Регіональний Східноєвропейський Центр моніторингу пожеж

Поточна пожежна небезпека за умовами погоди

 


Фактичний показник пожежної небезпеки https://www.meteo.gov.ua/ua/Pozhezhna-situaciya

  

Система (або модуль) прогнозування поточної пожежної небезпеки (Fire Dander Forecast), на основі актуальних метеорологічних даних, щоденно генерує карти з ймовірним рівнем пожежної небезпеки за умовами погоди для певного регіону або країни. Для розрахунку використовуються метеорологічні дані, що надходять від трьох провідних систем: Європейського центру метеорологічного прогнозування (ECMWF), а також французького (Meteo France) та німецького (DWD) метеорологічних сервісів. Надходження й обробка метеоданих здійснюється щоденно.

У зв’язку з інтенсивними бойовими діями під час війни, яку розв’язала російська федерація, на значній території України збільшилася кількість джерел вогню (обстріли, бомбардування) у природних екосистемах, які почали призводити до масового виникнення ландшафтних пожеж. Зважаючи на обмеження у роботі Гідрометцентру України та фактичним початком пожежонебезпечного періоду в Україні, а також значною кількістю ландшафтних пожеж, що виникли на території України від початку військової агресії росії, одним із першочергових завдань є налагодження системи оцінювання та прогнозування пожежної небезпеки за умовами погоди та передача цих даних зацікавленим сторонам для забезпечення готовності служб, що відповідають за охорону лісів та інших природних комплексів від пожеж. Фахівці EFFIS (European Forest Fire Information System, JRC, Copernicus) зголосилися надавати відповідну інформації (FWI та ISI), яка стосується оцінювання рівня пожежної небезпеки на основі наданої інформації сформовано дану довідку.


Індекс пожежної небезпеки (FWI). Індекс пожежної небезпеки (FWI) розраховується як комплексний показник, який складаэться з п’яти субкомпонентів, вважаєтся найбільш поширеним та довершеним показником, що характеризує ризики виникнення лісових пожеж. Основною вхідною інформацією, яка слугує базою для подальших розрахунків індексу є:
- відносна вологість повітря;
- температура повітря опівдні (коли вона має найвище значення);
- загальна кількість опадів впродовж 24 годин;
- максимальна швидкість вітру (Van Wagner, 1987).

ISI initial spread index або початковий індекс поширення пожежі характеризує швидкість поширення вогню без впливу змінної запасів доступних горючих матеріалів (ЛГМ) (Van Wagner. 1987. Може використовуватися для оцінювання ризиків потенційних трав’яних пожеж. Оскільки ISI поєднує в собі вплив швидкості вітру та вмісту вологості дрібних ЛГМ, також може бути використаний для прогнозування пройденої пожежею площі.
На даний момент модуль прогнозу пожежної небезпеки EFFIS надає доступ до індексів пожежної небезпеки з використанням прогнозу погоди з двох детермінованих моделей: ECMWF (8 км) і MeteoFrance (10 км), та однієї ймовірнісної моделі – ECMWF (з просторовим розрізненням 18 км) (https://effis.jrc.ec.europa.eu).

Джерела:
Van Wagner, C. E., 1987: Development and structure of the canadian forest fireweather index system, in: Can. For. Serv., Forestry Tech. Rep, Citeseer
Посилання на опис та градацію рівнів пожежної небезпеки (FWI) та її компонентів (ISI): https://effis.jrc.ec.europa.eu/about-effis/technical-background/fire-danger-forecast

ДОВІДКА про пожежну небезпеку погоди (поточні та прогнозовані значення) з 11.04.2022 по 13.04.2022 р.

ДОВІДКА про пожежну небезпеку погоди (поточні та прогнозовані значення) з 05.04.2022 по 07.04.2022 р.

ДОВІДКА про пожежну небезпеку погоди (поточні та прогнозовані значення) з 04.04.2022 по 06.04.2022 р.

 

 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook