На факультеті ветеринарної медицини проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Наукові передумови оптимізації органічного бізнесу»

19 квітня 2021 року
В рамках V Міжнародного конгресу «ОРГАНІЧНА УКРАЇНА 2021 - ТРАНСФОРМУЄМОСЯ. СИЛЬНІШІ. РАЗОМ», що тривав впродовж 15 - 17 квітня 2021 року, відбулася друга онлайн Міжнародна науково-практична конференція «Наукові передумови оптимізації органічного бізнесу». Дана конференція була проведена на базі факультету ветеринарної медицини. До роботи у якості відвідувачів доєдналось близько 100 слухачів. Завдяки онлайн-формату заходу відбулося розширення географії учасників. Незважаючи на закриті кордони, конференція дозволила представникам органічного бізнесу та науки з усього світу розглянути способи досягнення спільної мети – виробництва якісної і безпечної продукції, збереження довкілля, поліпшення благополуччя тварин в різних куточках земної кулі.

Для учасників конференція стала доброю нагодою отримати інформацію про новітні наукові розробки та їх застосування на практиці, сучасні підходи органічного виробництва, експертні доповіді від провідних світових фахівців у галузі ветеринарії та АПК.
Метою заходу було підвищити обізнаність фахівців, технологів, лікарів ветеринарної медицини, виробників, освітян та громадськості щодо необхідності та перспективності ведення органічного виробництва; ознайомити учасників із новітніми розробками та відкриттями вчених та наукової спільноти; надати інформацію та платформу для обміну досвідом щодо методів та способів ведення органічного тваринництва; акцентовано розглянути нагальні проблеми та складнощі у цій галузі. Запропонувати шляхи їх вирішення.
Проведенню наукової конференції передувало два насичених дня конгресу, що проходили також онлайн. Усі три дні було забезпечено синхронним перекладом. Здійснено відеозапис усіх доповідей. Який буде надіслано усім зареєстрованим учасникам, так само як і презентації доповідей спікерів.

З вітальним словом до учасників звернувся Микола Цвіліховський — декан факультету ветеринарної медицини, д.біол.н., акад., НУБіП України, який зазначив, що виробництво органічної продукції тваринництва — запорука здоров'я людства.

Президент ГС "Органічна Україна" Олена Корогод (Березовська) відзначила необхідність співпраці науки і бізнесу та наголосила на необхідності поглиблення знань про органічне виробництво і роль закладів вищої освіти у підготовці фахівців з органічного виробництва задля сталого природокористування. Приємно, що саме Національний університет біоресурсів і природокористування України є партнером цього заходу, адже в самій назві цього Університету звучить турбота про довкілля!

Національний експерт Олександр Каліберда від імені проекту "Німецько-українська співпраця у галузі органічного сільського господарства" привітав учасників конференції та надав інформацію про функціонування Платформи знань з органічного виробництва. На якій розміщено і продовжує розміщуватися експертна інформація про органічне тваринництво, рослинництво, аквакультуру тощо. Тези доповідей нинішньої та минулорічної конференції також будуть розміщені на даній платформі.

Наталя Прокопчук – координатор органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», висловила переконання, що саме такі науково-практичні заходи зближують виробництво і науку й консолідують й просувають органічний ринок України.

Ольга Якубчак — доктор ветеринарних наук, професор кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька, НУБіП України, у своїй доповіді розкрила два надзвичайно важливі питання: «Наближення українського законодавства у сфері безпечності харчових продуктів до вимог ЄС» та «Простежуваність».

Новохатня Оксана – заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та кормів, начальник відділу безпечності харчових продуктів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини зробила доповідь на тему: "Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Нею було також розкрито питання законодавчого регулювання органічного тваринництва: Закони України "Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин", "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

Роман Колач — професор Інституту ветеринарної медицини, Департамент охорони здоров'я та захисту тварин, Університет Миколи Коперника в Торуні, (Польща), екс-ректор Вроцлавського природничого ун-ту, почесний доктор НУБіП України, розповів про добробут свиней. У своїй доповіді він розкрив питання стосовно того, чого очікує європейський споживач і як виробники свинини повинні адаптувати свою виробничу систему до зростаючих потреб ринку?

Анна Войцік — президент Польського товариства тваринництва, кафедра гігієни тварин та довкілля, факультет біоінженерії тварин, Університет Вармії та Мазури в Ольштині, розповіла про стан та перспективи розвитку органічного виробництва в Польщі, зокрема, зупинившись на біодинамічному та органічному веденні тваринництва.

Ріан ван Егмонд — Королівська служба здоров’я тварин (Нідерланди), зробив доповідь на тему: "Скорочення використання антибіотиків на молочних фермах. Досвід у Нідерландах".

Аннемарі Ребел — начальник відділу Здоров’я та добробуту тварин, розповіла про забезпечення здоров’я та вирощування резистентних тварин, стійких до захворювань у Нідерландах (наукові розробки університету Вагенінгену).

Олександр Вальчук — завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, НУБіП України, продемонстрував розроблену і випробувану систему цифрового моніторингу ветеринарного благополуччя у скотарстві, вівчарстві, козівництві.

Юлія Слива — к.т.н, доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів, НУБіП України, висвітлила надзвичайно цікаву і корисну всім виробникам інформацію про глобальні ініціативи з безпечності харчових продуктів та забезпечення високих стандартів якості органічної продукції тваринництва.

Юрій Шульга — к. с.-г. н., керівник напрямку тваринництва БТУ-ЦЕНТ, презентував доповідь: «Чому пробіотики — це мастхев органічного господарювання?».

Марія Кучерук — завідувач кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька, НУБіП України, продовжуючи тему здорового кишечнику та здоров’я тварин, розповіла про власні розробки для органічного тваринництва в рамках виконання наукових досліджень з органічного птахівництва «Постбіотики та система санітарно-гігієнічних заходів для забезпечення здоров’я та благополуччя птиці за виробництва органічної продукції».

Вадим Іщенко — завідувач кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії, НУБіП України, доповів про проведення наувових випробувань аюрведичних фітокомплексів у птахівництві та перспективність цього напрямку профілактики й лікування хвороб тварин в Україні.

Бондарєв Сергій — провідний фахівець із сертифікації ТОВ "Органік Стандарт", координатор групи "Тваринництво", висвітлив питання переробки органічної продукції тваринництва, зокрема, необхідності дотримання усіх технологічних операцій задля недопущення забруднення й знецінення органічної продукції.

Марія Галабурда — к.б.н., доцент кафедри ветеринарної гігієни ім.проф. А.К. Скороходька, НУБіП України, зробила доповідь на тему: "Запобігання фальсифікаціям в ланцюзі виробництва та обігу органічних харчових продуктів".

На заключення даного заходу організатори подякували всім  учасникам конференції за увагу до даного заходу, а спікерам – за фахові й змістовні презентації, що глибоко розкривають особливості органічного виробництва й необхідність усвідомлення ризиків, що пов’язані з ним, важливість гуманного й дбайливого ставлення до продуктивних тварин.
Окрема вдячність спікерам з Польщі: Роману Колачу, Анні Войцік; Нідерландів: Ріан ван Егмонд та Аннемарі Ребел за те, що відгукнулись і знайшли можливість доєднатися до даного заходу; представнику посольства Нідерландів в Україні Ірині Дудяк 
– за сприяння в налагоджуванні міжнародних зав’язків; Проекту "Німецько-українська співпраця у галузі органічного сільського господарства" та Швейцарсько-українській програмі «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України».

Тези за напрямком конференції приймаються до 30 травня 2021 року. Сертифікат учасника буде надіслано кожному автору.

 

Марія Кучерук,
завідувач кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька, НУБіП України,
віце-президент ГС «Органічна Україна»,
голова науково-дорадчої ради ГС «Органічна Україна»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook