Нанотехнології в рослинництві: науково-практичний семінар для студентів

15 лютого 2020 року

Підвищення ефективності аграрного виробництва не можливе без фахівців нового формату, адаптованих до викликів ринку праці та вимог роботодавців аграрного сектору.

 

 

14 лютого 2020 року кафедра рослинництва агробіологічного факультету провела науково-практичний семінар «Нанотехнології в рослинництві» для студентів першого і другого ступеня вищого освіти «Бакалавр» та «Магістр», аспірантів та науково-педагогічних працівників. Проведений захід сприятиме підвищенню рівня знань студентів та адаптації їх до умов виробництва. Це один із напрямів забезпечення якості навчання студентів та водночас підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників.

 

Науково-практичний семінар відкрила завідувач кафедри рослинництва, професор Світлана Каленська та зі вступним словом звернулася до учасників науково-практичного семінару декан агробіологічного факультету, професор Оксана Тонха.

 

З цікавою, змістовною доповіддю на семінарі  виступив доктор хімічних наук, професор Віктор Максін «До питання використання мікроелементних композицій на основі наноаквацитратів біоелементів у сільському господарстві і харчовій промисловості». Такі питання вивчає сучасна біоелементологія (біоміка), яка базується на трьох складових: хімія, фізика, біологія. Розкрито механізм формування нанотехнологій та роль найбільш важливих мікроелементів для людини, рослини, тварини, дефіцит яких викликає ряд проблем. Акцентовано увагу і на препаратах з їх використанням, які пройшли випробування та запатентовані в Україні і дозволені до використання. Це такі як: Активатор (для рослин і насіння), Шумерське срібло (має високу бактерицидну дію і використовується для дезинфекції води басейнів і тари для води), Добродій-Комфорт (добриво з властивостями системно-контактного фунгіциду широкого спектру дії).

 

Зацікавила аудиторію інформація Вадима Мельниченка, кандидата економічних наук, представника компанії «Innoparmis AgroScience» на тему: «Нанохелатні мікродобрива». Це інформація про створення і реєстрацію лінійки із 10 препаратів компанії, які випробувані на основних польових культурах (пшениця, картопля, соняшник, енергетична верба, буряки цукрові, соя та інші) та забезпечили високу ефективність застосування нанохелатних мікродобрив.

 

Особливу зацікавленість викликала доповідь професора, завідувача кафедри рослинництва Світлани Каленської «Нанотехнології – нові виклики та можливості в рослинництві». Слухачами отримано інформацію щодо впровадження нанотехнологій в світі та Україні, історичні аспекти від започаткування до сьогодення та напрямки використання. Розкрито економічну ефективність їх застосування у виробництві та окреслено завдання на перспективу.

 

 
 
 
 
 

Кафедра і надалі планує продовжувати започатковані заходи у вигляді науково-практичних семінарів з метою донесення до слухацької аудиторії інновацій у рослинництві.

 

 

 

 

Людмила Єрмакова

доцент кафедри рослинництва

Оксана Тонха.

декан агробіологічного факультету

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook