Газета «Голос України». Володимир Альохін: Наші випускники вже понад сто років годують і лікують людство

10 травня 2018 року

     Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін полюбляє цитувати Роберта Кійосакі: «Освіта, яка не вчить жити успішно в сучасному світі, не має жодної цінності».

     — Нині у п’яти відділеннях коледжу на дев’яти спеціальностях навчаються 1660 студентів, — розповідає Володимир Альохін. — Комплексно готуємо кадри для агробізнесу — від агрономів, ветеринарів, рибоводів, технологів, електроенергетиків до фінансистів та економістів.

Буян — улюбленець студенток ветеринарного відділення

Під час занять

     Сільгоспшколу відкривала вдова

     Столипіна Минулої осені заклад відзначив 105-річчя. Свою історію ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» веде від Мироцької сільськогосподарської школи. Її перший корпус відкрили далекого 1912 року. «На урочистостях із цієї нагоди були присутні вдова Петра Столипіна та його молодший син Аркадій», — розповідає завідувачка бібліотеки коледжу Антоніна Костромська. Учасники церемонії сфотографувалися на згадку. «Цей знімок я віднайшла у столичних архівах, — пригадує Антоніна Михайлівна. — Тепер його копія прикрашає експозицію створеного в коледжі музею. На світлині — 130 гостей. Більш як сто років по тому, у 2016-му, з ініціативи директора наш колектив сфотографувався біля того самого історичного корпусу. Потім виявилося, що на цьому знімку теж 130 осіб. Ну просто містика!».

     За роки свого існування заклад випустив більше 30 тисяч висококваліфікованих фахівців. Нині до послуг студентів — сучасна матеріально-технічна база: 9 навчальних корпусів, 28 обладнаних лабораторій, комп’ютерні класи, бібліотека з книжковим фондом у 125 тисяч примірників, просторою читальною залою та доступом до мережі Іnternet. У коледжі створено гарні умови не тільки для навчання, а й для життя та цікавого дозвілля — є мистецький центр, спортивно-оздоровчий комплекс,стадіон, тренажерний зал, їдальня, кав’ярні, три гуртожитки, медпункт зі стоматологічним кабінетом.

    — Навчальний процес нині забезпечують 120 викладачів, серед яких вісім кандидатів наук. Крім того, у нас викладають більше 22 кандидатів наук та 2 доктори наук від Національного університету біоресурсів і природокористування, — розповідає директор. — Коледж є відокремленим підрозділом НУБіП, в університеті його випускники можуть продовжити навчання. Минулоріч 379 студентів здобули у нас кваліфікацію молодшого спеціаліста, а 86 із них вступили в університет на бакалаврат — механіки, ветеринари, технологи з виробництва продукції рослинництва та тваринництва, електрики. А студенти з НУБіП України проходять на базі коледжу практику в лабораторії рибництва та аквакультури.

     Підготовка у коледжі багатоступенева — тут готують кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів, а за двома спеціальностями — бакалаврів. «Працюємо над збільшенням спектру виробничих професій, — додає Володимир Альохін. — Плануємо розширити підготовку кваліфікованих робітників — трактористів-машиністів (категорії В1, А2), слюсарів, електромонтажників, електрозварників ручного зварювання.

Найкраща аудиторія — поле

     Із 2017 року тут офіційно запровадили дуальну систему навчання: 30 відсотків теоретичних занять, 70 — практичних. Майбутні техніки-агрономи проводять їх у полі, а ветерина, технологи з виробництва та переробки продукції — у створеному в коледжі «Зооцентрі» та на молочній фермі, розповідає викладач закладу, голова циклової комісії ветеринарних дисциплін Ніна Овчарук. Крім того, практичні заняття відбуваються у навчально-виробничих лабораторіях рослинництва та тваринництва, в механізованому машинно-тракторному дворі з двома майстернями, на зерноскладі, автополігоні, в кінноспортивній школі, ставковому господарстві.

     «Неможливо підготувати гарного ветеринара з людини, яка не знає, як підступитися до тварини чи взяти в неї кров для аналізу», — переконаний Володимир Альохін. Тож навіть павичі у вольєрі біля адміністративного корпусу — не тільки заради краси.

Валіде і син її Султан

     Відділення ветеринарної медицини коледжу очолює Василь Овчарук. «Тут навчаються 430 студентів і працюють 14 викладачів, — розповідає він. — Значну частину часу студенти проводять у «Зооцентрі», який об’єднує лабораторії нетрадиційного птахівництва, конярства і де утримують різні види сільськогосподарських тварин». Подивитися на екзотичних птахів, коней, кіз та овець сюди приходять місцеві мешканці. А волонтери-зоозахисники привозять на лікування і стерилізацію бездомних тварин — перед тим, як віддати у добрі руки. Правду кажуть: звичайний медик лікує людину, а ветеринар — усе людство. Бо вчить не бути байдужим до чужого болю.

     У коледжі створено ветеринарну клініку. В одному з кабінетів ми побачили одразу двох хвостатих пацієнтів: на операційному столі спав під наркозом рудий кіт — готувався перенести нескладну маніпуляцію (на знімку),а далі на тумбі, в оточенні студенток, сидів мокрий пес — в очікуванні модної стрижи. Виявляється, в коледжі навчають ще й грумерів — перукарів для чотирилапих клієнтів. У цивілізованому світі тварин лікують майже так само, як і людей, навіть акупунктуру застосовують. «Я привіз цю технологію з Німеччини, — розповідає завідувач лабораторії хірургії ветеринарної медицини Олександр Шупик, — тепер розповідаю про неї студентам». Із мешканцями стайні нас познайомив четвертокурсник Ігор Цімко, який цього року має отримати диплом фельдшера.

У них тут, знаєте, «роман», — усміхається студент.

     Закоханих коней тримають у різних стійлах. Парочку розділяє вузький коридор і дерев’яна огорожа, через яку вони намагаються дотягтися одне до ододного для найніжнішого у світі поцілунку... По сусідству із закоханими б’ють копитами красуня Валіде і син її Султан (такі імена коням дали місцеві студентки). Жеребчик дуже схожий на маму — білий в яблуках.

     У коледжі навчаються студенти з 13 областей країни. Чимало з них, як, наприклад, третьокурсник Олександр Борейко, щоранку приїздять до Немішаєвого зі столиці. Батьки хотіли бачити сина стоматологом, проте в нього інше покликання. Хлопець мріє бути агрономом, як і його дідусь. Викладачі відзначили доповідь Олександра на студентській науковій конференції, присвячену продуктивності гібридгібридів зернової кукурудзи. Матеріал для цих досліджень коледж отримав від колег із НУБіП. Успіх в опануванні знань студентами значною мірою залежить від викладачів. Вони постійно підвищують свою квліфікацію, впроваджують нові методики, вдосконалюють організацію навчального процесу. «Якісна підготовка спеціалістів сільськогосподарського виробництва — важливе завдання і справа честі для тих, хтоготує кадри для села», — вважає Володимир Альохін.

Розширюють наукову співпрацю

     Днями у коледжі відбулося планове виїзне засідання громадської організації «Українська академія наук». У межах цієї події президент УАН Олексій Оніпко та директор закладу Володимир Альохін підписали меморандум про співробітництво — з метою розширення науково-технічної співпраці та розв’язання завдань соціально-економічного розвитку. Визначили основні напрями роботи, передусім — розробку програм економії енергоресурсів, впровадження енергоощадних технологій. Спільними зусиллями сприятимуть появі інновацій та розвитку винахідництва. На базі коледжу планують створити спільну платформу для випробування і втілення нових розробок УАН, започаткувати проведення семінарів, конференцій, курсів підвищення кваліфікації.

     Того самого дня до Немішаєвого завітали працівники НУБіП. Науковці кажуть, що у співпраці з університетом у перспективі коледж може стати потужною базою для підготовки майбутніх селекціонерів.

     Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін (ліворуч) та завідувач кафедри генетики, селекції та насінництва НУБіП України Віталій Жемойда

     «Ми з осені запланували проведення певних технологічних операцій, — розповів завідувач кафедри генетики, селекції та насінництва імені професора Михайла Зеленського Віталій Жемойда. — Ми намагаємося допомогти коледжу в придбанні матеріалу для демонстраційних посівів. Хочемо зробити посіви кукурудзи, причому певного призначення. Розглядаємо її як високотехнологічну кормову культуру, яка даватиме значне збільшення надоїв молока. Крім того плануємо закласти на місцевих неугіддях хороші розсадки біоенергетичних культур. Це може бути верба, міскантус, світчграс та інші».

     «Тема енергоспоживання, енергозбереження, переходу на альтернативні види палива надзвичайно актуальна, — наголошує Володимир Альохін. — Якщо започаткуємо цей напрям, засадимо 20, 30 чи 50 гектарів енергетичної верби, то в майбутньому зможемо тим і себе забезпечити, і на реалізацію віддати. Але на це піде 2—3 роки».

Кого цінують закордонні фермери

     Потужна навчально-виробнича база дає змогу коледжу заробляти певні кошти. Студенти теж можуть покращити своє матеріальне становище: приміром, знаходять сезонну роботу за кордоном — збирають полуниці у Польщі та Німеччині. Тут із захопленням переповідають історії успіху випускників коледжу, яким вдалося працевлаштуватися на фермах Данії та інших країн ЄС. Кажуть, там цінують наших фахівців. Не бракує роботи і вдома — по закінченні коледжу студенти працевлаштовуються в агрохолдинги, на птахоферми, молоко- та м’ясопереробні комбінати. Заклад активно розвиває міжнародне співробітництво. Зокрема, щороку до півсотні студентів проходять практику на підприємстві «Карлсгофердберен» у Німеччині. На базі Немішаївського агротехнічного коледжу створюють центр практичного навчання, де використовуватимуть досвід аграрної школи DEULA (Нінбург). Тут планують готувати та підвищувати кваліфікацію працівників, які експлуатують, обслуговують і ремонтують сільськогосподарську техніку та обладнання. Переймаючи європейські технології та стандарти, у коледжі бережуть і розвивають свої традиції. Однією з них тут вважають проведення спільних заходів — наукових конференцій, круглих столів, студентських свят — з Національним університетом біоресурсів та природокористування, який у травні відзначатиме 120-річчя. Нині в Немішаївському агротехнічному коледжі готуються провести день відкритих дверей, щоб познайомити зі своїми можливостями потенційних вступників. Тож 12 травня тут чекають у гості старшокласників, які хочуть здобути гідну професію і бути корисними своїй країні.

Анна СМІЛЯНСЬКА,
газета "Голос України": http://www.golos.com.ua/article/302438
Фото Олександра КЛИМЕНКА

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook