Свято вівчарів у жовтні 2021 року
2 жовтня 2021 року виповнилося 150 років від Дня народження Михайла Федоровича Іванова, а 11 жовтня 2021 р. на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України ми відзначали 85-у річницю від Дня народження Миколи Васильовича Штомпеля.
М.Ф. Іванов увійшов в історію зоотехнічної науки як автор наукової методики виведення нових порід тварин (зокрема асканійської тонкорунної породи овець), як творець нового напряму – смушкознавства, як сміливий новатор, який брав активну участь у вирішенні багатьох проблем тваринництва, як чудовий професор-педагог.
М.В. Штомпель став одним з авторів таврійського внутріпородного типу асканійських тонкорунних овець і шести заводських ліній. Його наукові дослідження були спрямовані на виявлення закономірностей мінливості в заводських популяціях овець асканійської тонкорунної породи.
Імена цих двох вчених широко відомі серед науковців, спеціалістів-практиків, а об’єднує їх, зокрема, любов до вівчарства, вміння вести бонітування овець, велика наукова, педагогічна і суспільна робота.
У свій час, Бред Генрі сказав, що «гарний вчитель може подарувати надію, розпалити уяву та вселити любов до навчання». Саме про такого вчителя і наставника – Миколу Васильовича Штомпеля, у своїх спогадах розповідали його колеги і учні на пленарному засіданні Міжнародної науково-практичної конференції «Теорія і практика формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва України в умовах євроінтеграції», що була організована і проведена на нашому факультеті та у роботі якої, нам, студентам 4-го курсу пощастило взяти участь.
Слід зазначити, що конференція проходила у змішаному форматі. Отож, долучитися до святкового зібрання мали можливість усі бажаючі – науковці, викладачі, іноземні колеги та студенти. Почесними гостями конференції були донька та онука М.В. Штомпеля.
В.о. завідувача кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві – Лихач Вадим Ярославович розпочав засідання, привітав учасників конференції та ознайомив присутніх з порядком роботи даного заходу. З вітальним словом також виступив декан факультету – Кононенко Руслан Володимирович.
Туринський Василь Михайлович, як модератор конференції, запросив до слова доньку Миколи Васильовича – Олену Коваленко, яка поділилась спогадами про свого батька та розповіла про його жагу до роботи та теплоту у родині. Виступ доктора сільськогосподарських наук Нежлукченко Тетяни Іванівни, про творчий спадок професора М.В. Штомпеля з теорії і практики селекції тонкорунних овець, зокрема, про стабільність рівня і характеру всіх видів мінливості в популяції незалежно від інтенсивності добору та успіху селекції на збільшення середніх показників продуктивності овець для нас студентів був пізнавальним, хоча дещо «важким» для сприйняття, адже ми лише розпочали вивчати вівчарство і не обізнані у цій справі. Про сучасні напрями досліджень у годівлі овець і кіз ми дізнались з доповіді Отченашка Володимира Віталійовича. Проте, найбільшу нашу увагу привернула розповідь Цвика Василя Вікторовича про бізнес з нуля та його функціонування в умовах ринку України. Фермерське господарство «Тетяна 2011» було засновано у 2011 році. Як зазначив сам власник господарства: «Маючи територію ми вирощували рослинницькі культури, однак з часом зрозуміли, що потрібно розширюватись. З’явилось бажання займатись тваринництвом. Якими видами тварин вирішували довго, але врешті-решт зупинились на козівництві. Ферму почали будувати з нуля. Кіз було завезено з Франції, вибрали породи альпійську та зааненську. І в результаті заснували торгову марку «Zinka» – бренд, орієнтований на молочне козівництво». Нині ФГ «Тетяна 2011 спеціалізується на виробництві козиних сирів: твердих, напівтвердих, м’яких, з травами та пліснявою, а також молока та кисломолочних продуктів. У 2017 році господарство отримало статус племінного репродуктора.
Такі історії успіху у сфері тваринництва дуже надихають сучасних студентів. Ми із захопленням слухали доповідачів. Хочеться відзначити Андрія Білого – сировара ТМ «Доообра ферма», який розповів про свою тернисту історію розвитку. «Доообра ферма» – невеличка козина ферма сімейного типу, що розташована під Богуславом. Її засновник Тарас Ложенко разом з сім'єю займається виробництвом та переробкою молока кіз та корів. Їхня основна продукція: тверді сири, бринза, сирки, масло, кефір, вершки та м'ясні продукти. Основна мета засновників «Доооброї ферми» – довести, що фермерство в Україні може бути прибутковим. І на нашу думку, їм це вдалося.
Наступним етапом конференції стала дегустація овечих і козиних сирів. Була представлена продукція ТМ «Zinka», ФГ «Пастушенко Г.І» та «Святогірська коза», а саме: молоко, йогурти та сири різної витримки. Учасники охоче спілкувалися, дегустували та акцентували увагу на тому, що нині в усьому світі існує значний попит на продукцію з овечого та козиного молока.
У другій частині конференції обговорювались питання щодо сучасного стану вівчарства і козівництва в Україні та стратегії розвитку цих напрямів у тваринництві. Зокрема Костенко С. О. презентувала цікаву наукову доповідь про поліморфізм локусів кількісних ознак вівці свійської, а також ми долучилися до обговорення нового способу утримання дрібних тварин за використання круглих приміщень. Також на конференції була представлена колекція овчин, смушків та трикотажного хутра.
Дякуємо викладачам кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві та керівництву факультету тваринництва та водних біоресурсів за можливість взяти участь у роботі такого наукового заходу, адже здобуті нові знання – запорука успіху.
Студентки 4-го курсу, 2-ї групи
Факультету тваринництва та водних біоресурсів
Гранат Олександра та
Кириєнко Олександра