Рятувальники взяли участь у спільних тактико-спеціальних навчаннях підрозділів МВС України з реагування на загрози національній безпеці у сфері громадської безпеки та цивільного захисту

February 7, 2022
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 4 лютого в м. Прип’ять Київської області відбулися спільні тактико-спеціальні навчання підрозділів МВС України з реагування на загрози національній безпеці у сфері громадської безпеки та цивільного захисту.

У ході навчань учасники – нацгвардійці, рятувальники та правоохоронці відпрацювали злагодженість підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ під час виконання завдань з оборони населеного пункту, тактики ведення бойових дій в урбанізованій місцевості, а також ліквідації їх наслідків.

Так, на визначених локаціях у координації з іншими силами безпеки й оборони МВС України рятувальники організували роботу штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, а також відпрацювали сценарії різноманітних НС, що можуть статися внаслідок ведення бойових дій в умовах населеного пункту.

Насамперед рятувальники та правоохоронці надали допомогу місцевим органам влади з організації оповіщення та евакуації населення. Так, за задумом навчання у зв’язку з загрозою збройного конфлікту та реальною небезпекою для життя та здоров'я людей було прийнято рішення про проведення евакуації: рухаючись вулицями міста, колона автобусів та спеціальної аварійно-рятувальної техніки у супроводі екіпажів поліції за допомогою гучномовців доводила сигнали цивільного захисту, інформувала про евакуацію цивільного населення та порядок подальших дій. До заходів з оповіщення залучалися і сучасні безпілотні літальні апарати ДСНС, які дають змогу забезпечити оперативне доведення інформації до населення.

Водночас, однією з найбільш поширених проблем, що виникає у зоні конфлікту є забруднення території вибухонебезпечними предметами. Тому особливо актуальним є питання злагодженої і оперативної роботи піротехнічних підрозділів ДСНС. Для цього особовий склад використовує сучасне обладнання для пошуку ВНП, спеціальну техніку для вилучення та перевезення небезпечних знахідок, а також досвід, здобутий під час розмінування забруднених територій Донецької та Луганської областей.

Свої навички демонстрували і пожежно-рятувальні розрахунки, які оперативно ліквідували умовну пожежу, яка за легендою сталася після вибуху в одній з будівель. На цьому навчальному місці керівником гасіння пожежі вживалися заходи з пошуку і рятування людей, було організовано проведення розвідки на поверхах будівлі, визначено вирішальний напрямок оперативних дій, площа пожежі та забезпечено її гасіння.

Далі рятувальники отримали повідомлення про виявлення ємності із невідомою хімічною речовиною та постраждалих, які опинились під завалами будівлі. Саме тому керівником гасіння пожежі прийнято рішення про залучення додаткових сил і засобів для проведення аварійно-рятувальних робіт, радіаційної та хімічної розвідки, а також надання екстреної медичної допомоги постраждалим.

Особливу увагу особового складу ДСНС було зосереджено і на комплексі робіт з пошуку та вилучення постраждалих з-під завалів та евакуації людей з верхніх ярусів аварійних споруд. Свої навички на визначеній локації вдосконалював аварійно-рятувальний підрозділ Мобільного рятувального центру швидкого реагування, який спеціалізується на проведенні пошуково-рятувальних робіт під завалами та пройшов міжнародну атестацію як команда важкого класу за нормами ІНСАРАГ в системі ООН.

У підсумку усіх постраждалих було вилучено та передано медичним працівникам для подальшого перевезення до стаціонарних лікувальних закладів.

Спостерігаючи за перебігом навчань, тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСНС України Сергій Крук зауважив: «Наші підрозділи вкотре демонструють, що за будь-яких умов ми готові до виконання завдань за призначенням та реагуватимемо на будь-які зміни оперативної обстановки».

Усього до участі у навчаннях, які дозволили досягти узгодженості дій між органами системи МВС, від Державної служби з надзвичайних ситуацій було залучено 150 чоловік особового складу та 35 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки.

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій. https://dsns.gov.ua/news/ostanni-novini/ryatuvalniki-vzyali-ucast-u-spil...

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook