До Дня визволення України від фашистських загарбників доцент Лілія Панькова провела зустріч із студентами

28 October 2021, 12:26
     Україна зазнала надзвичайних втрат внаслідок Другої світової війни. Сукупні демографічні втрати українців і громадян інших національностей, що мешкали на території України упродовж 1939-1945 років наразі оцінюються у понад 8 мільйонів осіб. За підрахунками вчених, Центральна, Південна та Східна Україна втратила 30 % населення, Галичина – 22 %, Волинь і Полісся – 12 %.

Суперечливими є статистичні дані щодо матеріальних збитків України внаслідок Другої світової війни. Зокрема за повоєнними підрахунками, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств.

Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат, за різними даними, у розмірі від 42% до понад 45 % від збитку усього СРСР.

У люті січневі морози 43-го року, на Міловській землі на Луганщині, кожна п’ядь якої полита кров’ю, починалося звільнення України. Битва за визволення України тривала 680 діб.

Станом на 28 жовтня 1944 року окупованим залишався Чоп – важливий залізничний вузол на кордоні Закарпатської України, Словаччини та Угорщини.

28 жовтня 1944 року радянські війська підійшли до Чопа. Внаслідок запеклого бою, який тривав цілий день, 29 жовтня було визволено Чоп. Та скоро нацистські війська перейшли у контрнаступ. Окремі райони Чопа кілька разів переходили з рук у руки. Остаточно Чоп було визволено лише 23 листопада 1944 року. Того ж таки 23 листопада нацистів вигнали із села Шоломон (тепер Соломоново).

Під час Східно-Карпатської воєнної наступальної операції було визволено не тільки Закарпаття, але й частину Словаччини.

Французському політичному і державному діячеві Жоржу Клемансо належить вислів: «Війна – це серія катастроф, які ведуть до перемоги.» Так і Друга світова війна стала для України серією катастроф, які привели до надзвичайно дорогої за людськми і матеріальним втратами перемоги.

Відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року,   28 жовтня щорічно відзначається День визволення України від фашистських загарбників.

Нинішне покоління має вшановувати пам'ять про ті дні. Українські історики, музейники мають у своєму розпорядженні мільйони німих свідків про події Другої світової війни: зброю, документи, особисті речі, листи, техніку, фотографії.

Так, у Києві та Київській області працюють унікальні музеї присвячені тематиці Другої світової війни: 

Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс. Адреса: м. Київ , Лаврська вулиця, 27, Ютуб канал: https://www.youtube.com/channel/UC8K_nTK7rXI9JzVS48dDWLw/videos

Національний військово-історичний музей України — військово-історичний музей міста Києва. Музей є єдиним в Україні, який охоплює історію створення і розвитку військової справи на території України від доби бронзи до сьогоднішніх днів. Адреса: Київ, вул. Грушевського, 30/1

Національний музей-меморіальний комплекс «Букринський плацдарм». Адреса: село Балико-Щучинка Обухівського району Київської області.

Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році».  Адреса:  село Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. 

Популярні серед прихильників військової тематики авто - та велоекскурсії до київських ДОТів (довготривалі оборонні точки),  які відіграли занчну роль у обороні Києва 1941 р.

Під час пандемії стає актуальним формат інтернет-ресурсів. Наприклад, он-лайн екскурсії опубліковані на youtube-каналі Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Викликає подив і обурення статистика відвідування цього ресурсу. Так, канал створено 16 липня 2015 р., за весь час загальна кількість переглядів  складає 21 956 (станом на 27 жовтня 2021 року)!

Як можуть оминати увагою даний ресурс вчителі, школярі, студенти, активно залучені у он-лайн простір? Унікальні експонати, кропітка робота музейних фахівців виявляється непотрібною. Роз'яснювальна робота, популяризація ресурсів і пам'яток  Другої світової війні має прокласти місток пам'яті від сучасників до нових поколінь українців. З презентацією детальніше можна ознайомити тут

Матеріал підготувала та провела зустріч зі студентами 3 курсу

доцент кафедри цивільного та господарського права

Лілія Панькова

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook