Наукова робота кафедри землеробства та гербології в умовах воєнного стану

June 22, 2022

 У ці складні часи кафедра землеробства та гербології продовжує свою наполегливу працю, забезпечуючи навчальний процес студентів та сприяє реалізації освітньо-наукової складової здобувачів ступеня доктора філософії. Теоретичні і практичні розробки вчених кафедри присвячені обґрунтуванню ресурсозберігаючих адаптивних систем землеробства з урахуванням вимог збереження навколишнього середовища.

Одним із актуальних напрямів сучасних наукових досліджень є біологізація галузі землеробства, отримання якісної і екологічно безпечної сільськогосподарської продукції. Актуальність проблеми зумовлена порушенням екологічного стану агроландшафтів України. Це потребує пошуку шляхів стабілізації галузі з наступним розширенням і відтворенням як потенційної, так і ефективної родючості ґрунту. Вченими кафедри запропоновані комплексні розробки з внесення органічних і мінеральних добрив з використанням нетоварної частини урожаю, маси сидеральних культур та біодобрив, оптимізація структури посівних площ з нормативною частиною багаторічних трав, застосування біологічних засобів захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.
Важливість і значимість даних досліджень в сучасних умовах  підтверджується їх державним фінансуванням. Активно продовжується наукова робота співробітників кафедри у рамках виконання НДР 110/3-ПР-2021 «Теоретичне обґрунтування та розроблення заходів управління родючості ґрунту за зберігаю чого землеробства» (науковий керівник д-р с.-г. наук, проф. Танчик С. П.).
 
 
Окрім державного фінансування кафедра землеробства та гербології активно працює над залученням позабюджетних коштів з провідними компаніями із вивчення засобів захисту рослин та випробування їх у виробництві.
 
Над виконанням наукових завдань крім науково-педагогічних працівників кафедри широко залучені аспіранти та магістри.
 
 
Незважаючи на важкі умови військового стану кафедра землеробства та гербології активно розпочала науковий сезон із закладки дослідів ярих і пізніх сільськогосподарських культур, які вирощуються в стаціонарних дослідах лабораторії кафедри у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
  
Закладено два стаціонарні довготривалі досліди із вивчення різних систем землеробства (інтенсивна, екологічна та біологічна) і дослід із ефективності систем землеробства No-till зони Лісостепу.
 

  Олексій Цюк,
професор кафедри землеробства та гербології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook