Про діяльність колективу юридичного факультету в умовах воєнного стану – затверджено річний звіт декана

December 19, 2022
   Вже з початком російської збройної агресії стало зрозумілим, що перед вищою юридичною освітою постануть нові виклики, які раніше невідомі були цій галузі і які вимагатимуть вирішення нових завдань. Наслідками її, насамперед, є скорочення державних видатків на вищу освіту і значне посилення «освітньої міграції», що призвело до суттєвого зниження попиту на національну вищу освіту з відповідними наслідками й для професорсько-викладацького складу.
     Ось і настав кінець календарного року, настав час підбиття підсумків. 19 грудня на юридичному факультеті відбулась конференція трудового колективу, де очільниця факультету Олена Яра представила увазі присутніх звіт за 2022 рік та окреслила завдання на наступний. 
     Розпочала свою промову Олена Яра зі слів: «Цього року, 24 лютого, Україна прокинулася від того, що почалася війна і світ перевернувся догори дном. Мільйони змушені були покинути батьківщину, свої домівки, інші взяли зброю в руки на захист своєї країни або протягнули руку допомоги тим хто потребував. Безпосередні жахіття війни – слава Богу – оминули наш Університет, але, наприкінці лютого нормальне життя українців докорінно змінилося. Одразу постало питання як зберегти цілісність науково-педагогічного і студентського колективів та надати здобувачам вищої освіти якісні знання. 
     Завдяки зусиллям керівництва університету, 14 березня 2022 р. наш університет першим у державі відновив освітній процес у дистанційному форматі. Здобувачі 2022 року вступу також приступили до навчання в очному форматі, юридичний факультет у складних умовах воєнного стану продовжував надавати якісні освітні послуги, але нажаль з 24 жовтня через численні «Повітряні тривоги» та обстріли м. Києва, за погодженням зі студентським колективом та вченою радою факультету, прийняте рішення про перехід на дистанційну форму навчання.
     Ми можемо пишатися тим, що після шоку, спричиненого першими днями війни, нам вдалося відновити навчання, а згодом, завдяки досвіду, отриманому під час Covid-19, ми змогли перейти на онлайн навчання та успішно закінчити навчальний семестр».
 
 
     Колектив юридичного факультету з перших днів повномасштабного вторгнення долучився до фінансової допомоги війську. Колективом юридичного факультету перераховано та закуплено тактичного одягу медикаментів та інших необхідних товарів так необхідних нашим захисникам на суму 628 тисяч гривень, в тому числі і підтримки здобувачів та співробітників факультету, які постраждали від російської агресії. 
     Головним та незмінним пріоритетом для нас було і залишається безпека учасників освітнього процесу, що потребує особливої уваги у складних умовах воєнного стану, наголосила Олена Яра.
     Колективом факультету проведено велику роботу щодо облаштування укриттів в 6 навчальному корпусі та студентському гуртожитку №4, до якої долучилися студенти, будівельна бригада і коменданти. Наразі в укриттях встановлені лави та стільці, завезені питна вода та продукти першої необхідності, аптечки, вогнегасники і є доступ до санітарних зон. Відповідно до вимог в навчальних аудиторіях розміщено схеми евакуацій та показники руху переміщення в укриття. Доведено до відома студентів та викладачів інструкцію з дотримання правил поведінки в умовах воєнного стану під час їх перебування в університеті. 
 
     В умовах воєнного стану науково-педагогічними працівниками факультету було забезпечено необхідний рівень організації освітнього процесу та висока якість надання освітніх послуг здобувачам вищої освіти. З кожним учасником освітнього процесу встановлено контакт, всі студенти залучені до освітнього процесу. 2021-2022 навчальний рік завершений організовано, відтак показник абсолютної успішності студентів денної форми навчання склав 93%, відраховано за академічну неуспішність – 6 студентів, що складає менше 1% від загального контингенту. Результатом успішного завершення навчання, насамперед стали випуски здобувачів та отримання документів про вищу освіту серед них 210 здобувачів 1-го рівня вищої освіти - бакалаврів та 50 - магістрів.
     Щодо наукових досягнень,  на юридичному факультеті реалізуються 2 проекти Еразмус + , напрям Жан Моне, подано 3 заявки на конкурс спільних українсько-польських науково-дослідних проектів, які фінансуються спільно МОН та Національною агенцією академічних обмінів Республіки Польща та 2 НДП для участі у конкурсі МОН за рахунок державного фінансування. В плані публікацій, НПП факультету за 2022 рік опубліковано: 20 статей у науковометричних базах данних WoS та Scopus,   72 - у фахових юридичних виданнях України категорії «Б», більше 100 - тез доповідей на міжнародних та всеукраїнських конференціях та круглих столах.
    Щодо виховної роботи на факультеті, не зважаючи на виклики сьогодення,  здобувачі юридичного факультету протягом 2022 року активно приймали участь у культурно-виховних та спортивних заходах, які проводились на університетському та факультетському рівнях. 
     Успішною є і вступна кампанія. В умовах війни, великої конкуренції серед інших закладів вищої освіти України, вимушеного переселення частини української молоді до європейських країн та їхнього вступу до тамтешніх університетів, зміни правил прийому і повного переформатування вступної кампанії, нам вдалося здійснити набір здобувачів та зберегти контингент і науково-педагогічний колектив. На перший курс бакалаврату зараховано 72 студента. На другий курс ДФН ОС Бакалавр зараховано 31 здобувач. До магістратури зараховано 150 студентів, повністю заповнили ліцензійний обсяг, що за останні роки є рекордним показником. 
    Індикатором якості підготовки здобувачів PhD є успішно проведена акредитація та збільшення ліцензованого обсягу. На юридичному факультеті на даний момент навчаються 56 здобувачів. 
  Проаналізувавши, результати вступної кампанії 2022 р., колективом факультету вже розпочато роботу щодо проведення профорієнтаціних заходів у 2022-2023 н.р. На разі, на юридичному факультеті  проведено День відкритих дверей в онлайн-форматі, Школа знавців права та інші заходи в закладах середньої освіти, які забезпечать участь випускників шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів з усіх областей України та у висновку успішну вступну кампанію.
    Завершуючи свій звіт Олена Яра наголосила на завданнях для колективу факультету: профорієнтаційна робота, удосконалення освітнього процесу, співпраця з роботодавцями, підвищення показників персонального рейтингу, публікаційна активність, власні навчальні посібники та підручники, створення центру для надання послуг, академічна мобільність, надходження коштів на спецфонд.
    До обговорення звіту долучились завідувачі кафедр та НПП факультету. Віктор Ладиченко, завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, схвалив звіт та наголосив на показниках науково-дослідної діяльності та публікаційній активності. 
 
 
    Володимир Єрмоленко, завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука, звернув увагу присутніх на актуальність викладання аграрного, земельного, екологічного, природоресурсного права, не забувати історію створення факультету та продовжувати успішно розвивати наукову школу академіка Василя Зіновійовича Янчука. 
 
 
    Лілія Панькова, доцент кафедри цивільного та господарського права, гарант ОП Право для ОС Бакалавр, підтримала звіт та оцінила роботу колективу, щодо допомоги військовослужбовцям та студентам переселенцям.
   Світлана Ковальова, доцент кафедри адміністративного та фінансового права, підкреслила злагоджену роботу НПП в освітньому процесі.
     Від ректорату на звіт завітав проректор  з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, який підкреслив злагоджену роботу усього колективу факультету, звернув увагу на необхідність усунення недоліків та акцентував увагу присутніх, не забувати, що мова забезпечує зв'язок поколінь та безперервність культурного й історичного спадку народу України.
 
 
  Загалом, конференція трудового колективу звіт юридичного факультету оцінила позитивно та схвалила його.
  Другим питанням порядку денного було надання згоди конференції трудового колективу на внесену ректором кандидатуру Олени Ярої на призначення деканом юридичного факультету. Конференція трудового колективу одноголосно надала згоду на призначення деканом юридичного факультету Олену Яру.  
   «Я щиро сподіваюся, що жахіття війни якнайшвидше закінчаться і ми зможемо розпочати новий рік з новими силами, енергією та ентузіазмом, а в першу чергу в мирі та безпеці. Я вірю і сподіваюся, що молодь й надалі довірятиме нам, і все більше абітурієнтів обиратимуть НУБіП України для свого подальшого навчання». 
    «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути!» В. Липинський
     Бажаю, щоб якнайшвидше закінчилася війна, щоб замовкла зброя і настав мир!
                                                                                Заступниця декана,
                                                                                        Олена Улютіна
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook