Тарас Євсюков взяв участь у першій пресконференції новопризначеного голови Держгеокадастру Дениса Башлика

8 грудня 2019 року
     Минулого тижня Прем’єр-міністр Олексій Гончарук представив нового голову Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. У результаті відкритого конкурсу ним став Денис Башлик, який до цього очолював міжнародний департамент відомства.

     Досвід співпраці з новопризначеним очільником служби факультет землевпорядкування НУБіП вже має. Адже разом неодноразово було організовано і проведено спільні інвенти з міжнародними експертами галузі, наприклад з Робером Левеком (Франція) – науково-практичний семінар «Досвід Франції у проведенні загальнонаціональної оцінки земель» (https://nubip.edu.ua/node/42969) або ж виробничі стажування для співробітників факультету від експертної місії ТАІЕХ (https://nubip.edu.ua/node/55278) та ін.

    6 грудня Денис Башлик в якості нового голови Держгеокадастру представив концепцію реформування органу і стратегію його розвитку «Кадастр 2.0. Прозорість, доступність, інновації» (ознайомитися з його презентацією можна за посиланнями http://bit.ly/2Pnk4w9 (версія українською мовою), http://bit.ly/2Rmac8q (версія англійською мовою)). На захід був також запрошений і декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. За участі представників міжнародних фінансових інституцій, інвесторів і журналістів Голова Держгеокадастру презентував власний «to do list» змін у відомстві. Серед головних кроків успішної роботи всієї структури він виокремив:
1) повну діджиталізацію процесів та усунення взаємодії з чиновниками задля забезпечення сервіс-орієнтованості служби;
2) комплексне перезавантаження та перевірку діяльності Держгеокадастру і його територіальних органів;
3) створення Департаменту якості сервісів та запровадження громадського контролю;
4) скорочення та спрощення процедур, зокрема уніфікацію вимог до документації із землеустрою, запровадження відкритості розроблених проектів землеустрою за кожним суб’єктом;
5) зміни у роботі Державного земельного кадастру: відкриття даних про координати поворотних точок меж земельних ділянок та доповнення Публічної кадастрової карти новими шарами;
6) поступовий перехід до масової оцінки земельних ділянок (нерухомості).
     Важливим напрямком роботи відомства має стати контроль за охороною земель з метою недопущення негативних екологічних наслідків, а це означає, що методику розрахунку розмірів штрафів за шкоду, завдану самовільним зайняттям земель буде переглянуто. Без уваги не лишиться застаріле регулювання топографо-геодезичної діяльності, створення Національної інфраструктури геопросторових даних та оціночна діяльність. Також під час доповіді він торкнувся і питання створення електронних кабінетів сертифікованого інженера-землевпорядника та оцінювача з експертної грошової оцінки.

     Декана ж факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова цікавило питання підготовки кадрів у стратегії розвитку відомства, а саме – яку роль відіграватиме Держгекадастр у підготовці та перепідготовці майбутніх фахівців?

     Відповідь Дениса Олександровича була обнадійливою, адже він переконаний, що профільні установи мають бути локомотивом у попиті на таких фахівців. Співробітництво буде посилено, буде вироблений окремий формат співпраці, підготовки і стажування студентів. Голова Держгеокадастру зізнався, що хоче бачити більше молодих людей, як у центральному апараті, так і територіальних органах. Саме в цьому він і сподівається на допомогу університетів.

     В свою чергу, ми сподіваємося на продовження плідної співпраці науки, виробництва та органів управління галузі, яку вже протягом багатьох років проводить колектив факультету землевпорядкування.

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook