«Екологічна стежка» – нова принада ботанічного саду

28 травня 2020 року
     Ще однією святковою локацією до 122-річчя НУБіП став ботанічний сад університету: тут відкрито чергову новинку – «Екологічну стежку».

     Це осередок природнього лісу, збережений у мегаполісі, яким є Київ, розповідає завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук. Тут на площі у 2,2 гектара збережено цінний біотоп – черешню лісову (яка в Україні характерна лише власне для Поділля), дуби віком до 400 років (хоча загалом в Голосієвському лісі є і старші) та інші. Так ми хочемо показати екологічну складову лісу з максимальною його збереженістю. Плануємо її значне продовження, адже навпроти існуючої території ботсаду ще цілих 43 гектари лісу, які потребують значного облагородження.

  

     «Екологічна стежка» – черговий проєкт кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції довжиною близько 600 метрів. До неї вже приглядаються дикі кози, що буцімто прямують до годівниць біотехнологічного майданчика. Вірніше, їх скульптури авторства Михайла Павловського, які цими днями вписалися у ландшафт ботсаду НУБіП. Це ще одна з принад для відвідувачів саду, третього за територією в столиці. За кожним її поворотом криється якась приємна для них несподіванка, першою з яких стали герої «Лісової пісні» Лесі Українки – Лукаш і Мавка.

     У облаштування саду і його поповнення вкладаємо півмільйона гривень за рік, відкриваючи новий ботсадівський об’єкт, підкреслив ректор університету Станіслав Ніколаєнко. А загалом – більше 5 мільйонів. Причому до вісімдесяти відсотків робіт виконується власними силами із залученням можливостей спонсорів – друзів університету.

  

     Поповнилася і колекція магнолій: п’ять культиварів презентував директор розсадника «Єва» Роман Золотаревський, який власне і допомагав започатковувати її. Між «Євою» та кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції укладено угоду про співпрацю, та й сам її засновник днями захистив тут магістерську роботу.

  

  

  

Валентин Обрамбальський

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook