Агрономія – від давнини до сучасності

25 червня 2019 року

    Тематичний перегляд літератури «Агрономія – від давнини до сучасності» відкриває для  користувачів бібліотеки тему наукових досліджень в агрономії сьогодення і 100-літньої давнини.

 

   У фондах бібліотеки зберігається багато видань, що мають більш, ніж вікову історію. Знайомство з такими історичними скарбами дає можливість дослідити розвиток аграрної науки в Україні ще за панування Російській імперії.
   На перегляді представлені періодичні видання 1901-1930 рр., що надходили до бібліотеки в різні роки. Цікавим є факт, що всі видання даного періоду мають різні бібліотечні  печатки.
   Є видання з печаткою Київського політехнічного інституту імператора Олександра ІІ.
 
 
 
    А є з печаткою агрономічного гуртка, з якого і бере початок наша книгозбірня.
 
 
   А ось  «Журнал опытной агрономии» 1920 року вже має штамп бібліотеки Київського сільськогосподарського інституту. 
 
 
 
   Реклама – один з важливих складників успішної діяльності підприємства. На початку 20-го століття інститут реклами був так само розвинений, як і в наш час. Розгорнувши журнал «Хозяйство», а саме перший номер, що вийшов в 1906 році, бачимо рекламу тих часів: мінеральних добрив «суперфосфать», сепараторів «Корона»,  та іншої продукції того часу і зразу проводимо аналогію з сучасними періодичними виданнями.
 
 
 
 
   В переліку авторів журналу бачимо відомих вчених того часу. Серед них –Н. К. Малюшицький, асистент Київського політехнічного інституту, професор П. Р. Сльозкін, А. І. Душечкін  та інші.
 
 
   В кожному з представлених журналів багато цікавих і співзвучних з сьогоденням статей.  Актуальною темою нині в землеробстві є обробіток ґрунту за системою No-till та Strip-till. При перегляді журналу «Сельськое хазяйство и лъсоводство» 1907 року, №1. зустрічаємо статтю «Обработка почвы по системъ Овсинского» Н. К. Васильєва, в якій аналізується мілкий обробіток ґрунту, запропонований І.Є. Овсінським.
 
 
   Цікавою є стаття про методику розповсюдження сільськогосподарських знань в Америці («Хуторъ», 1913 р., № 1), коли країною рухався цілий потяг з 3-4 вагонів, в яких на підлозі та стінах розміщувалось безліч експонатів: книжок, плакатів, таблиць та ін. В вагонах могли одночасно розміститися до 100 відвідувачів, їм показували фільми, читали лекції спеціалісти з різних галузей сільського господарства.
 
 
 
   Тож запрошуємо з 24 по 27 червня до читальної зали для науковців (4 навчальний корпус, кімната 41)  всіх, хто бажає доторкнутися до сторінок минулих досліджень та ознайомитися з новими досягненнями вчених нашого університету та України, яких, можливо, також будуть шанувати і через 100 наступних років. 
 
Лариса Сідько,
Людмила Артюх,
працівники інформаційно-
бібліографічного відділу 
наукової бібліотеки
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook