У навчально-дослідних господарствах йде підготовка до зимового періоду 2019-2020 рр.

13 жовтня 2019 року
     10 жовтня 2019 року у Великоснітинському НДГ та Агрономічній дослідній станції на чолі з начальником відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василем Туринським працювала комісія, створена наказом № 919 від 25.09.2019 р. «Про організацію підготовки НДГ до роботи в зимовий період».

     Заступник начальника навчального відділу з питань практичної підготовки студентів Олег Бачинський перевірив готовність гуртожитків та навчально-виробничих лабораторій для практичної підготовки студентів у НДГ. Він поспілкувався із студентами ветеринарного факультету (5 груп четвертого курсу), що нині перебувають на практиці та впевнився, що умови проживання у кімнатах гуртожитку та їдальня студентів задовольняють. Зауважив, що актова зала та спортивна кімната гуртожитку АДС потребують ремонту.

     Професор кафедри технологій виробництва молока та м’яса Василь Костенко поспілкувався із головними зоотехніками і робітниками ферми та надав консультації у питаннях утримання та годівлі великої рогатої худобі різних статево-вікових та технологічних груп. 
     Володимир Ткаченко – доцент кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І.О.Поваженка, – поспілкувався із спеціалістами ветеринарної медицини НДГ. Після відвідування тваринницьких приміщень він зазначив, що наразі відбуваються необхідні поточні ремонти. Відмітив, що після усунення невеликих недоліків тваринницькі приміщення, у яких наразі проводиться дезінфекція та дератизація, готові до стійлового утримання. Окрім цього він відмітив, що тварини в НДГ в достатньому обсязі забезпечені кормовою базою на весь рік зі страховим фондом.
     Василь Хмельовський – в.о. завідувача кафедри механізації тваринництва надав рекомендації в АДС провести технічне обслуговування мобільного кормоприготувального агрегату, водопроводу та гноєприбирального транспортеру в корівнику № 2. У Великоснітинському НДГ він рекомендує на додаток до кормоприготувального агрегату використовувати ще й подрібнювач грубих кормів та також провести технічне обслуговування обладнання тваринницьких приміщень.

     Директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства Ганна Ковалишина із головними агрономами господарств обстежила поля. Вона відзначила наступні моменти. Посівна кампанія у дослідних господарствах НУБіП успішно завершилася. В Агрономічній дослідній станції озимих посіяно на площі 285 га, серед них: пшениця м’яка, жито, третикале та озимий ячмінь. На площі 300 га ще залишилися посіви сорго та кукурудзи на зерно, які будуть зібрані найближчим часом. У Великоснітинському НДГ посів пшениці озимої проведено на площі 714 га та ячменю озимого – на площі 175 га. Ще залишились не зібраними посіви сорго на площі 22 га, сої – 140 га та кукурудзи на зерно – 300 га. Збирання урожаю з цих полів господарство розпочинає 12.10.2019 р. та проведе його у стислі строки. Посіви пшениці озимої знаходяться у фазі сходів.

      Професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю Наталія Макаренко обговорила директорами питання приведення діяльності дослідних господарств до вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, використання, відтворення та охорони природних ресурсів. Намічено наступний етап роботи з організації поточного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства та розроблення заходів з приведення виробничих та інших сфер діяльності господарств у відповідність з чинними природоохоронними вимогами.

     У Великоснітинському НДГ завершені капітальні та поточні ремонти та утеплення виробничих приміщень, продовжуються роботи по благоустрою МТФ. Триває реконструкція складу для зберігання зерна на 2 000 тон.
     План робіт з підготовки до зимового періоду Агрономічної дослідної станції виконаний лише частково. Слід провести ремонт транспортерів та підлоги у корівниках, ремонт та утеплення водогінних колодязів та водогону на МТФ, скління всіх виробничих приміщень МТФ. Окрім цього провести ревізії та профілактичного ремонту всього електротехнічного устаткування, електричних мереж, опалювальних пристроїв, бойлерів та організація заготівлі твердого палива до опалювального сезону.

     Планом робіт НДГ Ворзель виконано частковий ремонт покрівлі корівника, заміна та ремонт віконних рам в приміщенні корівника, бетонування підлоги на 25 скотомісць у корівнику, утеплення вакууму та молокопроводу у приміщенні корівника.
     У Немішаївському агротехнічному коледжі же проведено заходи з підготовки господарства до зимівлі на суму 370 тис. грн, а саме: відремонтовано покрівлі зерноскладу площею 350 м.кв.; проведено внутрішні ремонтні роботи МТФ ВРХ (фарбування, зварювальні роботи, заміна настилу (160 кв. м., бетонування, утеплення); проведено капітальний ремонт агрегату ЗАВ 40 (заміна автоматики, конвеєру, робочих механізмів).
     Ніжинський агротехнічний інститут проводить утеплення та дезинфекцію тваринницьких приміщень та планову вакцинацію тварин.

     Станом на 01 жовтня 2019 року загальне поголів’я великої рогатої худоби господарств університету становить 1572 голови, у тому числі корови 571 голова. У 2019 році тваринництво НДГ у повній мірі забезпечено кормовою базою: силосом – на 125% (18 500 тон) та сіном – на 179 % (2 289 тон). Великоснітинське НДГ для отримання шроту планує переробити 200 тон сої та 150 тон соняшнику власного виробництва.

     За 9 місяців 2019 року надій на 1 фуражну корову по господарствах становить: у Велисконітиському НДГ 5 259 кг (+745 кг до 2018 р), НДГ Ворзель 5 007 кг (-369 до 2018 року), АДС 4 818 кг (+371 кг до 2018 року), Немішаївський АТК 3 648 кг (+148 кг до 2018 року), Ніжинський АТІ 3 573 кг (-182 кг до 2018 року). Середній показник по університету становить 4 805 кг на 1 фуражну корову, що на 367 кг більше у порівнянні до минулого року. На кінець 2019 року планується отримати 6 400 кг молока на одну фуражну корову.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook