CADASTRE CAMP 2018: платформа єднання землевпорядників, містобудівників та фахівців із земельного права

18 жовтня 2018 року

     Проект CADASTRE CAMP вкотре став одним із найбільших загальнонаціональних дискусійних майданчиків для фахівців із землеустрою, просторового планування, кадастру та земельного права. Цього року понад 240 учасників CADASTRE CAMP 2018, в тому числікерівники владних інституцій, професійних тагромадських організацій, представники аграрного та будівельного бізнесу, юридичних компаній, вищих навчальних закладів, професійні землевпорядники, архітектори таюристи обговорили нагальні питання розбудови кадастрових систем, правового забезпечення земельних відносин та розвитку професійної освіти. Організаторами заходу виступили компанія Inger Grad, ГО "Асоціація фахівців землеустрою України", юридична фірма TOTUM та Офіс ефективного регулювання (BRDO).

     Форум розпочався із Державного Гімну України у виконанні асистента кафедри культурології Ніни Мелікової та студента четвертого курсу факультету землевпорядкування НУБіП Богдана Любінецького.

     Форум включав чотири панельні дискусії. Головними дійовими особами першої сесії, на якій обговорювалися зміни і новації у сфері земельного кадастру та земельних відносин, які планується реалізувати у 2019 році, стали в.о. голови Держгеокадастру Олександр Колотілін, народний депутат Олексій Мушак, директор Департаменту земельних ресурсів КМДА Петро Оленич та керівник сектору «Будівництво» BRDO Олена Шуляк. Модератором дискусії виступив директор компанії Inger Grad Ігор Райков.

     У другій сесії відомі юристи (Ян Білоголовий, Віктор Кобилянський та Юрій Хапко) на прикладі власних кейсів пояснили юридичну тактику ведення судових справ у галузі земельно-майнових відносин.

     У третій сесії Наталія Хілько, Роман Тішкун та Олександр Греков, які очолюють служби містобудівного кадастру Чернівців, Рівного та Одеси поділилися досвідом впровадження GIS-систем у містобудівному та земельному кадастрах своїх міст.

     Спікерами четвертої панельної дискусії, що була присвячена питанням професійної освіти, виступили представники провідних вищих навчальних закладів, які готують землевпорядників, містобудівників та юристів – декан факультету землевпорядкування НУБіП Тарас Євсюков, декан архітектурного факультету КНУБА Олександр Кащенко та доцент кафедри земельного та аграрного права КНУ ім. Тараса Шевченка Світлана Марченко. У своїх виступах вони намагалися окреслити підходи до підготовки успішного фахівця, визначити вимоги до програм професійної підготовки. Зокрема, Тарас Євсюков розповів про особливості навчальних програм підготовки інженерів із геодезії та землеустрою, які реалізовані в НУБіП України.

     На його переконання відповідальне і кваліфіковане регулювання земельних відносин, здійснення землеустрою, виконання топографо-геодезичних робіт, оцінка нерухомості значною мірою залежить від якості кадрового забезпечення, а за це несуть відповідальність заклади вищої освіти, що готують фахівців за спеціальністю «Геодезія та землеустрій».

     НУБіП України вже 27 років займається підготовкою землевпорядників, а за період існування відповідної освітньої програми підготовлено вже понад півтори тисячі професійних інженерів, двоє з яких очолювализемлевпорядну галузь країни. Наразі університету єдиному в України надане академічне членство у Міжнародній федерації геодезистів (FIG).

     Тарас Євсюков окремо зупинився на проблемах землевпорядної освіти в Україні, відзначивши, що головні її проблеми зараз тісно пов’язані із проблемами вищої школи взагалі і, перш за все, демографічною кризою. При чому вже зараз стає зрозуміло, що багато регіональних університетів взагалі змушені будуть припинити підготовку землевпорядників та геодезистів у найближчі декілька років.

     Водночас, очільник факультету землевпорядкування спробував дати відповідь на питання – які інноваційні прийоми у підготовці фахівців, застосовуються на факультеті? На його думку, перше, що має зробити кожен університет, це створити не номінальну, а реально працюючу раду роботодавців. Таку роботу у НУБіП України провели ще у 2015 році. З того часу навчальні програми формуються під наглядом керівників найбільших професійних об’єднань, директорів великих землевпорядних підприємств, очільників земельної служби. Дуже важливо, щоб студенти відчували пильну увагу з боку бізнесу на всіх етапах навчання. А ідеальна ситуація, коли ближче до отримання диплому магістра у випускника вже є робоче місце.

     Другим важливим кроком стали нові унікальні проекти, запроваджені в останні роки. До них належать «Літня школа з геодезії та землеустрою» та «Школа професійної майстерності». Перша проводиться для студентів 1-2 курсів під час чотиритижневої практичної підготовки на базі унікального Дзвінківського геодезичного полігону. Під час літньої школи запрошують відомих професійних землевпорядників, роботодавці привозять найсучасніше геодезичне обладнання, придумують цікаві геодезичні квести та змагання. Потрібно щоб студенти отримали нові професійні контакти, відчули себе частиною професійної спільноти ще під час навчання. Тарас Євсюков зазначив, коли студент третьокурсник може вільно поспілкуватися про життя із людиною, що очолювала землевпорядну службу, пограти у футбол із директором найбільшого землевпорядного підприємства області, розпитати про земельне законодавство людей, які його писали, – це дорогого коштує. Найкращі студенти обов’язково отримують нагороди та цінні призи – це прекрасний мотивація аби бути ще кращим.

     У рамках «Школи професійної майстерності» студенти можуть знайомитися із авторитетними фахівцями геодезичної та землевпорядної галузі. Наші гості завжди розповідають, перш за все, про себе. Як стати успішним професіоналом займаючись геодезією та землеустроєм? Які були здобутки та невдачі? Що треба знати та вміти аби стати успішним фахівцем?

     Третій блок інновацій розрахований на студентів старших курсів та професійних землевпорядників та геодезистів. Саме для них щомісяця проводимо круглі столи на найгостріші теми землеустрою та геодезії. Ми постійно присутні у соціальних мережах та медіа-середовищі. Тільки за останній рік ми провели 9 круглих столів із залученням найкращих експертів, у яких взяло участь понад 350 учасників. І це не наукові конференції «для галочки», а, перш за все, неймовірно гарячі дискусії. Маємо понад 25 тисяч переглядів наших трансляцій у Facebook. Ми запрошуємо експертів із Німеччини, Франції, Польщі, Туреччини. Сьогодні не можна варитися у «власному соку». Студенти мають добре орієнтуватися у тому, як проводяться землевпорядні роботи за кордоном.

     Ну і найголовніше – це системний контроль якості освіти. Збалансованість навчальних програм. Ніякої корупції. Постійні опитування та анкетування студентів щодо компетентності викладачів та їх вміння подавати матеріал. Актуальні теми магістерських досліджень. Все це разом створює ту академічну атмосферу, в якій зможе сформуватися гарний фахівець.

     Ми вчимо наших студентів розуміти, що світ неймовірно швидко змінюється, змінюються затребуваність навичок та компетенція працівників, а тому знання і вміння, які зараз часто вважаються актуальними, вже через 10 років можуть виявитися нікому не потрібними.

     Ми вимагаємо від викладачів готували лекцію так, аби студент мав змогу почути на ній те, чого він ніколи не зможе знайти в Інтернеті. Викладач має демонструвати власний практичний досвід, вчити критичному мисленню, а не заставляти студента зубрити сухі мантри із Земельного кодексу, які цілком імовірно законодавець завтра поміняє.

     Підсумовуючи свій виступ, Тарас Євсюков, зазначив, що університети сьогодні мають весь час “грати на випередження”, аби наші студенти завжди мали найбільш актуальні знання. Базувати навчальні програми «на законодавстві» або поточних проблемахземельної реформи, як це роблять деякі вузи, безглуздо, бо законодавство не ідеальне і мінливе, а земельна реформа вже практично завершилась. Наші навчальні курси повинні стати цікавими для іноземних студентів, а студенти мають впевнено опанувати усінайбільш сучасні технології одержання та обробки геопросторових даних. Ми маємо неймовірно багато цікавих тем для наших магістрів та аспірантів, але для цього треба займатися справжньою науково-дослідною роботою, а не імітувати її.

     Олександр Кащенко у своєму виступі зупинився на особливостях підготовки архітекторів в Україні та КНУБА, а Світлана Марченко – розповіла про інноваційні форми і методи підготовки фахівців в галузі земельного права у КНУ ім. Тараса Шевченка.

     CADASTRE CAMP 2018 залишив після себе багато приємних вражень, нових знайомств, дозволив фахівцям обмінятися ідеями та кращими практиками, а також дав бачення майбутнього для професіоналів землевпорядної та містобудівної галузі.

Анастасія Матейченко,
студентка факультету землевпорядкування 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook