Цифрова освіта і цифрова бібліотека: що спільного?

24 січня 2020 року

 

  Цифрові технології для більшості користувачів в сучасному світі – це не лише інструмент, а й середовище існування, яке відкриває нові можливості: навчання в зручний час, безперервна освіта, можливість проектування індивідуальних освітніх маршрутів, тощо. Зрозуміло, що основним ресурсом цифрової освіти є інформація, і саме бібліотеки можуть надавати доступ до різних джерел достовірної інформації (навчальні, наукові, довідкові ресурси та ін.).

   Саме тому працівниками нашої книгозбірні згідно наказу ректора № 1113 від 4.11.2019 р. створена цифрова бібліотека НУБіП України, основною метою якої є:

  • формування якісно нового цифрового середовища та надання необмеженого безкоштовного доступу у мережі Інтернет до цифрових об’єктів з колекцій наукової бібліотеки НУБіП України студентам, викладачам, співробітникам, дослідникам університету та іншим категоріям користувачів;
  • створення цифрової колекції цінних і рідкісних видань з фондів наукової бібліотеки НУБіП України та їх інтеграція у світовий інформаційно-культурний простір.

   На даний момент цифрова бібліотека надає доступ з мережі Інтернет до повних текстів таких видань:

  • 137 навчальних підручників та посібників;
  • 103 монографій;
  • 420 авторефератів дисертацій;
  • 97 оцифрованих рідкісних та цінних видань з фондів бібліотеки.

    До речі, авторами навчальних та наукових видань цифрової бібліотеки, є науково-педагогічні працівники нашого університету.
  Слід відзначити, що електронна бібліотека з 6409 повнотекстових документів з локальної мережі університету та електронний каталог з 206292 бібліографічними записами з мережі Інтернет теж є невід’ємними складовими колекції електронних ресурсів бібліотеки та університету, і бібліотекарі щоденно наповнюють їх новими надходженнями документів.
   Однак бібліотеки можуть не лише надавати доступ до достовірних джерел інформації, а й сприяти цифровій грамотності українців.
Про це свідчить започаткування співпраці між Міністерством цифрової трансформації України та Українською бібліотечною асоціацією, а також меморандум про співпрацю, який підписали 11 січня 2020 р. заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан і президентка Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй.
   Тож вже незабаром і наша книгозбірня долучиться до сприяння розвитку цифрової грамотності, але детальніше про це поговоримо пізніше.

Кіщак Тетяна,
директорка наукової бібліотеки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook