Передзахист дисертаційного дослідження «Екстернальні ефекти гідроенергетики та їх вплив на аграрний сектор економіки»

27 березня 2021 року

 25.03.21 на розширеному on line засіданні кафедри економічної кібернетики відбувся передзахист дисертаційного дослідження аспірантки кафедри Голячук Ольги  «Екстернальні ефекти гідроенергетики та їх вплив на аграрний сектор економіки» представленого на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 Економіка (науковий керівник професор А.В. Скрипник).

В якості запрошених були присутні д.е.н., професор кафедри економічної теорії Байдала Вікторія Володимирівна, аспіранти, спошукачі та студенти кафедри. Рецензентами роботи були призначено завідувача кафедри економічної кібернетики д.е.н., професора Жерліцина Д. М., та доцента кафедри Клименко Н. А. Головне питання, що розглядалося в дослідженні це суспільна доцільність подальшого використання каскаду Дніпровських ГЕС в його сучасному стані. На це питання автор дає негативну відповідь, внаслідок загального негативного екстернального ефекту водосховищ, оціненого в грошовому еквіваленті в 470 млн. USD в цінах 2020 року щорічно, що суттєво перевищує як вартість електроенергії, яка генерується (гідро генерація надає лише 5% від загального споживання електроенергії)  так і  інші позитивні ефекти від експлуатації каскаду.

 На жаль, представлене дослідження базувалося практично повністю на роботах зарубіжних економістів, які вже тривалий проміжок часу працюють на проблемами гідро генерації в США та країнах ЄС, що виникли внаслідок зміни поглядів відносно впливу гідро генерації на стан довкілля та рівень життя прибережного населення.  В Україні проблемами дніпровського каскаду  займаються   екологи, історики (дослідники злочинів  тоталітарного режиму), активісти покращення довкілля. На жаль, економісти не вважають цю проблему гідною переоцінки. При обговорення було висловлено багато побажань відносно покращення структури роботи та якості викладу. Кафедра підтримала дослідження О. Голячук та побажала успіху у подальших кроках. До речі, історики знайшли цікаве підґрунтя в концепції побудови каскаду водосховищ,  авторство якої належить особисто «генію всіх часів і народів» Йосифу Сталіну. Каскад Дніпровських водосховищ повинен був бути першою лінією оборони від посягань проклятого імперіалізму на колиску світової революції – Радянський Союз. Ну а другою лінією був каскад Волзьких ГЕС. Все це було реалізовано і  ми продовжуємо жити по сталінським лекалам в розділеній  водосховищами країні, які стрімко перетворюються в болота.
Д.е.н. професор А.В. Скрипник.
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook