В НУБіП України відбувся круглий стіл "Заготівля деревини: скільки саме безпечно для природи і достатньо для бізнесу?"

26 листопада 2021 року

26 листопада на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відбувся круглий стіл "Заготівля деревини: скільки саме безпечно для природи і достатньо для бізнесу?".

Участь у заході взяли представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Голова Держлісагентства Юрій Болоховець, Генеральний директор ВО "Укрдержліспроект" Віктор Мельниченко, Голова товариста лісівників України Юрій Марчук, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, Президент Асоціації "Меблідеревпром" Юрій Медведєв , Генеральний директор ТДВ "Перечинський лісохімічний комбінат" Олег Лебедєв,представники асоціації "Національна Система Лісової Добровільної Сертифікації" Алла Оборська та Марія Мага, керівник напряму ЛІСИ організації WWF-Україна Андрій Плига, представник  Сумської обласної галузевої організації роботодавців деревообробної промисловості, керівник ТОВ "Домінанта" Микола Яковлев, керівник Національного представництва FSC сертифікації в Україні Павло Кравець, представник Європейської Бізнес Асоціації Євген Кузьменко, Представник Української Природоохороної Групи Єгор Гриник та інші.

Круглий стіл було відкрито привітальним словом ректора Станіслава Ніколаєнка, який привітав учасників засідання, розповів про роль університету в системі лісового господарства та деревообробної промисловості України. Також ректор наголосив про важливість спільних дій задля подолання поточних та стратегічних проблем лісової та деревообробної галузей: "Потрібно перестати звинувачувати один одного в недоліках та проблемах і почати спільно працювати над вирішенням існуючих проблем". 

Наразі в Україні склалася ситуація, за якої деревообробники потребують більше сировини деревини, а екологічна спільнота, навпаки пропагує зменшення кількості рубок. Саме для обговорення та вирішення цієї проблеми сьогоодні було зібрано за одним столом представників різних переконань - деревообробників, лісівників, екологів, науковців та громадських активістів. На засідані обговорювали проблему з точки зору деревообробників, лісівників та екологів, наводили наукові обгрунтування різних сценаріїв та розглядали приклади різних країн Європейського союзу.

Держлісагентство взяло напрямок на відкритість і доступність, тому ми ініціювали діалог між усіма зацікавленими сторонами. Оперуючи даними, звідки береться деревина, як створюються ліси і що таке розрахункова лісосіка - маємо всі разом прийти до спільного рішення - скільки саме безпечно для природи і достатньо для бізнесу заготовляти деревини, - наголосив Голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

Мета  діалогу - узгодити дії, які сприятимуть розвитку економіки і деревообробного бізнесу, але при цьому не порушуватимуть екологічного балансу. Робота лісового господарства регламентується екологічними, економічними і правовими обмеженнями. Забезпечення організації та ведення лісового господарства, використання екологічного та ресурсного потенціалу лісів здійснюється на підставі матеріалів лісовпорядкування. Норма заготівлі деревини (або розрахункова лісосіка) затверджується для кожного власника або постійного користувача лісів та розраховується за умови безперервного та невиснажливого використання лісових ресурсів. З урахуванням попередньої динаміки заготівлі деревини, очікувано, що у 2021 році українська економіка отримає біля 17-17,5 млн м3 вітчизняних лісоматеріалів, що цілком співставно з обсягом заготівлі деревини минулого року. Починаючи із серпня 2021 року, запрацювали товарні біржі, які справили великий вплив на товарний ринок необробленої деревини в Україні.

Закон “Про ринок деревини”, який народні депутати прийняли у першому читанні, суттєво вплине на ситуацію. Український ринок деревини вже давно потребує встановлення чітких єдиних правил роботи, де будуть збалансовані інтереси всіх учасників процесу та працюватимуть принципи вільної і добросовісної конкуренції.

Під час засідання круглого столу вирішено прийняти спільну резолюцію, яка певною мірою могла б збалансувати потреби деревообробників, вимоги екологів і реальні можливості лісівників із врахуванням думок науковців.

Олександр Сошенський, доцент кафедри лісівництва 
за матеріалами
Держлісагентства

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook