Загальна декларація прав людини 1948 р. стала темою третього вебінару просвітницького проєкту кафедри ТІДП "Школа знавців права"

27 листопада 2021, 19:55

 

 

Просвітницький проєкт «Школа знавців права», ініційований кафедрою теорії держави і права Національного університету біоресурсів і природокористування України, пройшов «екватор» запланованих тематичних зустрічей зимової сесії 2021 року. Сьогодні, 27 листопада, ми зустрілися, щоб провести тематичний вебінар "Загальна декларація прав людини - Загальний кодекс прав людини". Цього разу спікером виступила уже знана нами, як головна ведуча тематичних патріотично-виховних зустрічей, Людмила Протосавіцька.

 

Людмила Протосавіцька розпочала свою зустріч з прохання приєднатися до Всеукраїнської хвилини мовчання і вшанувати пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 

Потім зосередила свій виступ навколо заявленої теми. Цього разу в полі зору була загальна Декларація прав людини 1948 р. Під час зустрічі торкнулися питання прав людини. Доповідачка розповіла, що права людини беруть свій початок з Декларації незалежності США (1776) та Декларації прав людини і громадянина (1789).

 

Загалом, ведучи мову про Загальну декларацію з прав людини, спікерка зазначила, що її було прийнято 10 грудня 1948 р. Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Вона мала рекомендаційний характер, містила 30 статей.

Генеральна Асамблея проголосила Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів.

 

Було підкреслено, що Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

В ході бесіди Людмила Протосавіцька звернула увагу на всі 30 статей Загальної декларації прав людини, при цьому було звернуто увагу на всі права людини, які гарантовані цією Декларацією. Досить цікавим є той момент, що під час огляду основних прав людини було здійснено порівняльний аналіз прав  зазначених в Загальній декларації з прав людини з такими нормативними актами як: Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод  від 17.07.1997 р.; Хартія основних прав Європейського Союзу від 07.12.2000 р., а також Конституція України від 28.06.1996 р.

 

При здійснені порівняння всіх чотирьох нормативних актів було з'ясовано, що не всі права, які містяться в тій чи іншій статті Загальної декларації з прав людини є відображеними у тих нормативних документах з якими порівнювалася Загальну декларацію з прав людини. Спікер підкреслила, що права зазначені в Загальній декларації прав людини мають рекомендаційний характер. Варто врахувати і той факт, що і перелік прав зазначених в Загальній декларації з прав людини не є вичерпним. Прав, які належать людині набагато більше, їх кількість постійно збільшується, про що слухачі та слухачки пересвідчилися в ході сьогоднішньої бесіди. Дійсно перелік прав людини набагато ширший за той перелік, що зазначений в Загальній декларації з прав людини.

Підсумовуючи зазначимо, що в ході бесіди, як уже зазначалося, було не лише проаналізовано те чи інше право, що закріплене Загальною декларацією прав, а й було знайдено відповідні права, зазначені в інших нормативних актах. Дослідження і аналіз цього факту дозволив всім присутнім в кінці бесіди прийти до висновку, що Загальна декларація прав людини є Кодексом прав людини. Це своєрідний кодекс честі, який містить положення, тобто права людини які гарантуються і забезпечуються не лише Загальною декларацією прав людини, а й іншими правовими актами, що взяли для себе за взірець зазначену Загальну декларацію прав людини.

 

Загалом бесіда була цікавою, містила дуже багато різної інформації. Слухачі багато дізналися про права які має кожна людина на землі лише тому, що вона людина.

І уже наступної суботи, 04 грудня 2021 р., учасники та учасниці «Школи знавців права» разом із спікеркою, асистенткою кафедри, кандидаткою юридичних наук, адвокаткою Світланою Авраменко будуть спілкуватися про таке з невід'ємних прав людини, як право на життя.

Принагідно інформуємо, що зареєструватися на наступні онлайн-вебінари, які пройдуть  04, 11 грудня 2021 р.(тематичний план-графік зустрічей) усі охочі можуть шляхом заповнення реєстраційної форми (зареєструватися). Також усі зареєстровані учасники отримають доступ до перегляду відеозаписів вебінарів на YuoTube та електронні сертифікати.

 

Кафедра теорії та історії держави і права

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook