Проведення атестації робочих місць в навчальних закладах

31 березня 2020 року

Відповідно до пункту 11 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (далі — Порядок), контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, правильністю застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, Переліків робіт із особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці, та інших нормативно-правових актів, відповідно до яких надаються пільги та компенсації працівникам за роботу із шкідливими умовами праці, покладається на Держпраці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків, як тепер, так і в майбутньому.

Відповідно до пункту 4 вищезазначеного Порядку, атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації. Відповідно до ч. 1 статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення визначена відповідальність за порушення терміну проведення та порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 р. № 41 та головним державним санітарним лікарем України, визначено термін «робоче місце» як місце постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності.

Під час проведення атестації на кожне робоче місце або групу аналогічних робочих місць на підприємстві або організації складається Карта умов праці.

Переліки робочих місць, виробництв, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене законодавством, затверджується наказом по підприємству або організації.

Враховуючи вищезазначене, атестацію необхідно проводити по кожному окремому підприємству або організації у встановленому законодавством порядку.

Це стосується насамперед дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, де атестація найчастіше проводиться централізовано, проводячи дослідження факторів виробничого середовища та трудового процесу на базі однієї школи або садочка, та розповсюджуючи результати атестації на всі навчальні заклади району або міста.

Джерело: Управління Держпраці

 

доц М. Мотрич

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook