Soft skills, або як стати фінансистом-професіоналом

25 січня 2022 року

 

 

    Сучасний фахівець в галузі фінансів – це професіонал, який володіє низкою знань та вмінь, є високоосвіченою та всесторонньо розвиненою особистістю. Щоб бути конкурентоспроможним на сучасному ринку праці, слід володіти не лише професійними знаннями в галузі фінансів, банківської справи та страхування, які в сучасному світі називають «hard skills, але й низкою особистих якостей, які не менш важливі і об’єднуються словосполученням «soft skills».
   Оскільки ці навички стійкі, добре проглядаються, вимірні і ототожнюються з конкретними конструкціями, то вони входять в перелік вимог, що містяться в посадових інструкціях. Soft skills – це навички, прояв яких складно відстежити і наочно продемонструвати. До даної групи належать комунікативні та управлінські навички. Вважається, що перші – це вузькоспеціалізовані професійні навички, тоді як soft skills – це навички універсальні, які допомагають професійно розвиватися і будувати кар’єру в будь-якій галузі.
  Отже, soft skills – це навички, вміння та характеристики, які дозволяють бути успішними незалежно від компанії, її специфіки діяльності та направлення бізнесу. Ці якості відповідають за прийняття рішення та комунікації. До них відносять: виявлення лідерських якостей та вміння працювати у команді, мотивація команди, вміння навчати, вміння проводити переговори, розв’язання конфліктів, вміння ставити та досягати поставлених цілей, управління часом, цілеспрямованість, презентаційні навики, ораторське мистецтво, навички ефективної комунікації, стресостійкість, креативність тощо.
   З метою опанування Soft skills аспірантами та магістрами спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» на кафедрі фінансів впродовж року було підписано ряд меморандумів про співпрацю з громадськими та благодійними організаціями.
   Зокрема, в грудні 2021 р. було підписано меморандум про співпрацю між кафедрою фінансів та Громадською організацією «Інститут незалежних експертів» в особі Президента Галини Миколаївни Косовець.

     Головною метою Інституту незалежних експертів є об`єднання незалежних експертів з метою сприяння формуванню та виробленню спільного підходу до проведення незалежної експертизи будь-якого інноваційного проекту, аналітичних опрацювань, економічних, фінансових, юридичних, соціально-політичних, соціально-політичних, культурно-освітніх проблем та нововведень.
     Під час чергового засідання Інституту незалежних експертів аспіранти та викладачі кафедри долучилися до обговорення важливих питань щодо фінансування аграрного сектору України, доступу до кредитних ресурсів. Було відмічено, що виражена неоднорідність аграрного сектору в Україні ускладнює опис загальної структури фінансування сільськогосподарських підприємств. Крім того, відсутність інформації від малого бізнесу, який не є офіційно зареєстрованим, а також, можливо яскраво виражена «тіньова економіка» у сфері фінансування, призводять до утворення так званих сліпих плям.
   Днями на кафедрі фінансів було підписано меморандум про співпрацю з Благодійною організацією БТ «Київський інститут ґендерних досліджень» в особі директорки Марфи Михайлівни Скорик.
   Ґендерна рівність розглядається не лише як одне з основних прав людини, а й як необхідна основа для досягнення цілей сталого розвитку, яка сприяє економічному зростанню і справляє суттєвий позитивний вплив у всіх сферах. Ґендерна компетентність виступає однією з ключових компетентностей, яка дозволяє працівникам ефективно інтегрувати ґендерні питання у свою практичну діяльність і сприяти побудові егалітарної моделі відносин у сімейних формах виховання.
    Під час зустрічі з директоркою БО БТ «Київський інститут ґендерних досліджень» Марфою Михайлівною Скорик було визначено горизонти подальших спільних наукових розвідок.

   Тож напрацювання аспірантів та студентів сприяють формуванню комунікативної компетентності, лідерських якостей, вмінням працювати в команді, приймати колективні рішення, загалом soft skills.
 
Надія Давиденко,
завідувачка кафедри фінансів

 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook