Свято вівчарів у жовтні 2021 року

6 грудня 2021, 15:50

    2 жовтня 2021 року виповнилося 150 років від Дня народження Михайла Федоровича Іванова, а 11 жовтня 2021 р. на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України ми відзначали 85-у річницю від Дня народження Миколи Васильовича Штомпеля.

     М.Ф. Іванов увійшов в історію зоотехнічної науки як автор наукової методики виведення нових порід тварин (зокрема асканійської тонкорунної породи овець), як творець нового напряму – смушкознавства, як сміливий новатор, який брав активну участь у вирішенні багатьох проблем тваринництва, як чудовий професор-педагог.

   М.В. Штомпель став одним з авторів таврійського внутріпородного типу асканійських тонкорунних овець і шести заводських ліній. Його наукові дослідження були спрямовані на виявлення закономірностей мінливості в заводських популяціях овець асканійської тонкорунної породи.

    Імена цих двох вчених широко відомі серед науковців, спеціалістів-практиків, а об’єднує їх, зокрема, любов до вівчарства, вміння вести бонітування овець, велика наукова, педагогічна і суспільна робота.

    У свій час, Бред Генрі сказав, що «гарний вчитель може подарувати надію, розпалити уяву та вселити любов до навчання». Саме про такого вчителя і наставника – Миколу Васильовича Штомпеля, у своїх спогадах розповідали його колеги і учні на пленарному засіданні Міжнародної науково-практичної конференції «Теорія і практика формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва України в умовах євроінтеграції», що була організована і проведена на нашому факультеті та у роботі якої, нам, студентам 4-го курсу пощастило взяти участь.

    Слід зазначити, що конференція проходила у змішаному форматі. Отож, долучитися до святкового зібрання мали можливість усі бажаючі – науковці, викладачі, іноземні колеги та студенти. Почесними гостями конференції були донька та онука М.В. Штомпеля.

     В.о. завідувача кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарствіЛихач Вадим Ярославович розпочав засідання, привітав учасників конференції та ознайомив присутніх з порядком роботи даного заходу. З вітальним словом також виступив декан факультету – Кононенко Руслан Володимирович.

     Туринський Василь Михайлович, як модератор конференції, запросив до слова доньку Миколи ВасильовичаОлену Коваленко, яка поділилась спогадами про свого батька та розповіла про його жагу до роботи та теплоту у родині. Виступ доктора сільськогосподарських наук Нежлукченко Тетяни Іванівни, про творчий спадок професора М.В. Штомпеля з теорії і практики селекції тонкорунних овець, зокрема, про стабільність рівня і характеру всіх видів мінливості в популяції незалежно від інтенсивності добору та успіху селекції на збільшення середніх показників продуктивності овець для нас студентів був пізнавальним, хоча дещо «важким» для сприйняття, адже ми лише розпочали вивчати вівчарство і не обізнані у цій справі. Про сучасні напрями досліджень у годівлі овець і кіз ми дізнались з доповіді Отченашка Володимира Віталійовича. Проте, найбільшу нашу увагу привернула розповідь Цвика Василя Вікторовича про бізнес з нуля та його функціонування в умовах ринку України. Фермерське господарство «Тетяна 2011» було засновано у 2011 році. Як зазначив сам власник господарства: «Маючи територію ми вирощували рослинницькі культури, однак з часом зрозуміли, що потрібно розширюватись. З’явилось бажання займатись тваринництвом. Якими видами тварин вирішували довго, але врешті-решт зупинились на козівництві. Ферму почали будувати з нуля. Кіз було завезено з Франції, вибрали породи альпійську та зааненську. І в результаті заснували торгову марку «Zinka» – бренд, орієнтований на молочне козівництво». Нині ФГ «Тетяна 2011 спеціалізується на виробництві козиних сирів: твердих, напівтвердих, м’яких, з травами та пліснявою, а також молока та кисломолочних продуктів. У 2017 році господарство отримало статус племінного репродуктора.

    Такі історії успіху у сфері тваринництва дуже надихають сучасних студентів. Ми із захопленням слухали доповідачів. Хочеться відзначити Андрія Білого – сировара ТМ «Доообра ферма», який розповів про свою тернисту історію розвитку. «Доообра ферма» – невеличка козина ферма сімейного типу, що розташована під Богуславом. Її засновник Тарас Ложенко разом з сім'єю займається виробництвом та переробкою молока кіз та корів. Їхня основна продукція: тверді сири, бринза, сирки, масло, кефір, вершки та м'ясні продукти. Основна мета засновників «Доооброї ферми» – довести, що фермерство в Україні може бути прибутковим. І на нашу думку, їм це вдалося.

    Наступним етапом конференції стала дегустація овечих і козиних сирів. Була представлена продукція ТМ «Zinka», ФГ «Пастушенко Г.І» та «Святогірська коза», а саме: молоко, йогурти та сири різної витримки. Учасники охоче спілкувалися, дегустували та акцентували увагу на тому, що нині в усьому світі існує значний попит на продукцію з овечого та козиного молока.

    У другій частині конференції обговорювались питання щодо сучасного стану вівчарства і козівництва в Україні та стратегії розвитку цих напрямів у тваринництві. Зокрема Костенко С. О. презентувала цікаву наукову доповідь про поліморфізм локусів кількісних ознак вівці свійської, а також ми долучилися до обговорення нового способу утримання дрібних тварин за використання круглих приміщень. Також на конференції була представлена колекція овчин, смушків та трикотажного хутра.

   Дякуємо викладачам кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві та керівництву факультету тваринництва та водних біоресурсів за можливість взяти участь у роботі такого наукового заходу, адже здобуті нові знання – запорука успіху.

Студентки 4-го курсу, 2-ї групи
Факультету тваринництва та водних біоресурсів
Гранат Олександра та
Кириєнко Олександра

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook