Майстер-клас «Школа сироваріння»

March 28, 2023
З 20 по 24 березня 2023 р. на базі ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» відбувся семінар-практикум «Технологічні особливості виробництва крафтових сирів».
Семінар проведено за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України, що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSOAG (Швейцарія). Активними учасниками даного заходу були співробітники факультету тваринництва та водних біоресурсів (Угнівенко А.М., Носевич Д.К., Антонюк Т.А., Богданова Н.В.).
Слухачі семінару ознайомилися із сучасним лабораторним обладнанням і витратними матеріалами для визначення показників якості молока і молочної продукції; з ферментними і бактеріальними препаратами та бактеріальними заквасками для виробництва сирів.
Сир найпопулярніший у світі харчовий продукт, існує понад 5000 сортів сиру. У середньому сир містить до 32 % жиру, 26 % білка, 2,5–3,5 % органічних солей, вітаміни групи А і В. Що важливо: у процесі дозрівання сиру його білок стає розчинним і тому практично повністю (на 98,5 %) засвоюється організмом людини. Тому і не дивно, що більшість дослідників вважають сир дієтичним продуктом з цілющими властивостями. Французький філософ і кулінар, Жан Антельм Брія-Саварен, автор знаменитого трактату «Фізіологія смаку» у свій час сказав так: «Трапеза без сиру це красуня, у якої не вистачає одного ока».
А втім, сироваріння – це кропітка і трудомістка робота, проте яка чудова продукція буде у вас до власного столу або на продаж. Всесвітньо визнані сировари – це швейцарці, голландці, німці та італійці. Нині і в Україні вже є свої автентичні майстри.
Отож родзинкою семінару була практична складова, а саме майстер-класи Олександра Вергелеса та Ірини Дем'янюк щодо особливостей виробництва крафтових сирів.
Учасники семінару не тільки прослухали короткий теоретичний курс «Загальні технологічні операції щодо виробництва сирів», а також мали можливість самостійно навчитися варити різні сорти сиру, а саме: фета, моцарела, пекаріно і таледжіо.
 
 
 
 
 
 
Щиро дякуємо організаторам семінару за набуті нові знання, практичні уміння та позитивні емоції! Сподіваємося на подальшу співпрацю.
 
Наталія Богданова,
доцент кафедри технологій у птахівництві,

свинарстві та вівчарстві 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook