Як агроДрони змінють консервативний агросектор

October 11, 2022

    Студенти і аспіранти агробіологічного факультету із цікавістю прослухали онлайн лекцію

"Як агроДрони змінють консервативний агросектор"

від фірми Кроптер – однієї з найбільших команд з внесення ЗЗР і добрив дронами в Україні

   Микола Черняк один з власників фірми розказав про етапи становлення свого бізнесу: від дня в 2019 році, коли він вперше побачив сільськогосподарські коптери на одному з Днів поля і до успішного агробізнесу з використання безпілотних технології DJI. Про своє перше враження власник фірми виразився так: «Технологія зацікавила, хоча можливості техніки тоді, на жаль, не вразили.»
   Як кажуть народні прислів’я, все починається з малого. Так і досвід впровадження нових технологій мав свій низький старт. Партнери прийняли рішення придбати два агрокоптери, щоб набити руку. Обирали довго, адже шукали коптер, який би давав результати, за які не соромно. Ним став DJI Agras T20. Перші замовлення прийшли з власної клієнтської бази, роками напрацьованої на продажах ЗЗР. Усміхаючись, Микола згадує про це: «Дзвоню, кажу їм — у мене дрони є, можу фунгіциди внести, десикацію провести… І всі такі: «Давай!». Одразу набрав замовлень на 1000 га».
   Кількість замовлень на ринку постійно зростає зокрема через затяжні дощі, після яких в поле не зайти. Також аграрії вбачають в дронах виправдану економію. Так, коли в минулому році в пікові періоди ціна зростала аж вдвічі, в порівнянні з традиційною технікою дрони-обприскувачі залишалися цілком конкурентноспроможніми на ринку.
   На жаль, нова ідея не мала очікуваного успіху - в перший же день роботи Agras Т20 (взятий у лізинг) зазнав аварії. Зараз власник з іронією розповідає про свій перший досвід польотів, але тоді було не до сміху: «Коптер сів прямо в кукурудзу, нарубав її...Відео з пошуків виглядає, наче фільм жахів». Потім з’явився DJI Agras T3– найкраще рішення на сьогодні. Безперечно, є що вдосконалювати, але загалом тридцятка задовольняє підприємців.
   Сьогодні флот «Агродронів» налічує 8 коптерів: 2 – ще тих, перших - Agras Т20, і 6 Agras Т30. У планах на наступний рік - розширити власний флот до 20 агрокоптерів та посилитись 20 партнерськими, які працюватимуть на умовах субпідряду.
   За словами Миколи Черняка цьому ринку «поки країв не видно», тож напрям саме час розвивати. Є безмежні перспективи, але потрібні знання про препарати хімічного захисту, особливості їх застосування і практичні навички з управління дронами.
 
   Приємно відмітити, що лектор звернув увагу на формування у здобувачів індивідуальної освітньої траєкторії і набуття ними соціальних навичок (soft skills) упродовж періоду навчання. Вражені лекцією студенти виявили бажання подискутувати з власником фірми на ряд проблемних питань. Микола охоче відповів на них опираючись на свій досвіт в Україні та за кордоном.
   Студенти агробіологічного факультету відмітили, що Микола Черняк має дуже цінний досвід, а головне – він хоче ним ділитися, щоб послуги виконувалися якісно. До ситуації з репутацією всього напряму на ринку ставиться, як до своєї власної. За його словами: «Зараз велика проблема в тому, що є команди, які працюють на інших агрокоптерах. Вони можуть дати погані результати, що впливає на репутацію всієї галузі. Сам коптер від DJI хороший, але потрібно навчитися не лише ним керувати, а й напрацювати досвід на різних культурах та рельєфах. Ми зробили це. Тепер знаємо, де можна вносити, де не варто, а де треба збільшити норму. В цьому наша основна особливість, і цим ми кращі за інших».
 Все буде Україна!
Оксана Тонха,
декан агробіологічного факультету
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook