Кафедра ТІДП розпочала весняний цикл відкритих занять з навчальної компоненти "Юридична деонтологія"

February 16, 2022

 

 

Весняний цикл відкритих лекційних занять, який було обговорено і схвалено на засіданні кафедри теорії та історії держави і права від 13 січня 2022 р. успішно стартував сьогодні, 16 лютого. Розпочала його доцентка Олена Чомахашвілі темою "Юридична деонтологія: поняття, предмет та місце і системі правознавства" (навчальна компонента «Юридична деонтологія») для студентів 1 курсу юридичного факультету.

 

Особливу увагу слухачів викликав процес впливу на розвиток юридичної деонтології професійна етика медиків, яку називали деонтологією. Формування системи деонтологічних знань у межах медицини відбулося не випадково, а тому що медицина є найгуманнішою галуззю людської діяльності. Процес лікування людини, збереження її як соціальної цінності, як частини живої природи є проявом високої моралі, доброти і гуманізму....

В античний період Гіппократ сформулював цілу низку морально-етичних норм, що формували ідеал лікаря-мудреця: «... Все, що шукається в мудрості, все це є й у медицині, а саме: зневага до грошей, сумління, скромність, простота в одязі, повага, судження, рішучість...». В епоху Відродження відомий лікар та хімік Т. Парацельс писав, що сила лікаря в його серці, а любов – це найважливіша основа ліків.

 

 

У підсумку лектора узагальнила, що юридична деонтологія:

- є вступною наукою до юридичної практики – містить відомості, необхідні для поглибленого розуміння закономірностей юридичної діяльності слідчого, про­курора, судді, нотаріуса, адвоката та інших професій;

- є своєрідною узагальнюючою наукою, загальною частиною прикладних юридичних наук – створює теоретичні основи для прикладних юридичних наук, зокрема таких,  як судова (юридична) психологія та етика, юридична конфліктологія, тощо;

-  є самостійною теоретико-юридичною наукою – доповнює юридичну науку і практику завдяки самостійному предмету дослідження, створює нові підходи та постачає нову інформацію, і тим самим збагачує всю юриспруденцію.

 

Відвідати лекційне заняття могли усі охочі, адже про них завчасно було повідомлено в розділі «Оголошення» на web-сторінці кафедри та поширено у соціальних мережах Facebook та Instagram.

 

Онлайн-лекцію відвідали і взаємовідвідали колеги з кафедри – Олена Попова, Віра Качур, а також доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Олександр Кідалов.

Також кафедра ТІДП нагадує, що 24 лютого 2022 року запланована відкрита лекція Світлани Авраменко «Правова культура суб’єктів права при укладенні цивільно-правових договорів».

 

Дякуємо усім, хто завітав!

 

 

Кафедра теорії та історії держави і права

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook