Майбутні кадровики та менеджери закладів освіти захистили магістерські роботи

5 грудня 2020 року

Як швидко плине час... Ще вчора вони були абітурієнтами, а вже сьгодні презентували результати своїх наукових досліджень і практично стали випускниками спеціальності «Менеджмент»!

На кафедрі управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету 30 листопада і 1 грудня 2020 року дистанційно відбулися захисти магістерських робіт студентів спеціальності  073 «Менеджмент»  за освітньо-професійними програмами «Управління персоналом» та «Управління навчальним закладом». Доповідей магістрантів супроводжувалися презентаціями.

Вітали студентів члени державної екзаменаційної комісії на чолі із завідувачем кафедри педагогіки, доктором педагогічних наук, доцентом  Русланом Сопівником, а також його колеги: завідувач кафедри управління та освітніх технологій, професор Сергій Кубіцький та професор цієї ж кафедри Микола Михайліченко.

Звичайно, підготовка та захист магістерських робіт відбувалася в період карантину, що додало проблем і викладачам, і студентам. Треба було використовувати вже опановані за рік способи взаємодії, нові методи подачі інформації, її аналізу, обробки та проведення досліджень. Але наш університет має високий рівень комп'ютеризації та автоматизації освітнього процесу, викладачі вміють застосувувати інформаційно-комунікаційні технологій, тому проведення досліджень, оформлення результатів роботи і проведення захисту магістерських робіт в дистанційному режимі не викликало ні у кого з них серйозних проблем.

Для проведення досліджень використовувалась електронна бібліотека університету, наукометричні бази даних SCOPUS, Web of Science та EBSCO PUBLISHING, до яких мають доступ як викладачі, так і студенти НУБіП України. Впродовж консультацій наукові керівники працювали з магістрами у системах MOODLE (навчально-інформаційний портал НУБіП України), Cisco Webex Meetings, Zoom тощо. А це також сприяло високому технічному, організаційному та науковому рівні процедури захисту магістерських робіт.

Ще за кілька днів до захисту магістерських робіт тестувався зв'язок, наукові керівники проводили репетиції зі своїми студентами. Роздруковані слайди доповідей були роздані членам комісії на випадок збоїв при завантаженні презентації (але їх не сталося).

І ось настав день захисту магістерських робіт. Всі члени державної екзаменаційної комісії і студенти підключаються до відеоконференції. Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Ігор Буцик представляє голову комісії та інших її членів. Голова комісії, професор Руслан Сопівник оголошує про початок захисту, попереджає студентів про необхідність дотримання регламенту і запрошує першого бажаючого. Почали!

Варто відзначити, що теми робіт, як і в попередні роки, були актуальними, цікавими і різноплановими. У своїх роботах студенти пропонували цікаві, навіть інноваційні ідеї.

Найбільше всіх здивували дівчата. Вони беруться за такі складні, здається, зовсім нежіночі проблеми. Але як логічно і змістовно доводять вони доцільність власної точки зору, власної дослідницької позиції, їхня аргументація нікого із членів комісії не залишає без відповіді.

А які дискусії спалахують після завершення доповіді! Так, наприклад, півгодини вона  тривала після завершення доповіді роботи Вікторії Діхтярук, Євгенія Канарського, Маргарити Шмельової з управління персоналом, а також Ольги Афанасьєвої, Ірини БілецькоїЮлії Вітюк з управління навчальними закладами.

Членам комісії сподобалися відповіді як хлопців, так і дівчат. Часом вони ставили достатньо складні запитання, перевіряючи знання теорії з різних дисциплін навчального плану. Взагалі за ці декілька годин досвід кожного з учасників обговорень серйозно збагатився, а викладачі на цей час знову змогли десь відчули себе студентами.

Безумовно, кульмінацією захисту є обговорення робіт комісією. Вона відзначила, що роботи студентів стали більш обгрунтованішими та цікавішими. Адже дехто із студентів на момент захист умав по декілька наукових публікацій у наукових виданнях.

Більшість випускників отримали оцінки «відмінно» і лише декілька – «добре». Усі члени комісії з радістю відмітили той факт, що роботи магістрантів написані на високому теоретичному та методичному рівні, а обрані теми є більш ніж актуальними. Упродовж обговорення прозвучало багато практичних рекомендацій, які необхідні майбутнім управлінцям в подальшому професійному житті. Ось він головний момент, момент справжньої радості!

Сьогодні, коли вже пройшло декілька днів, ми можемо з упевненістю сказати, що теоретична підготовка на кафедрі управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету здійснюється на основі сучасних досягнень науки і техніки у сфері управління і орієнтована на компетенції запропоновані нашими стейкхолдерами. Але запорука успіху студентів не тільки в якісній теоретичній підготовці, але й у практичній складовій. Не лише практичні заняття,  але й різноманітні науково-виробничі практики студентів відбуваються на базі підприємств і установ-партнерів, яких у НУБіП України є чимало. Завдяки цьому рівень досліджень і отриманих результатів студентів відзначено комісією як високий. Кафедра управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету - це нові можливості для професійного розвитку управлінців, у якій би сфері вони в майбутньому не працювали! Головне, їх навчили мислити глобально, а діяти локально, - це найголовніше, це той навик, з яким можна бути успішним в будь-якій галузі.

На підставі відгуків студентів, можна зробити висновок, що всі викладачі кафедри залишили у них найприємніші спогади. Доброзичливе ставлення до студентів, постійна мотивація до подальшого фахового зростання, здатність пояснити складні речі простими словами, притаманні кожному. Особливе значення для студентів мала невимушена атмосфера спілкування з викладачами, відсутність будь-якого формалізму, створення кафедрою освітнього середовища, яке надає великі можливості для позааудиторної роботи і спілкування студентів, навіть попри складні карантинні обмеження.

«Навчання на кафедрі управління та освітніх технологій навчило нас вчитися, не зупинятися на досягнутому, вдосконалювати свої знання і досвід, а також не тільки досягати намічених цілей, але й закріплювати результат, утримувати його та йти далі не дивлячись ні на які труднощі. Ми вам дуже вдячні, шановні викладачі! Великє вам спасибі  за ваше терпіння, за мудрість, за розуміння і підтримку!» - зазначають випускники.

Василь Базелюк,
доцент кафедри управління та освітніх технологій;

колектив студентів-випускників кафедри 2020 року

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook