Вчена рада факультету землевпорядкування підбила підсумки діяльності та схвалила завдання на 2021-2022 академічний рік

30 серпня 2021 року
    30 серпня 2021 р. відбулось розширене засідання вченої ради факультету землевпорядкування в роботі якої від ректорату взяв участь проректор з наукової та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, а від ради роботодавців– Ольга Сингаївська. Засідання розпочалось зі святкової ноти. Вадим Кондратюк вручив завідувачеві центру «Охорона природних ресурсів та реформування земельних відносин» Людмилі Кольосі нагороду – диплом «Заслужений працівник НУБіП України», а студентці магістратури Яніні Степчук – Почесну грамоту НУБіП України.

    Першим питанням порядку денного була доповідь декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова «Про підсумки діяльності науково-педагогічного колективу факультету землевпорядкування у 2020-2021 навчальному році та завдання на 2021-2022 навчальний рік». Декан звернув увагу на болючі для факультету питання, що прозвучали у доповіді ректора Станіслава Ніколаєнка, на серпневій вченій раді Університету, 28 серпня 2021 року. Серед них зменшення контингенту студентів, прояви нестатутних відносин, публікаційна активність тощо. Ці а також інші питання стали предметом обговорення.

    Потому Тарас Олексійович зупинився на організації освітнього процесу в умовах пандемії. Необхідності застосування змішаної моделі навчання та удосконалення якості освітньої діяльності, особливо дистанційної освіти. Потрібно максимально перелаштуватися на дієві методи освітньої діяльності, виховної, наукової роботи в умовах карантину; за дистанційного/змішаного навчання вибудовування освітнього процесу має відбуватися, в першу чергу, з урахуванням інтересів та психолого-педагогічних вікових особливостей молоді; нова якість зв’язків з виробництвом; рішуча перебудова профорієнтаційної роботи; радикальна зміна кадрової роботи, відбір і підтримка молодих вчених; нарощування ефективності міжнародних зв’язків; поліпшення гуманітарної, виховної складової. І обов’язково нарощувати дисципліну та відповідальність всіх працівників факультету.

    Окремо декан висвітлив підсумки вступної кампанії 2021 року зазначивши, що за підсумками рейтингу університетів України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», факультет входить в трійку кращих ЗВО України, а за окремими показниками є беззаперечним лідером. За результатами адресного розміщення державного замовлення для випускників шкіл, найбільшу кількість місць отримали майбутні землевпорядники та геодезисти КНУ ім. Тараса Шевченка (50), НУБіП (47). Мінімальний прохідний бал суттєво зріс і становив у 2021 році – 171.258 у порівнянні з минулорічним 165.684. На перший курс 47 абітурієнтів (з них 30 – бюджетників) вступили за першим пріоритетом. Це свідчить про те, що майже 50 % першокурсників цілеспрямовано обрали НУБіП і факультет землевпорядкування. Проте контингент магістрів за останні 5 років суттєво зменшився. Це дуже поганий знак для випускових кафедр і тривога у 2022 році буде зберігатися.

 

 


    Вже котрий рік поспіль нашою візитівкою стали круглі столи на актуальні проблеми геодезії та землеустрою. У 2020-2021 н.р. разом із ВГО "АФЗУ" та "Земельною спілкою України" ми продовжували їх організовувати, ми активно популяризуємо ці заходи в Інтернет просторі, аби залучати якомога ширшу аудиторію. Водночас, наукова робота на факультеті не ведеться за принципом "рівнонапруженості". Одні кафедри позиціонують себе як кращі в університеті зі значним обсягом фінансування наукових досліджень, інші – суттєво відстають (на окремих вже кілька років поспіль не ведеться підготовка аспірантів, відсутні наукові проекти). Друге – порівняно низьким продовжує залишатися індекс цитування у значної кількості НПП.

    У міжнародній діяльності ми реалізовуємо спільний проект завдяки земельному субпроекту Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD) у рамках якого факультет землевпорядкування НУБіП України вже понад 10 років активно співпрацює з Товариством з управління та реалізації земель, що здійснює управління державними сільськогосподарськими землями та лісами на території східної Німеччини (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH). Співробітники брали участь у FIG e-Working week (онлайн тиждень Міжнародної федерації геодезистів), Baltic Surveying та ін. Відбулася серія онлайн-зустрічей між представниками факультету землевпорядкування НУБіП України та факультету землевпорядкування і водного господарства Університету Вітовта Великого (м. Каунас, Литва) та університету Вармії і Мазовії (м. Ольштин, Польща) щодо спільних навчальних програм.
   

    Звітуючи, керманич зазначив, що протягом складного року колектив всіма силами намагався проводити виховну, патріотичну, спортивно-масову роботу. У серпні 2021 року на базі Дзвінківського геодезичного навчального полігону відбулась – «Літня школа із геодезії та землеустрою 2021», в якій взяли участь представники ради роботодавців факультету. Підписано договір про співробітництво між НУБіП України і партнером-роботодавцем ТОВ «Кайлас», а також відкриття міжкафедральної аерогеодезичноі лабораторії на факультеті землевпорядкування. Протягом 2020-2021 навчального року ми проводили «Школу першокурсника 2021» та Школу професійної майстерності землевпорядника та геодезиста, на яку завітали представниками компанії «ЕЛАЙН», проведено майстер-клас з практичного використання комплексу сучасних ГНСС приймачів ElNav і70, ElNav M3 і контролер-планшета з широкомасштабними SMART функціями та електронних тахеометрів GeoMax, які надійшли на факультет завдячуючи плановій щорічній програмі із закупівлі приладів та обладнання для освітнього процесу. Також проведено низку виховних заходів.

    Структурним підрозділом факультету є ННВЦ «Охорона природних ресурсів та реформування земельних відносин», на базі якого ми заробляємо кошти у спецфонд, надаючи освітні послуги.

    На завершення доповіді Тарас Олексійович звернувся до трудового колективу факультету і студентства працювати на повну силу задля досягнення бажаного результату з усвідомленням тих викликів і загроз, що постали перед факультетом, університетом та освітою в цілому.

    Пріоритетними завданнями факультету і кафедр у 2021 році мають стати: успішна акредитація освітньої програми "Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища"; адаптація робочих програм дисциплін з урахуванням потреб провідних постачальників рішень у галузі точного позиціювання; продовжити розширювати міжнародне співробітництво і практику проведення Круглих столів разом з роботодавцями; організувати сучасну аудиторію для проведення відеоконференцій; провести інвентаризацію архіву землевпорядної документації та звітів з оцінки земельних ділянок і розробити зразкові (типові) види землевпорядної документації; оновити і тримати в актуальному стані веб-Сторінку факультету та кафедр; відкрити аспірантуру зі спеціальності 193 Геодезія та землеустрій; продовжувати профорієнтаційну роботу, шляхом проведення Дня відкритих дверей для випускників шкіл, ліцеїв і коледжів, виїзних майстер-класів, запровадження Школи юного географа.

 

    Наприкінці декан Тарас Євсюков щиро привітав усіх присутніх з 25-річчям факультету землевпорядкування і побажав успіху у наступному навчальному році.

    По завершенню промови учасники засідання мали змогу висловити свої думки з приводу поставлених питань і подискутувати. Активно долучився до обговорення завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук. Він підкреслив, що факультет землевпорядкування має дві науково-дослідні теми, ще є дві пропозиції, які будуть розглядатися на конкурсі. Факультет у нас порівняно невеликий, тому не має змоги робити потужні міжнародні проекти. Проте ми повинні прагнути до цього, нарощувати потенціал. Також варто зазначити, що наші студенти вибороли призові місця у конкурсах студентських наукових робіт. Важливим є відкриття аспірантури за спеціальністю «Геодезія та землеустрій», це було б великою перевагою при акредитації.

    Андрій Мартин, завідувач кафедри земельного проектування, погодився зі словами декана. Дійсно, однією з найголовніших проблем факультету є зменшення кількості студентів. Але з кожним роком ми набираємо все більше студентів. Порівняно з іншими в цій галузі, ми – найкращі.

    Ольга Сингаївська привітала колектив факультету землевпорядкування з початком нового навчального року. Прозвучали побажання здоров’я, продуктивності та успішних студентів. Також Ольга Миколаївна подякувала від імені ради роботодавців за хороших фахівців, яких ми формуємо. За останні роки рівень підготовки випускників значно піднявся. Тому продовжуємо нашу плідну співпрацю.

   Не менш важливо було почути присутніх студентів на засіданні. Заступник голови студентської організації, студентка 2 курсу Вероніка Волинець підсумувала цей рік зі сторони студентства. Це було важко. Але викладачі завжди готові йти на зустріч. Крім навчання також є насичене культурне і спортивне життя.

    Заключне слово прозвучало від представника ректорату, проректора з наукової та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка. «Приємно бути присутнім тут, оскільки я вважаю ваш колектив згуртованою командою. Від імені ректора вітаю вас з новим навчальним роком! Бажаємо, щоб пандемія не завадила навчанню і щоб в такому ж складі ми успішно завершили цей навчальний рік. Факультет землевпорядкування – не найбільший, проте це не стає на заваді успішності. Кількість студентів на бакалавраті зростає з кожним роком, в той час зниження по магістратурі є і над цим треба працювати. Загалом збільшення контингенту студентів реальне. Все залежить від нас з вами. Потрібно якісно виконувати посадові інструкції. Також звертаю увагу на те, що потрібно активізувати наукову діяльність, публікаційну активність, адже це також формує рейтинг університету. І найголовніше – продовжувати надавати якісні освітні послуги та працювати та благо Університету!».

Катерина Лук'янчук,
асистент кафедри геодезії та картографії

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook