Проблематику будь-якої науково-дослідної теми слід прив’язувати до конкретних потреб господарств

18 червня 2018 року

     «Золотим» дощем – так головний агроном Агростанцї Таїсія Григорусь образно назвала опади у 23 міліметри, які випали днями над виробничими посівами і дослідним полем. Напоєні і вмиті, рослини ніби спеціально готувалися до прийому гостей: саме на дослідному полі сьогодні комісія приймала звіт науковців НДІ рослинництва і ґрунтознавства та НДІ фітомедицини, біотехнологій та екології. У її ході перевірявся стан виконання дослідів за чотирма державними темами.

     Результати наукової роботи НПП кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського представив завідувач кафедри Віталій Жемойда. Тут виконують державну науково-дослідну роботу «Створення вихідного матеріалу, його паспортизація при селекції на адаптивність кукурудзи, ріпаків, пшениці м'якої та люцерни», в процесі якої йде створення нового вихідного матеріалу, самозапилених ліній кукурудзи. Проходить Державну кваліфікаційну експертизу гібрид кукурудзи НУБіСел. Колекція холодостійких самозапилених ліній кукурудзи передана в Науковий центр генетичних ресурсів рослин України для ідентифікації, а ще одна колекція – зразків пшениці м’якої озимої стійких проти збудника бурої іржі – поки що вивчається і готується до передачі. Конкурсне випробування проходять сортозразки озимої пшениці, ярого та озимого ріпаків, підготовлено до ідентифікації самофертильні білоквіткові зразки люцерни.

     Завідувач кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Григорій Демидась спинився на ході виконання теми «Розробка енергоощадних технологій вирощування насіння багаторічних бобових трав та зеленої маси в умовах Лісостепу України», а керівник кафедри рослинництва Світлана Каленська«Управління формуванням продуктивності польових культу та поліфункціональної дії хелатних нанодобрив», яка виконуватиметься у 2018-2020 рр.

     Про виконання теми НДР «Наукове обгрунтування та розроблення системи енергоощадного екологічного землеробства в Лісостепу України» (термін виконання 2017-2019 рр.) інформував професор кафедри землеробства та гербології Олексій Цюк. А завідувач кафедри Семен Танчик демонстрував решту здобутків свого колективу.

     Окрім досліджень з бюджетним фінансуванням, розглядалася і тематика кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва. Її завідувач Анатолій Бикін розповів про конкретні рекомендації для господарств різних форм власності – від найменших фермерських і до агрохолдингів – стосовно системи удобрення зернових, кукурудзи, спрямованих на стабільний рівень врожаю і оптимальне управління ресурсами.

     Підбиваючи підсумки, начальник відділу організаційної діяльності НДГ Василь Туринський звернувся до вчених з проханням проблематику будь якої теми прив’язувати до конкретних потреб навчально-дослідних господарств університету.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook