Міжнародний круглий стіл «Сучасні технології в спорудах закритого грунту»: науково-технічні рішення направлені на вдосконалення виробництва

15 грудня 2018 року

     13 грудня 2018 р. за ініціативи кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка відбувся Міжнародний круглий стіл «Сучасні технології в спорудах закритого ґрунту» за участю науковців навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України, представників зарубіжних та національних компаній, у тому числі ПРАТ «Комбінат «Тепличний», ТОВ «Асканія Флора», Diamond FMS (Голандія), Vossloh-Schwabe Deutschland GmbH (Німеччина), групи компаній «Світлотек» (Україна). Запрошеними були також і представники Міністерства освіти і науки України, а саме радник міністра Віктор Шовкалюк та державний експерт Віталій Чернюк.

     Привітав учасників та був модератором круглого столу начальник науково-дослідної частини університету Володимир Отченашко.

     Активну участь у роботі круглого столу взяла польська делегація з Варшавського університету наук про життя (SGGU) у складі декана професора Томаша Нурека, професорів Анджея Хоховські, Павла Обставські та Шимона Гловацькі.


Польська делегація на чолі з деканом Томашем Нуреком



Радник міністра освіти і науки України Віктор Шовкалюк

     З інформацією про основні напрями наукової роботи ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження виступив директор інституту Володимир Козирський та завідувач кафедри  автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка Віталій Лисенко, котрий підкреслив, що тепличні технології є одними з визначальних об’єктів наукових досліджень кафедри, а їх результати сприяли включенню кафедри до числа повноправних членів Асоціації «Теплиці України». Зазначене дозволило максимально зблизити високо-інтенсивне виробництво не лише з науковою діяльністю, а й з навчальним процесом, що в теперішніх умовах уже надає можливість реалізовувати елементи дуальної системи освіти. Доцент цієї ж кафедри  автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка Володимир Решетюк у своїй доповіді детально зупинився на основних результатах наукових досліджень, що їх кафедра АРС проводить останнім часом сумісно з вищезазначеними компаніями в ПРАТ «Комбінат «Тепличний» та споруді закритого грунту в Межигір'ї. Результати їх переконливо свідчать, що навіть сучасні голандські технології можуть бути вдосконаленими (випробовувались розроблені для досвічування рослин LED-світильники та спеціалізоване програмне забезпечення для оптимізації організаційної роботи в тепличних комбінатах). Із позитивною оцінкою цих досліджень виступили представники як національних, так і зарубіжних компаній.


Директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський


Завідувач
кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка

Віталій Лисенко

Доцент
кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка Володимир Решетюк

     Євгеній Чернишенко, президент асоціації «Теплиці України», звернув увагу присутніх на непрості умови виробництва овочів в тепличних комбінатах, високу вартість енергоносіїв та на гостру потребу зменшення їх долі в структурі собівартості продукції, що можливо лише шляхом упровадження за результатами накових досліджень енергоефективних алгоритмів керування енергетичними потоками, використання енергозберігаючих технічних засобів та систем; ним же було підкреслено, що в країнах ЄС існують спеціалізовані науково-практичні центри тепличних технологій, де відпрацьовуються, а потім розповсюджуються наукові-технічні рішення направлені на вдосконалення виробництва.


Президент Асоціації «Теплиці України» Євгеній Чернишенко

     Володимир Масіч, виконавчий директор ТОВ «Асканія Флора» (підприємство, одне із найпотужніших в Європі, що спеціалізується на вирощуванні троянд) проінформував учасників круглого столу, що технологія вирощування троянд потребує значних потужностей джерел електричної енергії на досвічування цих вибагливих рослин та забезпечення відповідного і стабільного спектру джерел світла, що не реалізується виробниками; виникає гостра потреба в розробці за результатами відповідних досліджень нових енергозберігаючих світильників на основі LED-технологій, що вкрай потрібно Україні для забезпечення енергетичної та продовольчої безпеки.


Виконавчий директор ТОВ «Асканія Флора» Володимир Масіч

     Анастасія Ружина, представник Diamond FMS в Україні, розповіла про позитивний досвід використання сумісно з науковцями кафедри АРС в ПрАТ «Комбінат «Тепличний»» спеціалізованого програмного середовища, направленого на оптимізацію організаційнх витрат.


Представник фірми Diamond FMS в Україні Анастасія Ружина

     Зіновій Монастирський, керівник групи компаній «Світлотек», підкреслив про технічні можливості своїх компаній у створенні нових LED-світильників та потребу та досвід співпраці з науковцями кафедри.


Керівник групи компаній "Світлотек" Зіновій Монастирський

     Таким чином, учасники круглого столу від виробництва підкреслили, що їх компанії зацікавлені у продовженні наукових досліджень та готові до їх упроваджень. У той же час науковці університету, представники компаній стверджували у своїх виступах про нагальну потребу створення в Україні науково-практичного центру тепличних технологій, де на відносно невеликих площах повинні випробовуватись нові та вдосконалені технології, а лише потім розповсюджуватись. Такими є міжнародні досвід і практика.

     Від польських колег виступили професори Анджей Хоховські та Томаш Нурек, зазначивши, що спільна робота з науковцями університету вже дає достойні результати: це і спільна підготовка магістрів-інженерів та наукові дослідження, результати котрих опубліковані в наукових статтях та монографіях.


Професор Анджей Хоховські

     Зважаючи на зазначене, було прийняте рішення щодо звернення до Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національного агенства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаних від корупційних та інших злочинів щодо передачі в управління університету споруди закритого грунту в Межигір'ї та надання їй статусу об'єкта національного надбання.

     Після активного обговорення проблем закритого грунту на запрошення Володимира Масіча учасники круглого столу відвідали ТОВ «Асканія Флора», де на 20 га успішно використовуються сучасні голандські технології при вирощуванні троянд і наяву пересвідчлись в актуальності проблем, що обговорювались.

     На завершення роботи круглого столу його модератор побажав усім учасникам консолідації та подальших успіхів у проведенні наукових досліжень.

Віталій Лисенко,
завідувач кафедри
автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook