20 березня весь світ відзначає День нашої планети

20 March 2021, 9:00

 

Наша планета Земля – наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас вдосталь можливостей й достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя і її форм на такому, здавалося б обмеженому просторі у всесвіті. Адже вона така одна у всьому всесвіті.

     Цей міжнародний День покликаний не стільки покращувати екологію у світі, скільки звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю. Далі розповідаємо як прийнято відзначати День Землі, присвячений повазі та піклуванню про навколишнє середовище.
     У всьому світі 20 березня відзначається Міжнародний день Землі, запроваджений з ініціативи Організації об’єднаних націй. Цю дату обрали не випадково: 20 березня знане як день весняного рівнодення, символ пробудження природи і початку нового кола її розвитку. Насправді у календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – 20 березня і 22 квітня.
     «Засновником» Дня Землі є американський громадський діяч Джон Мортон – у 1840-х роках він розпочав саджати дерева та чагарники і переконувати знайомих у важливості цього. Він стверджував, що такі заходи пробуджують дбайливе ставлення до довкілля.

 

     У 1871 р., ставши секретарем штату Небраска, він одразу ж провів день, присвячений озелененню, – День дерева, котрий знайшов відгук у суспільства і надзвичайно припав до душі кожному. Тоді мешканці Небраски посадили майже мільйон дерев, таким чином розпочавши своєрідний громадський екорух. З року в рік цей день ставав популярнішим у світі, і ось через сто років – 22 квітня 1970 р. – сенатор Конгресу США Гейлорд Нельсон і студенти Гарвардського університету під керівництвом Денніса Хаєса провели день Землі, присвячений роздумам над проблемами вразливості навколишнього середовища. У багатьох країнах подібний день стали відзначати у день весняного рівнодення – 20 або 21 березня. А з наступного, 1971 року, ООН офіційно визнала це свято – так воно перетворилося на Всесвітній день Землі, а в Україні він відзначається з 1992 р.
     Земля – це величезний дар, ресурси якого буде неможливо використовувати вічно. Ми не зможемо врятувати планету згадуючи про неї лише один день на рік – цього явно недостатньо. саме тому слід піклуватися про оточуюче нас середовище протягом всього року. Здавалося б, яка дрібниця в масштабах Планети – вимкнути за собою світло в кімнаті, здати макулатуру на переробку чи пройтися пішки до роботи, та саме з таких дій складаються великі справи! Уявіть – тисяча людей посадила по одному дереву – ось Вам і ліс! Мільйон людей закрутили кран, коли чистили зуби – річку врятували від пересихання. Мільярд людей вимкнули світло, виходячи з кімнати – одна ТЕС не потрібна. Саме такі справи, саме такі дрібниці допомагають нам врятувати природу Землі, зберегти добробут нашого великого спільного Дому.

 

Цікаві факти про Землю

1. Обертання Землі поступово сповільнюється.
     Це уповільнення відбувається майже непомітно, приблизно з 17 мілісекунд на сто років. Це впливає на довжину днів на Землі, але це відбувається так повільно, що може пройти до 140 мільйонів років, перш ніж тривалість дня збільшиться до 25 годин.

2. Земля має потужне магнітне поле.
     Це явище спричинене нікелево-залізним ядром планети в поєднанні з його швидким обертанням. Це поле захищає Землю від впливу Сонця.

3. Існує лише один природний супутник планети Земля.
     У відсотках від розміру тіла, навколо якого він обертається, Місяць є найбільшим супутником, якщо брати до уваги планети нашої Сонячної системи. Однак у реальному вираженні це лише п’ятий за величиною природний супутник.

4. Земля – єдина планета, не названа на честь бога.
     Інші сім планет нашої Сонячної системи названі на честь римських богів або богинь. Хоча в давнину були названі лише Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн, оскільки вони були помітні неозброєним оком, римський метод іменування планет зберігся після відкриття Урана і Нептуна.

5. Земля – найщільніша планета Сонячної системи.
     Щільність змінюється залежно від частини планети; наприклад, залізний пласт щільніший за земну кору. Середня щільність Землі становить приблизно 5,52 грам на кубічний сантиметр.

6. 70% поверхні Землі вкрито водою.
     Коли астронавти вперше вийшли в космос, вони подивились на Землю людськими очима і назвали наш дім “Блакитною планетою”. І це не дивно. 70% нашої планети вкрите океанами. Решта 30% – це твердий ґрунт, що піднімається над рівнем моря.

7. Земля – це в основному залізо, кисень і кремній.
     Якби ви могли розділити Землю на купи матеріалу, ви отримали б 32,1% заліза, 30,1% кисню, 15,1% кремнію та 13,9% магнію. Звичайно, більша частина цього заліза насправді знаходиться в основі Землі. Якби ви могли насправді проникнути туди і взяти пробу ядра, то отримали б 88% заліза. 47% земної кори складається з кисню.

8. Землі не потрібно 24 години, щоб обертатися навколо своєї осі.
     Насправді це триває 23 години, 56 хвилин і 4 секунди. Стільки часу потрібно, щоб Земля повністю оберталася навколо своєї осі; астрономи називають це сидеральним днем.

9. Рік на Землі – це не 365 днів.
     Це насправді 365,2564 дня. Саме ці додаткові 0.2564 дня створюють потребу у високосних роках. Ось чому ми беремо додатковий день у лютому кожного року, що ділиться націло на 4 – 2004, 2008 та ін. – якщо він не ділиться на 100 (1900, 2100 тощо), або ж якщо ще й ділиться на 400 (1600, 2000 тощо).

10. Тільки 3% води землі є прісною, решта 97% соленою.
     З цих 3% понад 2% заморожені у крижаних покривах та льодовиках. Значить менше 1% прісної води міститься в озерах, річках і під землею.

11. Щорічно тони міжпланетного пилу досягають Землі.
     Згідно сайту space.com, щороку поверхні Землі досягають близько 30000 тон міжпланетного пилу. Більшість астероїдів блукає навколо Сонця в поясі між Марсом і Юпітером. Фрагменти, що утворюються від їх зіткнень, і пил затягуються всередину сонячної системи, і інколи наближаються до Землі. Пил і каміння, що рухаються по відношенню до Землі досить швидко, часто врізаються в атмосферу і згорають, створюючи ефект «падаючих зірок». Уламки, що рухаються повільніше, можуть бути захоплені гравітацією планети і вціліти.

12. Атмосфера «випаровується».
     Завдяки теплової енергії, швидкість деяких молекул, що знаходяться на зовнішньому кордоні атмосфери Землі, збільшується настільки, що вони виходять за межі зони дії її гравітації. В результаті відбувається повільний, але рівномірний відтік атмосфери в космос. Через те, що летючий водень має нижчу молекулярну масу, його молекули легше розвивають необхідну швидкість, і «витікають» в космос швидше. Тому в даний час атмосфера Землі не зменшується, а окислюється, впливаючи на хімічну природу життя, що сформувалася на планеті. До того ж, атмосфера, насичена киснем, зберігає уцілілий водень, укладаючи його в молекули води.

13. Місяць віддаляється від Землі.
     Фактор, що впливає на приливи і відливи, збереження енергії і кінетичний момент. Виміри, що проводилися ось вже впродовж 25 років, чітко показують, що орбіта Місяця збільшується, і вона віддаляється від Землі. Вцілому це відбувається із швидкістю 4 см. на рік. Проте астрономи передбачають, що коли Сонце вступить у фазу червоного гіганта – приблизно через 5 млрд. років – і Земля, і Місяць, потрапивши під вплив її збільшеної атмосфери, зблизяться знову. У цей період Місяць підійде до Землі так близько, як ніколи – вона знаходитиметься на висоті 18470 км. над нашою планетою в точці, що отримала назву «межа Роше». У результаті Луна буде розірвана на шматки і розсіяна, утворивши з уламків грандіозне кільце діаметром 37000 км над екватором Землі, подібно до кільця Сатурна.

З Днем Землі!


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook