Музей Київського метрополітену – об’єкт зацікавлення студентів-землевпорядників

21 березня 2019, 9:26

19 березня 2019 року найактивніші студенти-землевпорядники 1 курсу 2 групи  відвідали Музей метро. Унікальний, він зібрав у собі історію Київського підземного транспорту від А до Я. І, звісно, поповнює свою колекцію цікавостей і в наш час. Яким чином – зараз дізнаєтесь.


Перші поїзди в метро складалися з трьох вагонів, то ж, асоціативно, вся експозиція музею розміщена у трьох залах з хронологічно розставленими експонатами. Увагу студентів одразу привернув діючий макет станції метро «Дніпро». Як розповіла нам екскурсовод, пані Тетяна, раніше, вагон ставав у поворотне кільце під станцією, повертався на 90°, дуже повільно підіймався (маса його була 36 тон), точнісінько під естакаду і ставав на рейки. В тому ж місці було побудовано перше (тимчасове) депо. Також, в першій залі є багато інформації про перші роки будівництва та роботи метро. Але цю систему припинили після прокладення мосту через річку і відкриття станцій «Гідропарк» і «Лівобережна».


У другій залі мова йде про служби метрополітену, їх функції та обов’язки. Цікаво, що кожен раз, коли відкривалась нова станція, були застосовані історичні реверсивки - «ключі» машиніста від поїзду. Всі нові вагони робили в Росії і переправляли в Київ по залізниці із Митищівського заводу. Саме в цьому музеї збережена найбільша в СНД колекція експонатів стосовно діяльності метрополітену.


У третій залі встановлено перший годинник з центральної тимчасової станції метро, які синхронізував час і інтервали, діючий макет роботи оборотного тупика. На стендах цієї зали розміщена інформація про підрозділи - службу воєнізованої охорони, службах ЕМ, ТС, П, а також про інформаційно-обчислювальний центр і проектно-конструкторське технологічне бюро метрополітену.

 


Що досить важливо, нам розповіли про техніку безпеки в надзвичайних ситуаціях, коли людина, або її особиста річ будь-яким чином опинилася на колії, про основні правила і заборони, необхідні дії в таких випадках і т. д.


Музей Київського метрополітену не тільки цікавий для людей, яким подобається розширювати свій світогляд, він ще й корисний для безпосередніх жителів столиці. То ж ми однозначно рекомендуємо його для відвідування.

 

Тетяна Мазуріна, 

студентка факультету землевпорядкування

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook