Співробітники кафедри механізації тваринництва вивчають досвід ТДВ «Терезине»

13 червня 2018 року
с. Вільна Тарасівка, Білоцерківський р-н, Київська обл.

 Співробітники кафедри механізації тваринництва вивчили досвід роботи перших в Україні роботів-доярів на молочному комплексі ТДВ «Терезине», що у Вільній Тарасівці Київської області. Викладачі побували в господарстві та  дізналися, як на практиці показала себе система добровільного доїння корів.

ТДВ «Терезине» можна без перебільшення віднести до найпрогресивніших господарств вітчизняної молочної галузі.  Одними з перших в Україні вони перейшли на безприв’язне утримання корів, установили доїльну залу, побудували біогазову установку. Зрештою, вони стали «хрещеними батьками» роботизованого доїння в Україні. Спочатку господарі ретельно вивчили особливості нової технології, що швидкими темпами завойовує світ, примірялися й прицінились, а вже остаточне рішення прийняли після того, як відвідали великі роботизовані молочні комплекси в Європі та Росії.

Проектна потужність молочної ферми у Вільній Тарасівці становить 520 дійних корів. Нині тут тримають 450 корів української чорно-рябої молочної та голштинської порід. Використовують безприв’язну систему утримання. Корівник поділено на 4 секції по 130 тварин. У ньому встановлено вісім роботів-доярів (іншими словами — станцій добровільного доїння), кожен обслуговує групу з 60−65 корів.

Побудовано корівник за сучасними технологіями й вимогами, що забезпечує тваринам максимальний комфорт. Зокрема належний мікроклімат у приміщенні підтримують завдяки великій висоті корівника та бокових стін. Потік свіжого повітря регулюється опусканням/підняттям бокових штор. Штори регулюються автоматично, хоча можна це робити і вручну. Дах ізольований, що означає збереження тепла взимку й меншу спеку влітку. Обладнано комфортні стійла для відпочинку тварин. Достатньо місця, світла, чистого повітря, а тишу порушує лише кормороздавач двічі на добу чи шурхотіння комбікорму в автоматизованих годівницях.

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook