прикладу, найближчим часом відбудеться X Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР" (29 квітня), а дещо пізніше V Міжнародна науково-практична конференція «Селекція – надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництва)» (23-25 травня).
   Єлизавета Терещенко, студентка 4-го курсу, поцікавилася, щодо інформації про відміну написання курсових проектів. Як говорить завідувач кафедри: «Всі повинні пройти по шляху наукового становлення». Тому разом колективом гуртка прийняли рішення про необхідність написання такої роботи.
   Віталій Жемойда перейнявся питанням зв’язку студентів зі своїми дипломними керівниками. Зокрема, він поговорив з Олівером Аду Боаче, магістром 1-го року, іноземцем, щодо розуміння навчальної роботи в сучасних умовах та необхідності спілкування з керівником.
 
   Далі він звернув увагу на подальшу роботу гуртка. Так, на наступних засіданнях заплановані виступи професора кафедри Ганни Ковалишиної та доцента кафедри Наталії Башкірової, щодо їх досвіду роботи в науково-дослідних інститутах України. Також плануються виступи студентів кафедри, які вже мають досвід роботи в сфері селекції, зокрема, це старости гуртка Світлани Омельчук, що вже більше року працює в відділі селекції ріпаку під керівництвом випускника кафедри Андрія Сидорова у Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС).
   Другу частину Віталій Жемойда представив у вигляді презентації, присвяченої історії та досягненням кафедри. Презентація була насичена, інформативна та дуже цікава. 
 
Хто не знає свого минулого,
той не вартий свого майбутнього
Народна мудрість
   Кафедра генетики, селекції і насінництва офіційно була створена в 1936 році під керівництвом Володимира Миколайовича Лебедєва. Тому найближчим часом колективом кафедри піднімемо питання про святкування 100-річчя від дня заснування.
   Михайло Олексійович Зеленський створив наукову школу, яку закінчили 92 аспіранти, серед них 6 Лауреатів Державної премії. На фото з ліва на право: проф. В.В. Губернатор, канд. с.-г. наук В.М. Гаврилюк, М.О. Зеленський, академік, Герой України, Лауреат Державних премій СРСР та України, доктор біологічних наук В.В. Моргун, донька М.О. Зеленського - Анна Михайлівна, академік, доцент с.-г. наук, Лауреат Державної премії України В.А. Кравченко, канд. біологічних наук, Лауреат Державної премії СРСР С.П. Заїка та канд. біологічних наук, доцент В.С. Набока.
 
   А тут на фото колектив кафедри 2004 року з на той час співробітником, а зараз директором Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) Мирославом Парієм
   Тут останнє фото кафедри майже в повному складі. Варто зазначити, що на кафедрі працює і багато молодих науковців, зокрема два аспіранти, Роман Спряжка та Ірина Шпакович, що вже розпочали свою педагогічну діяльність.
   Віталій Жемойда охоче цитує фразу Анастасії Максименко, магістра 1-го року: “Ми ж селекціонери. Ми повинні підтримувати один одного!”. І це дійсно так, адже всі селекціонери це одна велика сім’я. 
   Студенти кафедри завжди займають призові місця в конкурсах зі спеціальності за рахунок активної профорієнтаційної роботи, зокрема, за рахунок Всеукраїнського конкурсу “Юний селекціонер”.
   Окрему увагу присвятили діяльності Михайла Олексійовича Зеленського.
   Тут на фото Михайло Олексійович з М.І. Хаджіновим, академіком, двічі героєм Соціалістичної Прації, відкривачем ЦЧС (цитоплазматичної чоловічої стерильності). Віталій Жемойда зазначив, що за час роботи школи Зеленського, було випущено 36 аспірантів іноземців і запропонував Оліверу Аду Боаче, який показує себе як перспективний науковець, продовжити навчання в аспірантурі на нашій кафедрі.
   Все родина кафедри - викладачі, студенти, аспіранти - проводять активну наукову роботу. Гурток "Селекціонер-генетик" був створений з метою допомоги молодому поколінню на шляху становлення як науковців. І, приємно визнати, що це вдається.
   Під керівництвом Віталія Жемойди та Олександра Макарчука студенти проводять дослідження в напрямку вивченя і створення вихідного матеріалу та гетерозисних гібридів кукурудзи; вивчення комбінаційної здатності вихідного матеріалу; вивчення методів селекційно-генетичних досліджень.
  З Ганною Ковалишиною та Юлією Дмитренко студенти вивчають методи селекції пшениці озимої, зокрема на стійкість проти хвороб та шкідників, вплив абіотичних та біотичних факторів на ріст та розвиток рослин пшениці та шкідливих організмів.
  Наталія Башкірова ділиться знаннями, щодо автогамії люцерни посівної, можливостями її застосування для створення сортів з високою насіннєвою продуктивністю в умовах недостатньої кількості комах-запилювачів.  
   Під керівництвом Олесі Зінченко вивчають створення вихідного матеріалу для селекції цукрових буряків з елементами апозиготії. Вона як представник Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків дає можливість вивчати селекцію різних біоенергетичних культур в умовах інституту.
   Світлана Ткачик є фахівцем в області експертизи сортів рослин.
   І це лише частина викладачів кафедри. Разом вони охоплюють широкий спектер культур та мають вихід до багатьох селекційно-дослідних установ, серед них Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла НААН України та ННЦ "Інститут землеробста НААН". Також кафедра співпрацює з багатьма селекційними компаніями, такими як MAS Seeds Україна, Монсанто, Кернел, ВНІС та інші. Студенти-селекціонери мають широкий вибір баз проходження практики.
   Сьогодні на кафедрі навчаються 21 бакалавр та 10 магістрів, що є членами гуртка і подають великі надії. Разом вони охоплюють широкий спектер культур: пшениця, кукурудза, соняшник, ріпак, рицина, гречка, коноплі, жито, люцерна та інші. 
   На фото нижче продукт селекції кафедри - гібрид кукурудзи НУБіСел.
   Віталій Жемойда також заявив: “Не може бути викладачем людина, яка не веде свою науково-дослідну роботу”. А на завершення додав студентам: “Знання ваші завжди пригодяться. Ви в хороших руках. Потрібне лише ваше бажання!”
Все буде Україна!!!
 
 
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Світлана Омельчук,

староста гуртка “Селекціонер-генетик” 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook