Ще один день майстер-класів до дня святкування 100-річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів на кафедрі технологій виробництва молока та м'яса


Для нас, студентів, той день був особливим, оскільки ми отримали безліч цікавої інформації щодо методів оцінювання якості сировини, шляхів її подальшої переробки і виготовлення із неї різноманітних продуктів харчування, а також здобули навички з приготування та дегустації м’ясних і молочних продуктів.

Викладачі кафедри із задоволенням зустрічали усіх, хто виявив бажання відвідати майстер-класи. Ми, студенти 4 курсу, уважно слухали та спостерігали. Для нас все було новим, адже дисциплін, які з цим пов’язані, ми ще не вивчали.


Спочатку нас повідомили, що ж буде відбуватись на майстер-класах. Потім розпочався перший майстер-клас в лабораторії “Якості молока”. Доцент Антонюк Тетяна Андріївна ознайомила з лабораторією та її обладнанням. Наступний етап майстер класу – ознайомлення з прийманням, оцінкою та первинною переробкою молочної сировини. Сюди входив: відбір проб, визначення якісних показників молока-сировини згідно ДСТУ 3662:2018 “Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови”, його сепарування та одержання вершків із нього, переробка вершків і виробництво солодковершкового масла.

Цікаво було спостерігати за процесом виробництва солодковершкового масла методом збивання, адже використовували два засоби: маслобійку та скляну банку. Швидкість, зручність, ефективність виробництва та продукт, отриманий в результаті, значно відрізнялись, особливо за смаком.

Дегустація сирів виготовлених з коров'ячого молока нас вразила. Було представлено п’ять видів крафтових сирів з різними смаками: гауда з трюфелем, “Сумський конопляний”, чеддер “Рудий лис”, чеддер “П’яний лис”, гауда типу раклет. Найбільше мені засмакував сир з пажитником.

Окремо був представлений кисломолочний сир. Він був смачний, але я була приємно вражена, що з додаванням невеликої кількості меду він засмакував зовсім по-іншому.


Майстер-клас з оцінки якості яловичини та дегустації її та бульйону з неї проводив доцент Носевич Дмитро Костянтинович у навчальній лабораторії “Якості м’яса”. Ми ознайомилися з інформацією щодо основних якісних показників яловичини, що впливають на її смак і технологічність, методиками відбору проб, визначення свіжості м'яса, визначення технологічних властивостей м'яса, а саме: вмісту вологи, соковитості, вологоутримуючої здатності, ніжності, особливостями підготовки зразків для дегустації.


Дегустувати мармурову яловичину та бульйон з неї виявилось не так вже й легко, адже ми не фахівці і нам важко було розпізнати відтінки запахів та смаків. Проте, спробувати себе у цій справі було варто. Згідно з результатами дегустації, відображеними в дегустаційних листах, яловичина від худоби спеціалізованих м’ясних порід та бульйон з неї отримали високу оцінку.

По закінченню заходу ми із задоволенням спілкувалися з викладачами, цікавились методиками визначення основних контрольованих показників молочної сировини та які прилади використовують для цього в Україні, особливостями молочного та м'ясного скотарства та багатьма іншими питаннями. Дякуємо викладачам кафедри технологій виробництва молока та м’яса за дуже цікаві майстер-класи!!!

Кириєнко Олександра,

студентка 4 курсу 2 групи

спеціальності 204 Технології виробництва

та переробки продукції тваринництва







Normal
0










false
false
false

UK
X-NONE
X-NONE

























DefSemiHidden="false" DefQFormat="false" DefPriority="99"
LatentStyleCount="371">


UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 2" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 3" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 4" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 5" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 6" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 7" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 8" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="heading 9" >
Name="index 1" >
Name="index 2" >
Name="index 3" >
Name="index 4" >
Name="index 5" >
Name="index 6" >
Name="index 7" >
Name="index 8" >
Name="index 9" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 1" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 2" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 3" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 4" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 5" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 6" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 7" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 8" >
UnhideWhenUsed="true" Name="toc 9" >
Name="Normal Indent" >
Name="footnote text" >
Name="annotation text" >
Name="header" >
Name="footer" >
Name="index heading" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="caption" >
Name="table of figures" >
Name="envelope address" >
Name="envelope return" >
Name="footnote reference" >
Name="annotation reference" >
Name="line number" >
Name="page number" >
Name="endnote reference" >
Name="endnote text" >
Name="table of authorities" >
Name="macro" >
Name="toa heading" >
Name="List" >
Name="List Bullet" >
Name="List Number" >
Name="List 2" >
Name="List 3" >
Name="List 4" >
Name="List 5" >
Name="List Bullet 2" >
Name="List Bullet 3" >
Name="List Bullet 4" >
Name="List Bullet 5" >
Name="List Number 2" >
Name="List Number 3" >
Name="List Number 4" >
Name="List Number 5" >

Name="Closing" >
Name="Signature" >
UnhideWhenUsed="true" Name="Default Paragraph Font" >
Name="Body Text" >
Name="Body Text Indent" >
Name="List Continue" >
Name="List Continue 2" >
Name="List Continue 3" >
Name="List Continue 4" >
Name="List Continue 5" >
Name="Message Header" >

Name="Salutation" >
Name="Date" >
Name="Body Text First Indent" >
Name="Body Text First Indent 2" >
Name="Note Heading" >
Name="Body Text 2" >
Name="Body Text 3" >
Name="Body Text Indent 2" >
Name="Body Text Indent 3" >
Name="Block Text" >
Name="Hyperlink" >
Name="FollowedHyperlink" >


Name="Document Map" >
Name="Plain Text" >
Name="E-mail Signature" >
Name="HTML Top of Form" >
Name="HTML Bottom of Form" >
Name="Normal (Web)" >
Name="HTML Acronym" >
Name="HTML Address" >
Name="HTML Cite" >
Name="HTML Code" >
Name="HTML Definition" >
Name="HTML Keyboard" >
Name="HTML Preformatted" >
Name="HTML Sample" >
Name="HTML Typewriter" >
Name="HTML Variable" >
Name="Normal Table" >
Name="annotation subject" >
Name="No List" >
Name="Outline List 1" >
Name="Outline List 2" >
Name="Outline List 3" >
Name="Table Simple 1" >
Name="Table Simple 2" >
Name="Table Simple 3" >
Name="Table Classic 1" >
Name="Table Classic 2" >
Name="Table Classic 3" >
Name="Table Classic 4" >
Name="Table Colorful 1" >
Name="Table Colorful 2" >
Name="Table Colorful 3" >
Name="Table Columns 1" >
Name="Table Columns 2" >
Name="Table Columns 3" >
Name="Table Columns 4" >
Name="Table Columns 5" >
Name="Table Grid 1" >
Name="Table Grid 2" >
Name="Table Grid 3" >
Name="Table Grid 4" >
Name="Table Grid 5" >
Name="Table Grid 6" >
Name="Table Grid 7" >
Name="Table Grid 8" >
Name="Table List 1" >
Name="Table List 2" >
Name="Table List 3" >
Name="Table List 4" >
Name="Table List 5" >
Name="Table List 6" >
Name="Table List 7" >
Name="Table List 8" >
Name="Table 3D effects 1" >
Name="Table 3D effects 2" >
Name="Table 3D effects 3" >
Name="Table Contemporary" >
Name="Table Elegant" >
Name="Table Professional" >
Name="Table Subtle 1" >
Name="Table Subtle 2" >
Name="Table Web 1" >
Name="Table Web 2" >
Name="Table Web 3" >
Name="Balloon Text" >

Name="Table Theme" >























Name="List Paragraph" >

Name="Intense Quote" >














































































Name="Subtle Emphasis" >
Name="Intense Emphasis" >
Name="Subtle Reference" >
Name="Intense Reference" >

UnhideWhenUsed="true" Name="Bibliography" >
UnhideWhenUsed="true" QFormat="true" Name="TOC Heading" >













Name="Grid Table 1 Light Accent 1" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 1" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 1" >
Name="Grid Table 1 Light Accent 2" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 2" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 2" >
Name="Grid Table 1 Light Accent 3" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 3" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 3" >
Name="Grid Table 1 Light Accent 4" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 4" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 4" >
Name="Grid Table 1 Light Accent 5" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 5" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 5" >
Name="Grid Table 1 Light Accent 6" >




Name="Grid Table 6 Colorful Accent 6" >
Name="Grid Table 7 Colorful Accent 6" >







Name="List Table 1 Light Accent 1" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 1" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 1" >
Name="List Table 1 Light Accent 2" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 2" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 2" >
Name="List Table 1 Light Accent 3" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 3" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 3" >
Name="List Table 1 Light Accent 4" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 4" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 4" >
Name="List Table 1 Light Accent 5" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 5" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 5" >
Name="List Table 1 Light Accent 6" >




Name="List Table 6 Colorful Accent 6" >
Name="List Table 7 Colorful Accent 6" >

30 September 2021 23:23 року