Науковці НУБіП запроваджують наукоємні технології у партнерів на виробництві

7 березня 2019 року

     Вже понад чотири роки триває плідна співпраця між факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України і приватним підприємством «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер»» (с. Трипілля, Обухівського району Київської області), яке займається виробництвом продукції аквакультури, а саме – вирощуванням осетрових риб в сітчастих садках, розташованих на акваторії Канівського водосховища. За цей час підприємство визначилося з основним пріоритетом своєї діяльності – виробництвом делікатесної харчової ікри осетрових риб, вийшло на самозабезпечення посадковим матеріалом основного об’єкта культивування – стерляді – і навіть почало продаж молоді цієї риби іншим підприємствам аквакультури України та зарубіжжя.
     Завдяки результатам виробничої діяльності, співпраці з науковцями НУБіП України та активній державницькій позиції керівника ПП «НВСП Бестер»» Юрія Яременка, який, крім того, є виконавчим директором на громадських засадах Асоціації «Українська аквакультурна спільнота» і членом Ради роботодавців ФТВБ НУБіП України, підприємство отримало визнання як один з лідерів вітчизняного осетрівництва, на базі якого проходять наради найвищого рівня.

    Учасники виїзної наради КМ України на базі ПП «НВСП «Бестер», 25.06.2018 р. Зліва направо: Василь Коваленко, доцент каф. аквакультури НУБіП України; Юрій Яременко, директор і співвласник ПП «НВСП «Бестер»; Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби України; Іванна Клімпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр України з питань євроінтеграції; Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України; Ярослав Бєлов, голова Держрибагентства України

     У 2018 році підприємство отримало статус племінного репродуктора по стерляді. Сформовані стадо плідниківта різновікова ремонтна група, які включають представників деснянської і окської природних популяцій цієї риби. Під науковим супроводом доцента кафедри аквакультури Василя Коваленка рибоводи підприємства проводять селекційно-племінні заходи – бонітування та інвентаризацію поголів’ям осетрових риб, яке, крім стерляді, включає сибірського і руського осетрів та білугу.

    Доцент кафедри аквакультури Василь Коваленко з племінною самицею стерляді на садковій лінії ПП «НВСП «Бестер»»

     Щороку для підтвердження племінного статусу на підприємстві проводиться оцінка видового походження племінного матеріалу осетрових риб за допомогою методу генотипування. От і в цьому році, 4 березня, було проведено відбір проб генетичного матеріалу у різних видів осетрових риб. В роботі прийняли участь заступник директора Інституту рибного господарства та екології моря (м. Бердянськ) Костянтин Дем’яненко, старший рибовод ПП «НВСП Бестер», до речі – випускник ФТВБ НУБіП України, Роман Бардик і доцент кафедри аквакультури НУБіП України Василь Коваленко.

     Взяття проби біологічного матеріалу у білуги. Зліва направо: Роман Бардик, старший рибовод ПП «НВСП «Бестер»; Костянтин Дем’яненко, заступник директора ІРЕМ

     Для мічення маточного матеріалу на підприємстві традиційно користуються підвісними пластиковими мітками різного кольору, з індивідуальними номерами для кожної риби. Мітку прикріплюють до одного з грудних плавців риби. Крім того, додатково, щоби напевно виключити можливу плутанину (навіть у дорослих осетрових риб досить складно візуально визначити стать. – В.К.), мітки самицям чіпляють на лівий, а самцям – на правий грудний плавець.

Маточне поголів’я стерляді з різнокольоровими підвісними мітками: помаранчевий колір – самиці, білий – самці

     На відміну від попередніх років, у поточному році було вирішено поставити племінним плідникам стерляді, сибірського осетра і білуги електронні мітки – мікрочипи, з тим, щоби у подальшому ідентифікувати кожну рибу із 100%-ю надійністю. Крім того, за існуючими правилами немає потреби повторно підтверджувати методом генотипуваннявидову приналежність риби, міченої електронним мікрочипом, що у майбутньому позбавить підприємство від додаткових витрат, адже цей метод генетичних досліджень – не з дешевих.

Введення електронного мікрочипасамцю білугипід шкіру. Зліва направо: Василь Коваленко, доцент каф. аквакультури НУБіП України; Роман Бардик, старший рибовод ПП «НВСП «Бестер»

     Від такої форми співробітництва, яка склалася у ПП «НВСП «Бестер» і факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, виграють обидві сторони. Так, виробництво отримує можливість під науковим супроводом впроваджувати сучасні технології і формувати свій кадровий резерв, підбираючи майбутніх працівників з числа студентів-практикантів. Навчально-науковий заклад, у свою чергу, отримує базу для практичної підготовки студентів, виробничого стажування молодих викладачів і місце для працевлаштування випускників за фахом. Крім того, за чотири минулі роки ПП «НВСП «Бестер» стало справжнім полігоном для реалізації творчих ідей науковців і дослідним майданчиком для магістрів і аспірантів кафедри аквакультури.

     Досвід співпраці приватного підприємства «НВСП «Бестер»» з факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України має стати прикладом взаємокорисних партнерських відносин між виробничим підприємством і освітньо-науковими закладами.

В.О. Коваленко,
доцент кафедри аквакультури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook